Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Oooo, to pa je zgodaj!!
Moja Fialka ima krasne velike plodove, ki so letos dolgi kar 2cm in več, jih je pa seveda manj, ker je bila lani precej obrezana. Nagradila me je z množico novih poganjkov, grmiček se je res lepo obrasel.
Blue Velvet ima tudi bolj malo plodov, na novo posajeni Maitop pa bo postregel s parimi plodički za pokušino. Zdi se mi, da bo ta sorta tudi najzgodenjša, ker so plodovi nekako 'topleje' obarvani Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jah, saj najbolj krivim presajanje odraslih grmov - kljub skrbi se potrga preveč korenin, lasnic.
Bo pa drugo leto boljše Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Pa res se borovnice že barvajo. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uh, moja pa še niti odcvetela ni Surprised Confused . Očtno se pri meni počuti zelo domače-sibirsko Laughing Laughing .
Ivčk

Pa sem se zmotila, prvi obarvan plod je pri sorti Fialka, v parih dneh bo za pokušino Very Happy
Sem pa pri Blue Velvet že kar večino plodov potrgala in pojedla, tale njihova nezrela kislina mi zelo paše Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

danes prvič poskušal te sadeže. tisti zreli so še ok ampak kar nekaj jih je veter sklatil, ti pa so bili '...' Smile) a smo jih kar vse pozobali .)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi jaz prvič poizkušam to "reč". Ker neprestano dežuje in na splošno ni pravega sonca prevladuje kislina, je pa zanimivega okusa. Nekako spominja na borovnice. Zanimiva popestritev na vrtu. Posajeno imam Fialko in Moreno.
Ivčk

Vsekakor pomaga, če plodove pustimo na rastlini čimdlje, tudi po tistem, ko že dobijo končno barvo. Taki dejansko pridobijo na sladkorju in aromi in so res svojstvenega okusa.
Fialka je zelo okusna, letošnji rekorderski plod je meril kar tri centimetre v dolžino Very Happy
Maitop pa zmaga v kategoriji okusa, ker je bil resnično kompleksen in preprosto njami. So pa plodovi manjši in bolj ovalni, podobni tistim sorte Blue Velvet, le da so slednji izredno kisli in tudi puščanje na rastlini ne pomaga veliko pri okusu..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prva jagoda je dozorela tudi pri meni. Okus prijetno kiselkaste borovnice Very Happy . Bo pa letos le malo jagod, veliko cvetja je odpadlo. Verjetno je kriva jesenska presaditev že odraslega grma.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Sibirke na polno delajo...

Nekatere sorte so prave bajse Laughing
Kar pa se tiče okusa je pa precej kiselkast...
Če se ti zdrobijo pod prsti, barva zlepa ne gre iz prstov... Laughing
Odgovori