Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Identifikacija naših vrtnic

Moderator: Melona

TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

TudI A shropshire lad ni
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Nič, torej ostajajo do nadaljnega neznake. Pa mislite, da so angležinje ali so mogoče celo floribunde? Kljub obilju popkov še vedno poganjajo nove vejice... Če že nimajo imena, so vsaj bujne...
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Glede na cvet bi znale biti angležinje, lahko pa tudi katerikoli postmoderni rožni grm, zadnjih 10+ let gre moda pač v to smer in tudi cvetovi floribund in ostalih rožnih grmov so "angleški"._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

MARIJAV je napisal/a:
Lani nasajena sadika kupljena v kmet. trgovini:

Queen Elisabeth

Se pa spomnim, da smo že lani pogruntali, da ta vrtnica v trgovini ni bila prav imenovana. Mogoče bi se jo dalo identificirati?

Ta narobe imenovana vzpenjalka pa sicer že malo odcveta, je pa tako obložena s cvetovi, da je neverjetno. Škoda, da nima svojega pravega imena.

abaya je napisal/a:
MARIJAV, izgleda, da res obstoja popenjava vrtnica Queen Elizabeth. Malo sem brskala in je kar nekajkrat omenjena - na primer: http://www.ehow.com/about_6330721_queen-elizabeth-climbing-rose.html in tudi nemški OBI jo prodaja.

MARIJAV je napisal/a:
Zanimivo, hvala abaya. Bi lahko bila. Glede na sliko je podobnost kar velika, moja sicer ima bolj polnjene cvetove in nekoliko močnejšo barvo.

Seveda obstaja ampak tale to ni. Zagotovo.
Queen Elisabeth ima veliko svetlejše cvetove, precej bolj spiralni in manj polnjeni so in držijo se pokonci.
Tale je sicer zelo lepa vrtnica, morda še lepša kot Queen Elisabeth ampak ni ona.

Kadar identificiramo vrtnico, tega ne delamo preko interneta. Še kadar vrtnic dobro poznamo in jo imamo celo v lastnem vrtu, je kje na drugem vrtu ne prepoznamo. Vrtnico je potrebno dobro pogledati, povohati, primerjati cvet s cvetom v različnih obdobjih zrelosti, šele potem lahko rečemo, da je kaj verjetno kaj._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Tale me muči, neznanka, posajena ko je vrtnica zame bila pač samo vrtnica.
Raste na mestu, kjer ji malo primankuje sonca. Vseeno so cvetovi lepi, veliki, zaobjamejo mi celo dlan, samo malo manj jih je. Ko so odprti, se rahlo obrnejo navzdol - kimajo. Vonj ni močan, je pa zaznaven in vleče mi na vonj začimb; janež zaznam v osnovni noti.

V višino se je kar potegnila, veje pa so dokaj gibke, niso trde in toge kot pri vzpenjalkah. Cvetenje pozneje še ponovi in bolezni praviloma ne pozna. Ima katera kaj podobnega?
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Tudi tale paše k zgornjemu povpraševanju.

Isaan

Mogoče sem pa identificirala eno svojih neznank. Kaj menite ali bi tale lahko bila Impeatrice Farah ?

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
(ignorirajte gosenico, sem jo videla šele na sliki)

še grmiček

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Isaan

Bi jo mogoče prepoznale? Imata jo moja starša že nekaj let, vesta samo, da je stara sorta. Moje znanje še ni tako veliko, da bi jo identificirala. Enkrat cvetoča, diši zmerno (vsaj včeraj) po ... vrnicah- starih drugače ne znam opredeliti.

popki

grm

Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ja, tudi meni se zdi, da bi prva lahko bila Impeatrice Farah. Pri drugi pa je težko ugotoviti, prvič ker ne poznamo množice roza antičnih vrtnic. Veliko jih je in podobne so si kot jajce jajcu. Spominja me na Pink Ledo._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Opazujem cvetove vrtnic, katere sem cepil v preteklem letu.Bil sem v prepričanju, da sem cepil Kordesov Westerland od znanca na Rosa multiflora.Ugotovil sem da temu ni tako.Vrtnica "NO NAME" je premera 14 cm,očitno tudi obstojna kot rezano cvetje.Rumeni pridih v sredini cvetu naredi vrtnico posebno, kot tudi vonj.Kordesov Westerland je bolj oranžen.Torej???
lp. Vinkoz
No Name.

Kordesov Westerland.
Odgovori