Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci

Moderator: Melona

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Skoraj zanesljivo so to spore ene od gliv, najbrž res rje. Rja
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Ja, bo držalo. Potem imam tudi to nadlogo._________________Andreja
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

napad črne pegavosti se je v tednu ali več navkljub škropljenju razširil na 90% mojih številnih vrtnic. Nemočno obtrgujem, pa ne vem, ali jih naj do golega, ker vrtnice so bujne, cvetijo, a s počrnelimi listi.

Naj škropim, naj zamižim, naj le pobiram odpadle liste?

Prelepe so, prekrasno dišeče, obenem pa tudi trdne zaveznice invazije polžev. Pod njimi jih je na stotine. Odkril jih je mož, ki jih redno odstranjuje, jaz pa tiste na vrtu. Ob koncu odstranjevanja ima par polžjih ražnjičev, na debelo obloženih Rolling Eyes Confused .

Nekatere so tako obolele, da sem jih popolnoma obtrgala, med njimi Mme Ernest Calvat, Mme Pierre Oger, zelo je bolna tudi Rhapsody in Blue, ostale capljajo in počasi obolevajo ena za drugo.

Koliko se lahko sploh tole razširi? Oziroma obratno vprašanje, koliko si lahko sploh rastline opomorejo in ali lahko to zelo prizadene rastlino, glede na to, da je brez večine listov?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazadnje urejal/a bobolino 23 Maj 2014 19:58; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Po moje je bolje obtrgati liste.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

vsa sem že popikana, in verjemi, 100 in več vrtnic ni mačji kašelj. Veliko je že velikih grmov, dosledna sem lahko le pri na novo zasajenih.

Iščem še kako naravno škropivo, nekaj je enkrat nekdo govoril o raztopini kisa, pa ne najdem, grem podrobneje brat temo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, taka količina vrtnic je res preveč, ko je toliko listov in listkov. Kje je pisalo o kisu, se zdajle ne spomnim. Z biosodinim fungicidom si že škropila? Malo bi verjetno tudi pomagalo.
TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Tudi pri meni je pojav ČLP kar izrazit,od dneva do dneva so listi kar masovno črni Crying or Very sad .Poskusila sem že vse mogoče, od domačih pripravkov,kis, soda..,kar pomaga le delno, oz. bi moral imeti človek čas samo za to, da vsakih nekaj dni kolovratiš z škropilnico, a pri taki količini in drugih obveznostih, ga enostavno zmanjka ConfusedČe nočemo čez en mesec gledati samo golih vej,se odgovor ponuja sam....
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

V cvetovih vrtnic uživajo tudi tile hroščki.

Tako jih obdelajo, da od njih komaj kaj ostane. Sad Ročno jih pobiram in pomendram, čeprav se mi malo smilijo.
gino55

Odgovor Napisal/-a gino55 »

Prijateljica ima ,tako pravi,preizkušen recept.
V cvetu pusti mrtvega hrošča.
Ostali hrošči se izogibajo "žretja" v tem cvetu. Shocked_________________LP Gino
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

Kako se to žalostno bere! Rolling Eyes Krasne, malo da ne čudežne umetnine, ki jih napadajo vse sorte nadloge, ravno tam, od koder črpajo energijo. A je to zavist, a je to žlehtnoba, a je to naravni cikel? Skoraj da ne verjamem, da bi bilo toliko negativcev v naravnem okolju, da ne bi dopuščali teh barv in oblik Confused
Vso srečo punce! Ne spoznam se na škodljivce in bolezni (z mojo prvo vrtnico začnem tudi to študirat), a verjamem, da bo poboljšanje vremena in kak veter zadevo umirilo._________________Oreo
Odgovori