Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Vinkoz.....P14?
Te imam jaz....
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Kaj pa se tu dogaja?? Odšipnjeno ni... Kaka uš?

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

optimist, kako pa sedaj izgleda, lahko bi bila monolija.

Takole zgledajo moja jabolka obtolčena od toče pa me zanima ali si bodo kolikor toliko opomogla ali so preveč poškodovana.

ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tole je pa zelo hudo poškodovano.

Predvsem je dobro poškropiti s fungicidom, da preprečimo gnitje.

Najbolj poškodovana jabolka potrgaj, saj jih je verjetno tako preveč.

Ponavadi tako poškodovana in poškropljena jabolka vsaj delno "preživijo". Problem praviloma nastopi kasneje, ko se jabolko debeli in zato rado poči ob poškodbi in začne gniti.

Pri mladih drevesih, ki še rastejo, naj ti ne bo škoda potrgati močneje, bo pač malo bolj raslo, za ostale pa velja da je bolje pustiti normalno polne jablane, da nam ne zdivjajo, pa še nekaj pridelka je ponavadi._________________lp
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Hvala ck. S protifertom sem poškropila že takoj, bom naslednjih dneh še s labicuper pa kakšno močno poškodovano jabolko bom tudi odtrgala, kaj preveč pa ne, saj že nekaj let čakam na jabolka, vsako leto je kaj, da jih potem skoraj ni. Rolling Eyes
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Te poškodbe so res hude. Letos jih bo vrjetno zelo malo saj taki plodovi radi odpadajo._________________LP seba993
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Meni letos jabolka izredno dobro kažejo, tako da bo potrebno pošteno redčiti. Ampak Jonatana mi pa nikakor ne uspe obvarovati pred jablanovo plesnijo, ne pomaga žveplo, ne clarinet, ne odtrgavanje plesnivih vršičkov, tako da resno razmišljam, da jo odstranim iz sadovnjaka, saj je vir plesni tudi za ostale jablane. Ima morda kdo kak dober nasvet, kaj res storiti Confused_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

DITHANE M-45, STROBY WG.
Več informacij na http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/index.htm ali pri lokalnem prodajalcu FFS._________________LP seba993
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Seba hvala za nasvet in informacijo. Z dithanom sem škropil nazadnje, za drugega bom pa pogledal. Jutri grem spet tja dol, bom videl kakšno je stanje sedaj. Confused_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Na jablani sorte Nela so majhna jabolka začela dobivati razpoke in začela so tudi odpadati, kaj je temu vzrok, tudi na listju se pojavljajo rdečo rjave pege. Tudi lani se jabolka niso do konca razvila kot bi blo treba. Podlaga je MM106.
Odgovori