Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako privabiti prosto živeče živali k našemu domu?

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pajo, verjamem, da je bilo srečanje z gožem zate šokantno, ampak tvoj opis me je prav nasmejal Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sanjarka Ana je napisal/a:
Pride že pride ..... le gnezdit noče. Čmrlj.
Sedaj imam novo gnezdece za njih, ki še ni čisto uležano.

Drugače pa ... lastovke ...
Ja, bi si jih želela. Vendar ne vedno pod njihovimi pogoji. Dve leti zapored je pri nas gnezdila v hiši na hodniku (stene oblečene v pluto). Močno je uveljavljala svoj "prav". Celi ljubi dan smo morali imeti vhodna vrata odprta na stežaj (očitno nam je to še dan danes ostalo nekje globoko v nas Embarassed ), zvečer okoli 22ure pa smo lahko zaprli brez njenega negodovanja in zjutraj navsezgodaj spet odprli vrata. Pri nas je res čudo ljudi in hrupa neprestano(skoraj že spominja na kak diskač -kar pri 5 otrocih in vseh njihovih prijateljih ni niti tako čudno) ... takrat smo celo imeli delavce, ki so polagali cokel, pa je ni nič ganilo. Letala je nizko nad njimi in se obnašala kot glavna. So se pri delu morali močno podrejati njenim zahtevam. V drugem letu smo gnezdo preselili v garažo ..... pa Crying or Very sad Rolling Eyes nekaj preletov in ogledovanj (kakšnih 14 dni), potem se je poslovila in šla na boljše.

Rada bi še imela ježa. Ne vem sicer zakaj ravno njega. Mogoče zato, ker se vsako leto kak od njih priklati, pa potem izgine, ker očitno ni zadovoljen s ponudbo bivanja. In potem se kar naprej sprašujem: kaj za vraga sem naredila narobe, da sem ga odvrnila.

Lastovke imajo rade obljudene prostore ali pa hleve, v katerih so živali. Verjetno ji je bilo v garaži preveč dolgočasno. in prazno.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hej, lastovke kot marsikatera divja žival ne gre nazaj v isto gnezdo, če ga prestavljaš (ptiči, ježi itd). in te lastovke katere so obletavale prestavljeno gnezdo mogoče sploh niso bile lastovke od prejšnjega leta. zaradi tega se ni za čudit da jih ni. lpvoda PS: - ... in tukaj ne vem kdo komu zadaje pogoje?_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sanjarka Ana, bi bila zadovoljna s sršeni?

Imam recept za udomačitev Very Happy .

pozdrav

LP_________________mfranc
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

mfranc, morda ne boš verjel a v istem deblu z škorci smo imeli pred leti tudi sršene. Jaz se nisem njih dotikal oni pa mene ne. Očitno so čutili, da jim nič nočem. Tako smo lepo sobivali, nekoč je prišel sosed gledat kozice in naenkrat panika, mlati z rokami HEJ SRŠENE IMAŠ! Sršeni so ga začeli obletavati on pa gasa domov. Jaz samo odvrnem, vem a me ne motijo, pa je očitno bil prepričan da nimam vseh pik v glavi. No letos jih še ni Laughing sršenov namreč.

voda:

hej, lastovke kot marsikatera divja žival ne gre nazaj v isto gnezdo, če ga prestavljaš (ptiči, ježi itd).

Ne nisem prestavljal gnezda, samo na tram sem s spodnje strani pritrdil deščico, ki je preprečevaja padanje iztrebkov na traktor. Prve lastovke, po moje samčka to ni motilo in je še prihajal, ko pa sta prišla v paru sta z veliko čivkanja odšla drugam. Enako je v konjskem hlevu, začetek gnezda ob svetilki. Par dni čivkanja in letanja, sedaj pa samuje Crying or Very sad_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

mfranc je napisal/a:

Sanjarka Ana, bi bila zadovoljna s sršeni?

Imam recept za udomačitev Very Happy .

pozdrav

LP

hmmm ..... Idea mislim, da bi raje počakala na kako ugodnejšo ponudbo Cool
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Sršeni že letajo po hruškah... le kaj tam iščejo, nič sladkega še ni gor.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Kr pazi se jih. Lani so očeta popikali da je moral z rešilcem v bolnišnico. Zdaj more pa tablete jemat če ga ker piči._________________LP seba993
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Neplanirano sem skozi leta naredil dobre pogoje za martinčke Rolling Eyes .

Mali skalnjak, pa kamenje okrog ribnika, fige, pa še kje; z nešteto španj in lukenj za stanovanja. Pa potke iz plošč sem vsako leto širil, predvsem zato, da imam kje postaviti brezštevilne lonce z rožami in plodovkami. Število loncev sicer že tretje leto zelo rigorozno reduciram in mi sploh ni jasno kako jih je vsako leto več Confused Confused Confused .

Na vrtu jih je toliko, da moram že paziti kam stopim - so pa vredni malo pozornosti s svojimi "običaji" Laughing . Odrasli se stalno nekaj ravsajo, verjetno za samice in za najboljše plaže za sončenje. Šibajo pa kot reaktivci!

Center vrta je rezerviran za kapitalce, mladi martinčki se kretajo po periferji, tudi na severni strani hiše jih srečujem, pa na terasi, pa na podstrehi ...

Se mi zdi, da so zaradi številčnosti kar uspešni lovilci mrčesa, večinoma jih vidim, kako se sladkajo z muhami.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mfranc je napisal:
"...Število loncev sicer že tretje leto zelo rigorozno reduciram in mi sploh ni jasno kako jih je vsako leto več Confused ..."
Tole mi je pa nekam znano Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori