Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
A-A, tvoja koruza velikanka že lepo raste v lončkih. Po prvomajskih praznikih gre na vrt. Upam, da se bo dobro obnesla kot opora fižolu. To je tista, ki si jo delila na, mislim da predzadnjem, letošnjem srečanju - sorte si žal nisem zapisala
Za vsak slučaj sem še enkrat poskusno posejala tudi semena tiste majhne, ki so mi lani dozorela le do mlečne zrelosti. Od 4 semen je eno vzklilo .
Danes so šla v lončke še semena Duble red od Ivčk. Potem pa: joj, kam bi del . Nazadnje urejal/a muha 30 Apr 2014 12:06; skupaj popravljeno 1 krat
Za vsak slučaj sem še enkrat poskusno posejala tudi semena tiste majhne, ki so mi lani dozorela le do mlečne zrelosti. Od 4 semen je eno vzklilo .
Danes so šla v lončke še semena Duble red od Ivčk. Potem pa: joj, kam bi del . Nazadnje urejal/a muha 30 Apr 2014 12:06; skupaj popravljeno 1 krat
Muha, tudi jaz imam AA velikaknko in mislim ob njej saditi fižol. Pa sprašujem, koliko zrn misliš saditi ob eno koruzo?
Predlani sem sadila fižol ob koruzo katere seme sem dobila z Dolenjske. Svatovali so mi, da posadim dve koruzi skupaj in okoli njiju posadim 12 fižolov, Pa je bilo preveč - se je kar nekaj koruz upognili/zlomilo.
Predvidevam pa, da je tale velikanka robustnejša kot je bila koruza, ki sem jo imela jaz._________________naredimo svet lepši
Predlani sem sadila fižol ob koruzo katere seme sem dobila z Dolenjske. Svatovali so mi, da posadim dve koruzi skupaj in okoli njiju posadim 12 fižolov, Pa je bilo preveč - se je kar nekaj koruz upognili/zlomilo.
Predvidevam pa, da je tale velikanka robustnejša kot je bila koruza, ki sem jo imela jaz._________________naredimo svet lepši
Če bo taka, kot tista pred par leti, potem je precej robustnejša od one iz naših kmečkih njiv. Še razmišljam, koliko fižolov bi sadila na eno koruzo. Več kot 5 najbrž vseeno ne. Bojim se, da bi imel fižol pri večji gostoti premalo svetlobe in bi slabo rodil. Po nasvetu A-A bom koruzo na višini dobrih 2 metrov povezala v šotor, tako kot sicer povezujem fižolovke, za obrambo proti vetru. Potem pa bo, kar bo. Koruz je vzklilo 9, jih bo ravno za en "tipi" .
Sama sem letos sejala kar štiri sorte koruze, dve sladki in dve pokovki. Problem je le v tem, da že v naprej vem, da imam prostora le za tri sorte, zato potihem upam, da mi ena od njih ne bo vzklila
Zaenkrat slabo kaže, ker je v manj kot enem tednu na plan pokukala že večina sejančkov od treh sort, ena sorta pokovke zaenkrat še miruje (starejša semena), ampak so zrna že nabreknjena..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zaenkrat slabo kaže, ker je v manj kot enem tednu na plan pokukala že večina sejančkov od treh sort, ena sorta pokovke zaenkrat še miruje (starejša semena), ampak so zrna že nabreknjena..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Jaz pa imam mojo koruzo že v lončkih in je okoli 5 cm visoka.
Posejal sem dve sorti. Belo trdinko in pokovko Red Strawberry.
Letos so se vsi lastniki bližnjih njiv odločili sejati koruzo in če je ne bom ročno oprašil bom imel vse skrižano. Kaj se najboljše obnese, da se prepreči kontakt s tujim pelodom? Razmišljal sem, da bi uporabil stare kuverte...
Posejal sem dve sorti. Belo trdinko in pokovko Red Strawberry.
Letos so se vsi lastniki bližnjih njiv odločili sejati koruzo in če je ne bom ročno oprašil bom imel vse skrižano. Kaj se najboljše obnese, da se prepreči kontakt s tujim pelodom? Razmišljal sem, da bi uporabil stare kuverte...
Muha in brbr, delila sem perujsko sorto morado, je res precej čokata a tudi visoka , lahko 4m. In zaradi velikosti tudi lomljiva. A kot si napisala muha, če je postaviš v tipi, se dobro drži, morda je tudi po pet fižolov že veliko.
Imam pa namen poleg te morado, ki je zdaj velika tam 10-15 cm, posaditi še vsaj 4 sorte, tudi še ne vem čisto kako bo šlo, to z opraševanjem.
Je kdo že poskusil praženo koruzo, to ni isto kot pokovka. Suha zrna se enostavno popraži v ponvi, ta se malo povečajo, a ne tako da razpočijo. Odličen hrustljav obrok, mora pa biti sorta z veliko škroba. Ponavadi so sorte z velikimi zrni večinoma bolj rdeče, roza in belo obarvanimi, ni pa nujno. Lahko ima tudi manjše zrna, kot recimo tale lepotica , upam, da rata, saj je res lepa.
Imam pa namen poleg te morado, ki je zdaj velika tam 10-15 cm, posaditi še vsaj 4 sorte, tudi še ne vem čisto kako bo šlo, to z opraševanjem.
Je kdo že poskusil praženo koruzo, to ni isto kot pokovka. Suha zrna se enostavno popraži v ponvi, ta se malo povečajo, a ne tako da razpočijo. Odličen hrustljav obrok, mora pa biti sorta z veliko škroba. Ponavadi so sorte z velikimi zrni večinoma bolj rdeče, roza in belo obarvanimi, ni pa nujno. Lahko ima tudi manjše zrna, kot recimo tale lepotica , upam, da rata, saj je res lepa.
Aye-Aye je napisal/a: |
Muha in brbr, delila sem perujsko sorto morado, je res precej čokata a tudi visoka , lahko 4m. In zaradi velikosti tudi lomljiva. A kot si napisala muha, če je postaviš v tipi, se dobro drži, morda je tudi po pet fižolov že veliko. |
Torej bom dala samo po 3, vse na zunanji strani, ker bo znotraj "tipija" pretemno, da bi kaj rastlo . Glavnina fižola bo itak rastla na preklah.
Pisana koruza in linka je resnično lepotica brez primere!