Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Ja v senci, ko je še mlada. Drugače imam pa po petnajstem maju direkt na soncu s kumarami, ker mi v senci niso delale. Sem pa doma v Zaplani, tako da je kje drugje verjetno drugače. Rabijo pa gnojeno zemljo (jaz jo še malo pognojim - za plodovke gnojilo) in veliko vode, kot vse buče.
Tole je samo moja izkušnja.
Irena
Tole je samo moja izkušnja.
Irena
Ojla
Čajote v celinski SLO komaj po 1 Juniju, ker rabijo toplo in globoko rahlo zemljo potem pa tako hitro rastejo in prično cvetet šelej konec Julija -Avgusta.
Tako bo tudi več plodov in ne pozabit na polže lazarje jih imajo zelo radi s čem jih boste zatirali prepuščam vam. Lp.Ivan._________________Veselo na delo !
Čajote v celinski SLO komaj po 1 Juniju, ker rabijo toplo in globoko rahlo zemljo potem pa tako hitro rastejo in prično cvetet šelej konec Julija -Avgusta.
Tako bo tudi več plodov in ne pozabit na polže lazarje jih imajo zelo radi s čem jih boste zatirali prepuščam vam. Lp.Ivan._________________Veselo na delo !
Dajmar, lepe čajote imaš. Drugače pa so čajote v toplih krajih trajnice. Tako da to, da ti je zrasla iz korenin ni nič nenavadnega, no razen pri nas. Se pa drugače tudi korenina je, tudi mladi poganjki in listi.
Ker do sedaj ravno nisem imela kakega uspeha z čajotami, bom letos sprobala tale način od Bojce Janus:
Ker do sedaj ravno nisem imela kakega uspeha z čajotami, bom letos sprobala tale način od Bojce Janus:
Citiram: |
dovolj hranil in vlage (ker je pač iz družine buč); - ne prenese mraza ; - rada ima kratke dneve, zato jo je smiselno pokrivat in krajšat dan, ker bo tako veliko hitreje začela delat plodove; 6-8 tednov po sajenju na stalno mesto jo pokrivamo od 1 do 1,5 meseca s črno folijo in to od 4-ih popoldan do 8-ih zjutraj. Tako ji skrajšamo dan na 8 ur, kar povzroči, da začne cveteti. Takoj, ko začne cveteti, je ne pokrivamo več. Pokrivanje je pomembno zato, ker se nam sicer lahko zgodi, da bo začela delati plodove prepozno, ko bo pred vrati že hladna jesen. Ni kaj zamerit, če je pa iz Južne Amerike … - obožuje horizontalno plezanje – po 2 m napičnega plezanja ima najraje vodoravno plezalno streho. - dovolj prostora, ne mara gneče (sadilna razdalja 2 do 5 m) ker zraste do 20 m; - ena je dovolj za običajen vrt (če le začne rojevati, kar pa ne uspe vedno, kljub vsemu se zdi precej izbirčna; če pa le uspe, pa ponori); na rastlini so moški in ženski cvetovi, zato ne potrebujemo para. - sonce in toploto. Pač tipična buča. |
Peter je napisal/a: |
Tako pa je meni letos pognala lanska čajota |
Uhhhh, pridem na jesen pobirati obresti
Se pravi, da je tudi tebi zrasla iz podzemnega gomolja? Moji so vsi zgnili, tudi tisti, ki sem jih uspel izkopati. Verjetno bi jih moral izkopati na jesen, samo komu se ljubi takrat riti po mokri mrzli zemlji.
Letos sem že vsadil 2 gladki rumeni, ena rumena in ena zelena (lanski pridelek), ki je komaj pognala, pa še čakata. Mogoče ta ali naslednji vikend gresta na stalno mesto.
Varianta pokrivanja s črno folijo za krajšanje "dneva" pri meni odpade. Po moje bi se mi pod folijo ob sončnem vremenu skuhale že prvi dan. Mogoče probam en del, ki ne bo ušel na drevo, pokrivati s črno kopreno. Itak jih moram senčiti, ker mi sicer hudo hitro venijo. Imam jih sicer razpeljane po brajdi.
Eno vprašanje za Ivipčija. Ali je bolje pustiti en ali več poganjkov iz odgnale čajote? Mislim predvsem na oskrbo listov z vodo v opoldanski pripeki. Sklepam, da rastlina po enem poganjku težje prenese dovolj vode do listov. Kaj misliš? Seveda ob predpostavki, da v vsakem primeru dovolj zalivamo in, da ima spodaj enako velik koreninski sistem.
Lani sem imel prvič čajoto, v bistvu dve. Eno golo od bicikla in eno bodičasto od znanca. Prvi plodovi so bili zreli v začetku oktobra. Na prvi strani te teme je vse dokumentirano
Desno od velike čajote se vidi manjšo, ki pa je bodičasta.
Jaz sem gomolje kar pustil v zemlji. Jeseni ko je odpadlo listje sem obrezal 10cm od tal in celo zimo je sramežljivo poganjalo mlade bele poganjke.
Pred mesecem sem pri obeh čajotah odgrnil 5cm zemlje in dodal 2 dobri kanti konjskega gnoja in nazaj zagrnil.
Sem pa tudi posadil še 3 nove na drugi lokaciji, ki pa se skoraj ne premaknejo nikamor. Poganjki, ki so zrasli v loncu so nehali rast, zraven pa so pognali novi, ki rastejo čisto počasi.
L.p.
Desno od velike čajote se vidi manjšo, ki pa je bodičasta.
Jaz sem gomolje kar pustil v zemlji. Jeseni ko je odpadlo listje sem obrezal 10cm od tal in celo zimo je sramežljivo poganjalo mlade bele poganjke.
Pred mesecem sem pri obeh čajotah odgrnil 5cm zemlje in dodal 2 dobri kanti konjskega gnoja in nazaj zagrnil.
Sem pa tudi posadil še 3 nove na drugi lokaciji, ki pa se skoraj ne premaknejo nikamor. Poganjki, ki so zrasli v loncu so nehali rast, zraven pa so pognali novi, ki rastejo čisto počasi.
L.p.