Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
A da si od čilijev lahko tudi odvisen? In kakšna količina naj bi se štela za pretirano uporabo? To namreč piše v zgoraj navedenem članku, katerega link je dal JANEZ L:
Kako čili deluje?
Čili uvrščajo med naravne antibiotike in antiseptike, zaradi česar je njegovo delovanje večplastno: deluje protivnetno, pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil, pripomore k občutku sitosti in je tudi učinkovit antiseptik, ki pomaga v primerih poškodb sluznice želodca ali dvanajstnika. Čili širi žile, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju holesterola LDL. Tako kot pri hrenu pri zaužitju čilija hitro začutite, da vas je pogrelo, prepotilo in vam odprlo nos.
Ayurveda odsvetuje prekomerno uporabo čilijev, saj se v nasprotnem primeru pojavi suhost (kože in notranjih organov), hiperaktivnost, pomanjkanje yina in presežek yanga. V možganih čili sprošča endorfine in s tem ustvarja dobro počutje ter spodbuja. Ob tem se sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do res pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Kako čili deluje?
Čili uvrščajo med naravne antibiotike in antiseptike, zaradi česar je njegovo delovanje večplastno: deluje protivnetno, pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil, pripomore k občutku sitosti in je tudi učinkovit antiseptik, ki pomaga v primerih poškodb sluznice želodca ali dvanajstnika. Čili širi žile, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju holesterola LDL. Tako kot pri hrenu pri zaužitju čilija hitro začutite, da vas je pogrelo, prepotilo in vam odprlo nos.
Ayurveda odsvetuje prekomerno uporabo čilijev, saj se v nasprotnem primeru pojavi suhost (kože in notranjih organov), hiperaktivnost, pomanjkanje yina in presežek yanga. V možganih čili sprošča endorfine in s tem ustvarja dobro počutje ter spodbuja. Ob tem se sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do res pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
http://m.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
še en kamenček v mozaiku zmešnjav okrog čilijev - tale link
sem se kar precej mučil, da bi prišel do dna poimenovanjem Kajenski poper, paprika http://forum.gartlc.si/gartlc-about2220.html&highlight=
pa sploh nisem siguren kaj vse sem spregledal
Tale Tanja Cirman pa bi morala biti že zdavnaj opozorjena, da članek malo popravi http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
Iz njenega članka:
""Pri tej začimbi vlada popolna terminološka zmeda.""
Se kar strinjam; toliko je netečnosti v izrazoslovju, pa še kaj hujšega, da bolj raziskuješ, bolj glava peče
""Čili ni ne paprika ne poper. Tako paprika kot poper pripadata družini razhudovk, čili pa sodi v družino lilij.""
No tale je pa prehuda za prebavo in ostane v želodcu ... .
Tako lilije , kot krompir padejo v zelo široko ogromno družino Solanaceae (nightshades) z ogromno cvetočih rastlin, do rastlin, uporabnih v farmakologiji in prehrani. 98 rodov rastlin s preko 2700 vrstami rastlin.
Za čilije smo pa že ugotovili da spadajo v rod (genus) Capsicum, prevladujejo pa vrste:
Capsicum annuum, sladke paprike, pa čiliji wax, cayenne, jalapeños,
Capsicum frutescens,
Capsicum chinense, ta hudi čiliji kot naga, habanero, Scotch bonnet itd.
Capsicum pubescens, npr. Rocoto
Capsicum baccatum Aji
LP_________________mfranc
še en kamenček v mozaiku zmešnjav okrog čilijev - tale link
sem se kar precej mučil, da bi prišel do dna poimenovanjem Kajenski poper, paprika http://forum.gartlc.si/gartlc-about2220.html&highlight=
pa sploh nisem siguren kaj vse sem spregledal
Tale Tanja Cirman pa bi morala biti že zdavnaj opozorjena, da članek malo popravi http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
Iz njenega članka:
""Pri tej začimbi vlada popolna terminološka zmeda.""
Se kar strinjam; toliko je netečnosti v izrazoslovju, pa še kaj hujšega, da bolj raziskuješ, bolj glava peče
""Čili ni ne paprika ne poper. Tako paprika kot poper pripadata družini razhudovk, čili pa sodi v družino lilij.""
No tale je pa prehuda za prebavo in ostane v želodcu ... .
Tako lilije , kot krompir padejo v zelo široko ogromno družino Solanaceae (nightshades) z ogromno cvetočih rastlin, do rastlin, uporabnih v farmakologiji in prehrani. 98 rodov rastlin s preko 2700 vrstami rastlin.
Za čilije smo pa že ugotovili da spadajo v rod (genus) Capsicum, prevladujejo pa vrste:
Capsicum annuum, sladke paprike, pa čiliji wax, cayenne, jalapeños,
Capsicum frutescens,
Capsicum chinense, ta hudi čiliji kot naga, habanero, Scotch bonnet itd.
Capsicum pubescens, npr. Rocoto
Capsicum baccatum Aji
LP_________________mfranc
Spiridon je napisal/a: |
Eno vprašanje: Majhne sadike (štirje pari stalnih listov) habanerov, ki so imele poškodovane (osmojene) vršičke, so se začele intenzivno obraščati z zalistniki. Naj te zalistne poganjke pustim in bodo rastline pač malo bolj grmičaste, ali naj jih odstranim? Osmojeni vršički so si medtem že nekoliko opomogli ter pričeli ponovno odganjati... |
Ne vem ali je bilo moje vprašanje ignorirano, ali pa nihče ne zna odgovoriti nanj. Ga ponavljam v upanju, da dobim odgovor...
Spiridon, jaz bi pustil tri, največ štiri najmočnejše zalistnike, ki bodo osnova krošnje, več zalistnikov bi povzročilo preveliko hosto, goščo ob deblu. Ti zalistniki se pozneje tako in tako začnejo obraščati in jim je potrebno zopet redčiti stranske poganjke. Res pa se tudi habaneri med sabo razlikujejo, tako da je tole informativno; in moja praksa .
LP_________________mfranc
LP_________________mfranc
Da malo posmetim na temo odvisnosti :
Psihiater je vodil skupinsko terapijo treh mladih očkov in njihovih majhnih otrok.
"Vsi imate svoje odvisnosti!", jim pravi.
"Vi ste obsedeni s hrano", reče prvemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Jagoda".
"Vi ste obsedeni z denarjem", pravi drugemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Marka".
Ko to sliši, tretji očka, vstane, prime sinčka za roko in mu zašepeta:
"Pejt Joško, greva domov !"
Izposojeno od TULE
Psihiater je vodil skupinsko terapijo treh mladih očkov in njihovih majhnih otrok.
"Vsi imate svoje odvisnosti!", jim pravi.
"Vi ste obsedeni s hrano", reče prvemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Jagoda".
"Vi ste obsedeni z denarjem", pravi drugemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Marka".
Ko to sliši, tretji očka, vstane, prime sinčka za roko in mu zašepeta:
"Pejt Joško, greva domov !"
Izposojeno od TULE
mfranc je napisal/a: |
Spiridon, jaz bi pustil tri, največ štiri najmočnejše zalistnike, ki bodo osnova krošnje, več zalistnikov bi povzročilo preveliko hosto, goščo ob deblu. Ti zalistniki se pozneje tako in tako začnejo obraščati in jim je potrebno zopet redčiti stranske poganjke. Res pa se tudi habaneri med sabo razlikujejo, tako da je tole informativno; in moja praksa . LP |
Hvala za odgovor @mfranc, samo je problem, ker so moji habaneri visoki komaj sedem centimetrov (pozno sejanje), to pa se mi zdi še dosti premajhno za oblikovanje kakršnekoli kasnejše krošnje. Vrsta je že itak znana po počasni začetni rasti, tile zalistniki pa bi vse skupaj samo še upočasnili, ker bi rastlina preveč vložila v prioriteto njihove rasti...
Spiridon, vedno se najde več poti ; če so se vršički opomogli, jih seveda uporabi/pusti za nadaljnjo rast. Lahko od primera do primera prilagodiš vzgojo dejanskemu stanju sadik.
Meni so v načelu bolj všeč nizke, kompaktne sadike in če se le da, jih vzgajam s kratkim deblom, po sadjarsko bi rekel nizkodebelna vzgoja . Ena od prednosti je ta, da so v loncih bolj stabilne v primeru hujšega vetra.
Realno življenje čilijev pri meni pa je en sam ljubi kompromis, zaradi stiske s prostorom lonce stiskam skupaj, bolj kot bi čiliji zaslužili za svojo rast. In dober pridelek.
Glede na to, da imam Wax čilijev že dovolj za sprotno uporabo in ne gojim 200 sadik , se tudi malo igračkam; ravno danes sem na Pimenta da Neyde začel vezati poganjke navzdol, da bi naredil bolj širok grm. Ta čili bo stal kot soliter in bo imel dovolj prostora za razrast. Škoda, da sili samo navzgor in če bi ga še enkrat piniciral, bi ga še nižje ... . Sedaj ga ne bom več mučil, končno so se pojavili mali popki.
Nestrpno pa že čakam boljše, toplejše vreme; tole je res ena muka za čilije. Glede na vremensko napoved jutri , najkasneje v nedeljo presadim tri habanere (Green, Black in Chocolate Long) v končne lončke.
Zeleni habanero je zelo močne rasti, sta pa črni in čokoladni tudi bolj majhna postrgančka in bi hudo rabila bolj mehiško klimo .
LP_________________mfranc
Meni so v načelu bolj všeč nizke, kompaktne sadike in če se le da, jih vzgajam s kratkim deblom, po sadjarsko bi rekel nizkodebelna vzgoja . Ena od prednosti je ta, da so v loncih bolj stabilne v primeru hujšega vetra.
Realno življenje čilijev pri meni pa je en sam ljubi kompromis, zaradi stiske s prostorom lonce stiskam skupaj, bolj kot bi čiliji zaslužili za svojo rast. In dober pridelek.
Glede na to, da imam Wax čilijev že dovolj za sprotno uporabo in ne gojim 200 sadik , se tudi malo igračkam; ravno danes sem na Pimenta da Neyde začel vezati poganjke navzdol, da bi naredil bolj širok grm. Ta čili bo stal kot soliter in bo imel dovolj prostora za razrast. Škoda, da sili samo navzgor in če bi ga še enkrat piniciral, bi ga še nižje ... . Sedaj ga ne bom več mučil, končno so se pojavili mali popki.
Nestrpno pa že čakam boljše, toplejše vreme; tole je res ena muka za čilije. Glede na vremensko napoved jutri , najkasneje v nedeljo presadim tri habanere (Green, Black in Chocolate Long) v končne lončke.
Zeleni habanero je zelo močne rasti, sta pa črni in čokoladni tudi bolj majhna postrgančka in bi hudo rabila bolj mehiško klimo .
LP_________________mfranc