Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hruška - Pyrus
Optimist, kaj je vzrok temu ne bi vedel, bi pa sam ta del odrezal in rano zamazal s smolo.
Cepič tvoje Madame verte pričenja brsteti in tako upam, da je to že uspeh.
Še splošno vprašanje glede podlag za hruške. Ali je v nadaljnji rasti cepljenega drevesa kakšna razlika med podlago iz koreninskega izrastka in sejancem? Teoretično nebi smelo biti, a človek nikoli ne pozna vseh malenkosti. Nekaj sem jih nakopal pred dvema letoma, rastejo pa tako počasi, da je joj. Tako je vsaj v primerjavi z jablano.
Cepič tvoje Madame verte pričenja brsteti in tako upam, da je to že uspeh.
Še splošno vprašanje glede podlag za hruške. Ali je v nadaljnji rasti cepljenega drevesa kakšna razlika med podlago iz koreninskega izrastka in sejancem? Teoretično nebi smelo biti, a človek nikoli ne pozna vseh malenkosti. Nekaj sem jih nakopal pred dvema letoma, rastejo pa tako počasi, da je joj. Tako je vsaj v primerjavi z jablano.
Eden od dveh "Matičnjakov" na gruntu. Po žledi sem moral tole tepko precej obrezati. Večinoma sem spodnje veje 2 leti nazaj pocepil z "noname" cepiči iz Vojskega.
Letos sem ji prilepil še sorte Figovka, Schweizer hose, Rdeča viljamovka, Španka 1 kilo, Uta, Hortensia , Lady Isolda, Gute Graue, Pero Moscatello
Tale pa pride na vrsto drugo leto....
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Letos sem ji prilepil še sorte Figovka, Schweizer hose, Rdeča viljamovka, Španka 1 kilo, Uta, Hortensia , Lady Isolda, Gute Graue, Pero Moscatello
Tale pa pride na vrsto drugo leto....
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Pr nas se eden ljubiteljsko ukvarja z tem. Je res čisto nar na to. Nacepi vse kaj lahka kam lahko. Nima pa nobenih problemov z tem da bi bilo več čepičev oz. sort na istem drevesu. Je pa treba paziti da ne cepiš bujne in slabo rastoče sorte na isto podlago da nebi potem bujna sorta dominirala v rasti._________________LP seba993
@muha To pa ne bi vedel! Večina sort ceplenih 3 leta nazaj je letos cvetela. Sodra jim je vzela sapo... Sorte ki bodo tam gor preživele (ni jim lahko) in kolikor toliko solidno rodile, bom cepil na lani posajene sejance. Ostalo mi bo služilo za izmenjavo...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
-
- Prispevkov: 33
- Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am
Sorti v vedrih sta junijska lepotica in zgodnja trevuška. Junijska lepotica je slabše obarvana, ker je večina plodov nabranih z notranjosti krošnje.
Je pa res, da moraš zgodnje hruške pobrati, ko so še zelene. Če že na drevesu spremenijo barvo, so kašaste.
Marmelada pa je z njih zelo dobra. Mogoče s same junijske lepotice ne bi bila, ampak zgodnja trevuška se že kar približa pozno poletnim sortam. Tako da je mešanica teh dveh sort dobra kombinacije. Da se okus marmelade izboljša, pa še dodaš limono in nekaj jabolk.
Je pa res, da moraš zgodnje hruške pobrati, ko so še zelene. Če že na drevesu spremenijo barvo, so kašaste.
Marmelada pa je z njih zelo dobra. Mogoče s same junijske lepotice ne bi bila, ampak zgodnja trevuška se že kar približa pozno poletnim sortam. Tako da je mešanica teh dveh sort dobra kombinacije. Da se okus marmelade izboljša, pa še dodaš limono in nekaj jabolk.