Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Enako kot sem ti pri prapriki napisala, tudi moje rastlince je malo prestrelilo. Meni zgledajo dovolj lepe, jaz jih ne bi menjala, listje se bo že obraslo. Ko bodo pognali novi listi, bo to poškodovano zgubilo funkcijo, počasi porumenelo in odpadlo. Kar mirno.
Meni jih je lani toča oklestila tako, da so od njih ostali tri cm peclji brez vsega. Nekaj sem jih pustila za hec, pa so se obrasli in rodili, sicer res zelo pozno, ampak tole na tvoji sliki ni nič v primerjavi z mojimi lanskimi.
Meni jih je lani toča oklestila tako, da so od njih ostali tri cm peclji brez vsega. Nekaj sem jih pustila za hec, pa so se obrasli in rodili, sicer res zelo pozno, ampak tole na tvoji sliki ni nič v primerjavi z mojimi lanskimi.
Danes so šli tudi moji varovanci na grede. Upam, da so se ledeni možje in Zofka za letos poslovili in, da bo nekaj časa mir pred vremenskimi nevščenostmi....
Paradižniki so se po mojem eksperimentu z WC rorčki dobro opomogli in so prav postavni, veliko jih ima tudi že popke (sorte, ki jih gojim prvič), tako kaže, da bomo letos jedli paradižnik prej, kot pretekla leta (do zdaj sem, izgleda, gojila samo pozne sorte).
Posadila sem tudi melancane, paprike in čilije. Skratka preživela sem dan na vrtu in sem kar malo utrujena, a zelo zadovoljna _________________naredimo svet lepši
Paradižniki so se po mojem eksperimentu z WC rorčki dobro opomogli in so prav postavni, veliko jih ima tudi že popke (sorte, ki jih gojim prvič), tako kaže, da bomo letos jedli paradižnik prej, kot pretekla leta (do zdaj sem, izgleda, gojila samo pozne sorte).
Posadila sem tudi melancane, paprike in čilije. Skratka preživela sem dan na vrtu in sem kar malo utrujena, a zelo zadovoljna _________________naredimo svet lepši
Ivčk je napisal/a: |
Oldi, nadvse čudno. Resnično je antocianček, kot se šika. Da bi bil Sweet Pea Currant skrižan, je skoraj nemogoče, rasel je izolirano in pokrito z mrežo v viseči košari, daleč stran od vseh modrinčkov na vrtu. Torej gre tukaj za zamenjavo semen ali morda sadik. Morda pa je le Indigo Rose, ki se je odločil malo 'pobalkončkati' zaradi načina vzgoje. |
Obe sorti sem sejal 2 krat v enekih okoliščinah in ob presajanju vse lončke označil s ciframi. Dobro se spomnim, da je bil en Indigo na videz enak kot SPC, torej že mlad z močnimi zalistniki ob spodnjih listih. Zato sem ga prekrstil v SPC, sem bil prepričan, da sem se zmotil pri oštevilčenju. Verjetno je to ta. Ga bom pestil v koritu pa da vidimo.
Da gre za Indigo priča tudi to, da je izredno čvrst (daleč najbolj od vseh sort, kar jih poznam) in pri cca 50cm ne rabi opore.
Par dni nazaj, po tistem hudem vetru, sem opazil na okenskem Golden Currant majhne izrazite temno rjave pege na skoraj vseh listih. Naj prosim kdo pogleda kaj bi bilo, med boleznimi na netu ne najdem
www.forum.gartlc.si/gartlc-about1453-0-asc-109.html
www.forum.gartlc.si/gartlc-about1453-0-asc-109.html
Pri enem mojem, ki je bil na balkonu vseskozi na prepihu, mrazu, dežju, toči (in kar je še takih reči ), imam večino listov takih temno rjavih v medžilnem prostoru, pa se nič kaj ne sekiram, bodo že novi zrasli, ko bo vsajen. Predpostavljam, da jihveter veliko hitreje izsušuje kot uspejo dobiti nestalne vlage iz lončka.
Mimogrede, v zadnjih dveh dneh sem posadil veliko večino paradižnikov na grede. Skoraj vsi so že prav rabili več zemlje. Tole toplo vreme jim bo gotovo dobro delo.
Mimogrede, v zadnjih dveh dneh sem posadil veliko večino paradižnikov na grede. Skoraj vsi so že prav rabili več zemlje. Tole toplo vreme jim bo gotovo dobro delo.
Ne vem, zakajv oni temi ne morem odgovorit, bom pa tule. Po mojem mnenju je to samo listna pegavost, nič hujšega. Tale tvoja na sliki pa pač že tista faza preden se list posuši. Lahko tudi, da je povrhnjica poškodovana od močnega dežja in vetra.
V vsakem primeru pegave in poškodovane liste potrgaj in vse rastline poškropi s sodinim pripravkom, rastline pa opazuj, načeloma bi morali biti novi listi v redu, kar pa je tudi najbolj važno.
V vsakem primeru pegave in poškodovane liste potrgaj in vse rastline poškropi s sodinim pripravkom, rastline pa opazuj, načeloma bi morali biti novi listi v redu, kar pa je tudi najbolj važno.
-
Končno sem dočakal prvi paradižnik. Prvi je dozorel Kymberly, ki pa je bil sejan že 4. 1. 2014 in bil ujčkan pod lučko kar nekaj časa, nato pa kar zgodaj preseljen v rastlinjak. Škoda pa, ker so vsi moji drugi še majhni, saj sem imel 3x smolo....... prvič, ko sem jih sejal, sem jih raztresel po tleh, drugič sem jih posejal v okuženo zemljo in so šli rakom žvižgat zaradi padavice, tretjič pa sem jih posadil v zanič zemljo, in se en mesec niso nikamor premaknili. Nato pa sem jih presadil in so na srečo kar hitro spet pridobili temno zeleno barvo
PS: En dan pred točo, pa sem jih mislil posaditi ven, a mi je na srečo zmanjkalo časa, za kar sem bil zelo hvaležen, ko sem videl, kaj je pri nas počela toča [/img]_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)