Arnica montana - arnika
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Lepo ti raste! Mene rdeči popki ne čudijo, saj ima cvet arnike, kolikor imam v spominu, rdečkast nadih. So se listi malo starejšega cveta zavihali navzdol? To sem opazila, da je bilo pri arnikah drugače, kot pri podobnih travniških rastlinah, poleg specifičnega vonja. Pa venčni listi so bili bolj na redko posejani. TALE slika je kar blizu tisti, ki jo nosim v spominu.
- Plamenka
Ne spomnim se ali so se listi pri cvetu vihali navzdol.
Domov sem jo prinesla dobri 2 leti nazaj in jo posadila na 2 različni mesti. Na enem je propadla, na skalnjaku pa je preživela, le da je bilo toliko rastlin okoli, da sem cvet zgrešila. Jeseni, ko smo preurejali, sem jo presadila. Spet jo imam na dveh mestih. Ta na sliki je na zelo slabi zemlji, druga pa ima okoli sebe prodnike in ji tudi zelo ustreza.

-
- Kraj: Rimske Toplice
Žal to nikakor ni Arnica montana, naša domača arnika. Vidim, Plamenka, da je v popkiih te dni. Arnika cveti precej kasneje, nikoli nima toliko socvetij na enem steblu, mislim, da tudi to ni tako dlakavo. In tudi listi niso ustrezni. Sploh pa, ne raste na apnenem rastišču, saj je znana rastlina zakisanih tal. Je ena od rasltin, ki se je ne da kar tako gojiti (kar ododatno prispeva k njeni ogroženosti).
Kakšen pa je vonj listov?
Karkoli že je, rastlina je zelo lepa. Pa le pokaži, ko so bo prvo socvetje odprlo. Morda "zgruntamo", kaj je.
Kakšen pa je vonj listov?
Karkoli že je, rastlina je zelo lepa. Pa le pokaži, ko so bo prvo socvetje odprlo. Morda "zgruntamo", kaj je.
- Plamenka
-
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Optimist je napisal/a: |
Prav imaš muha! Z gnojenjem se je arniko iztrebilo, |
Dolgo časa smo poslušali, da smo arniko skoraj iztrebili s pretiranim nabiranjem - ah, to presneto nalaganje krivde

Potem mi je pa neka kmetica z visokogorske kmetije povedala, da je prenehala rasti točno do roba, do katerega so travnik gnojili, čez negnojeni rob pa še veselo raste naprej. Takrat sem se zelo čudila, zdaj vidim potrditev._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje