Arnica montana - arnika

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sadjarvid, to je tudi mene zmotilo, ker sem imela v spominu bolj okrogle pritlehne liste. Ampak potem na Googlu sem našla tudi slike z bolj suličastimi listi. Z zanimanjem čakam na fotografije.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz sem tista forumašica, ki je dala Ireni arniko. Wink

Tole je slika s popki, tako, da poznavalci, prosim, povejte, če je prava. Čudno mi je, da so popki rdeči, saj so bili cvetovi rumeni, tako kot na fotografijah. Ko bo cvetela, lahko jaz prilepim novo slikco, saj mislim, da bo pri meni to kar hitro.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Lepo ti raste! Mene rdeči popki ne čudijo, saj ima cvet arnike, kolikor imam v spominu, rdečkast nadih. So se listi malo starejšega cveta zavihali navzdol? To sem opazila, da je bilo pri arnikah drugače, kot pri podobnih travniških rastlinah, poleg specifičnega vonja. Pa venčni listi so bili bolj na redko posejani. TALE slika je kar blizu tisti, ki jo nosim v spominu.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ne spomnim se ali so se listi pri cvetu vihali navzdol. Embarassed Domov sem jo prinesla dobri 2 leti nazaj in jo posadila na 2 različni mesti. Na enem je propadla, na skalnjaku pa je preživela, le da je bilo toliko rastlin okoli, da sem cvet zgrešila. Jeseni, ko smo preurejali, sem jo presadila. Spet jo imam na dveh mestih. Ta na sliki je na zelo slabi zemlji, druga pa ima okoli sebe prodnike in ji tudi zelo ustreza.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Meni ta rastlina nekak ni podobna arniki, ima preveč popkov.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žal to nikakor ni Arnica montana, naša domača arnika. Vidim, Plamenka, da je v popkiih te dni. Arnika cveti precej kasneje, nikoli nima toliko socvetij na enem steblu, mislim, da tudi to ni tako dlakavo. In tudi listi niso ustrezni. Sploh pa, ne raste na apnenem rastišču, saj je znana rastlina zakisanih tal. Je ena od rasltin, ki se je ne da kar tako gojiti (kar ododatno prispeva k njeni ogroženosti).
Kakšen pa je vonj listov?
Karkoli že je, rastlina je zelo lepa. Pa le pokaži, ko so bo prvo socvetje odprlo. Morda "zgruntamo", kaj je.
Uporabniški avatar
Plamenka

Tisto, kar sem takrat nabrala, je cvetelo sredi julija. Irena, zgleda, da zaenkrat še ne bo nič z arniko. Bo treba iskat dalje. Vsekakor bom poslikala cvetove, da ugotovimo, kaj to je.
Bi arnika uspevala v taki zemlji, kot jo potrebujejo rododendroni, borovnice,...?
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Arnika,raste v bolj zakisani zemlji,če pa njen cvet stisnete med prsti vam pusti rdečo sled,kajti arnika ima nekaj dvojnic,ki so ji na las podobne,a niso zdravilne,cveti pa maja,v visokogorju kasneje,zraste pa od 30 pa vse do 70 cm.
Lp
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Optimist je napisal/a:
Prav imaš muha!
Z gnojenjem se je arniko iztrebilo,

Dolgo časa smo poslušali, da smo arniko skoraj iztrebili s pretiranim nabiranjem - ah, to presneto nalaganje krivde Confused
Potem mi je pa neka kmetica z visokogorske kmetije povedala, da je prenehala rasti točno do roba, do katerega so travnik gnojili, čez negnojeni rob pa še veselo raste naprej. Takrat sem se zelo čudila, zdaj vidim potrditev._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka, mogoče imaš pa Primožka. Tega poleg kozje brade pogosto zamenjujejo za arniko.
Odgovori