Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Ja in ne. Meni je bil Stupice, ki mi je dve leti nazaj dozorel v začetku maja, božanskega okusa, sploh v primejavi z Luštom, ki sem ga ravno takrat kupila za primerjavo. Kasneje mi ni bil nič posebnega. Ne vem, mogoče zaradi drugih sort, ki so bile boljšega okusa.
Po drugi strani pa nekatere sorte dobijo poln okus kasneje.
Po drugi strani pa nekatere sorte dobijo poln okus kasneje.
Je res iz pravljice, a s precejšnjim zrnom resnice. Vsi, ki se v osrednji Sloveniji trudijo vzgojiti rekordno zgodnje paradižnike v glavnem ugotavljajo, da okus še ni čisto pravi, oz. da daje ista rastlina julija in avgusta okusnejše plodove. Sama sem preizkusila vzgojo celo v zimskih dneh. Januarja in marca sem imela na sadiki Hainza v prezimljanju po 3 zrele paradižnike okusa fuj in fej. Taista sadika je poleti v primernem okolju rodila normalno užitne paradižnike.
V hoferju pa niti nisi vsi tako slabi. Češnjevci so ponavadi kar sprejemljivega okusa.
V hoferju pa niti nisi vsi tako slabi. Češnjevci so ponavadi kar sprejemljivega okusa.
Moje sadike danes zjutraj:
_________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
_________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Bodo pa tile doma pridelani najboljšega okusa. Le počakati bo treba.
Zaenkrat dobro kaže, zdravje je Ok, rast se bo pa tudi kmalu pospešila.
Špricani so bili dosedaj samo s protifert fosfit K (dvakrat) in enkrat s tekočim železom. V substrat je dodano lesno oglje in nekaj zrn deltaferta. Je bil pa lansko leto dodan neuhaus, vermikulit in stiropor kroglice.
Včeraj pa še zastirka iz slame, ker se bo kmalu pričela temperatura dvigati.
Lansko leto sem jo dal prezgodaj in je zemlja predolgo ostala hladna- posledično so nekoliko zastali v rasti. Pričakujem izjemno sezono, manj dela s plevelom, samo privezovati bo treba in kakšen zalistnik odstraniti.
Kapljično namakanje s programatorjem pod slamo pa tudi pripomore manjšim naporom.
Krožnik sem si že pripravil.....
Zaenkrat dobro kaže, zdravje je Ok, rast se bo pa tudi kmalu pospešila.
Špricani so bili dosedaj samo s protifert fosfit K (dvakrat) in enkrat s tekočim železom. V substrat je dodano lesno oglje in nekaj zrn deltaferta. Je bil pa lansko leto dodan neuhaus, vermikulit in stiropor kroglice.
Včeraj pa še zastirka iz slame, ker se bo kmalu pričela temperatura dvigati.
Lansko leto sem jo dal prezgodaj in je zemlja predolgo ostala hladna- posledično so nekoliko zastali v rasti. Pričakujem izjemno sezono, manj dela s plevelom, samo privezovati bo treba in kakšen zalistnik odstraniti.
Kapljično namakanje s programatorjem pod slamo pa tudi pripomore manjšim naporom.
Krožnik sem si že pripravil.....
Krasno, zelo zelo ste pridni in Lera zelo lepe sadike. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Hvala Darso - no to je tudi razlog da ne pišem veliko, ker mi enostavno ne znese _________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com
-
- Prispevkov: 61
- Pridružen: Po Jul 15, 2013 2:00 am
Indigo Rose je danes dobil partizansko ime; muri.
Prvi muri z mlajšima še neobarvanima bratcema
Pa še grozd sorte Albertovske Žlute, največja prekašata 2€ kovanec.
Potemtakem bo toledvoje bolj tako, ju bom pustil čim dlje, naj sama dol padeta.
PS: Včeraj sem zaradi paradajzev doživel drugo depro, začela je padati toča, k sreči samo začela. Prva je bila po vetru, ki mi je enega odlomil pri tleh, drugega skrajšal na pol :(
Prvi muri z mlajšima še neobarvanima bratcema
Pa še grozd sorte Albertovske Žlute, največja prekašata 2€ kovanec.
Potemtakem bo toledvoje bolj tako, ju bom pustil čim dlje, naj sama dol padeta.
PS: Včeraj sem zaradi paradajzev doživel drugo depro, začela je padati toča, k sreči samo začela. Prva je bila po vetru, ki mi je enega odlomil pri tleh, drugega skrajšal na pol :(
Uf, zastirka iz slame je perfektna zadeva. Plevela je seveda manj in tudi kakšen posamičen se z lahkoto izpuli, ker je zemlja rahla in ves čas vlažna.
Poleti se manj segreje in se ne izsuši zgornji sloj- se ne zaskorji.
Zato je posledično potrebno manj zalivati in tudi ni nihanj: suho-mokro, kar ugodno vpliva na rastlino.
Bistven del pa je, da so v zgornjem sloju zemlje, ki je rodoviten prisotni mikroorganizmi, kakšne gliste in vse kar paše zraven in je zemlja živa - predelava v humus se ves čas dogaja. Uglavnem zelo priporočam.
Več o koristnosti takega načina je tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about337.html
Poleti se manj segreje in se ne izsuši zgornji sloj- se ne zaskorji.
Zato je posledično potrebno manj zalivati in tudi ni nihanj: suho-mokro, kar ugodno vpliva na rastlino.
Bistven del pa je, da so v zgornjem sloju zemlje, ki je rodoviten prisotni mikroorganizmi, kakšne gliste in vse kar paše zraven in je zemlja živa - predelava v humus se ves čas dogaja. Uglavnem zelo priporočam.
Več o koristnosti takega načina je tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about337.html