Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, Rocoto Yellow je najvišji med mojimi čiliji. Rocoto Brown je malo nižji. Od vseh čilijev sta tadva rastlinjakovemu ščitkarju najljubša. Čeprav letos zaenkrat vseeno ni toliko te goazni, kot lani. Po nekaj primerkov vsake toliko.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Od vseh čilijev sta tadva rastlinjakovemu ščitkarju najljubša. Čeprav letos zaenkrat vseeno ni toliko te goazni, kot lani. Po nekaj primerkov vsake toliko.

Plamenka, ne kliči hudiča Cool Laughing - letoš jih še nisem opazil; in upam da se mi tale hvala ne bo maščevala Wink .

Drugače pa bi moja 4-letna Rocoto lahko bila že pri višini nekaj metrov, če ju ne bi stalno krajšal, najbolj seveda spomladi. Enostavno si ne morem privoščiti velikega ščavja Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Eno vprašanje: Majhne sadike (štirje pari stalnih listov) habanerov, ki so imele poškodovane (osmojene) vršičke, so se začele intenzivno obraščati z zalistniki. Naj te zalistne poganjke pustim in bodo rastline pač malo bolj grmičaste, ali naj jih odstranim? Osmojeni vršički so si medtem že nekoliko opomogli ter pričeli ponovno odganjati...
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Tudi jaz imam eno vprašanje. Imam par sadik kakih 20cm velikih čilijev. Glede na to da so listi precej svetlo zelene barve (bledi), sem jih začel gnojiti z gnojilom za čilije. Na navodilih piše, da se jih gnoji enkrat tedensko (5ml gnojila v liter vode). Bo kaj narobe, če jih gnojim 2x tedensko z tako dozo oz. kakšni so znaki, če so preveč gnojeni. Pa oprostite za tako začetniško vprašanje. Embarassed

Hvala, LP
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Trocki je napisal/a:
Tudi jaz imam eno vprašanje. Imam par sadik kakih 20cm velikih čilijev. Glede na to da so listi precej svetlo zelene barve (bledi), sem jih začel gnojiti z gnojilom za čilije. Na navodilih piše, da se jih gnoji enkrat tedensko (5ml gnojila v liter vode). Bo kaj narobe, če jih gnojim 2x tedensko z tako dozo oz. kakšni so znaki, če so preveč gnojeni. Pa oprostite za tako začetniško vprašanje. Embarassed

Hvala, LP

Prepogosto gnojenje naredi več škode kot koristi. Na koreninah se naberejo razne soli iz gnojila, ki blokirajo zmožnost vsrkavanja hranilnih snovi iz zemlje. Takšna rastlina potem dobesedno strada sredi obilice hrane.
Za bledico tvojih sadik so lahko krivi različni faktorji: preveč zalivanja, preveč gnojenja, neustrezen substrat v katerem zastaja voda, pomanjkanje določenih mineralov (najredkeje!)... Če jim boš nudil čim več sonca in čim manj "praskal" okoli njih (zalivanje enkrat na teden, gnojenje enkrat na dva tedna s polovično dozo, ki jo predpisuje proizvajalec...), ti bodo še najbolj hvaležne. Wink
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Hvala za informacije. Smile Drugače pa z zalivanjem ne pretiravam (dvakrat tedensko po malem, tako da ni nikoli prav namočena zemlja), gnojil sem jih doslej samo enkrat (po navodilih), substrat je pa tudi precej kvaliteten. Na soncu jih imam kolikor se pač da. Bomo videli. Very Happy
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes sem v Eurogardnu videla, da prodajajo Habanero Chocolate po 1,99. Ta sorta je zgleda letos kar pogosta pri nas. Kar lepe sadike. Pa Habanero Rosso so tudi imeli, če sem si prav zapomnila.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

A pol bom pa mogu na poti domov ustavt v Eurogardnu v Krškem da vidim kakšno ponudbo imajo._________________LP seba993
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Bom na forum povabil človeka, ki goji čilije v mal večjemu obsegu.

Sem prepričan, da bi vam po izredno ugodni ceni zrihtal DOBRE sadike.

še moj "Jalapeno TAM" s prvimi plodovi
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Eno neumno vprašanje. Kaj je čili začimba ali zelišče? Embarassed Ker si vsak razlaga po svoje. Uradno kje naj bi bilo to zapisano._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori