Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Perunike cvetijo od spomladi pa vse tja do jeseni,odvisno od vrste,teh obstaja od 200-300 vrst,najdlje ostanejo zelene po cvetenju bradate perunike. Sproti je treba odstranjevati odcvetele cvetove,stem omogočimo tvorbo novih ali pa hrano in razvoj novih čebulic,da se rastlina ne muči z proizvodnjo semena.Najlaže pa podaljšamo cvetenje le teh,da jih sadimo v razmiku 10 -14 dni in nam cvetijo potem celo poletje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mene zelenje bradatih perunik kar naprej jezi, ker listi hitro propadajo in jih moram kar naprej čistit. Resda stalno rastejo novi, a tudi ti rjavijo Rolling Eyes . Bolje je pri sibirskih, tam ostanejo lepo zeleni vse do jeseni, enako je z avtohtono travnatolistno peruniko . Tudi z močvirsko - rumen cvet - imam veliko manj težav. Odcvetijo pa vse relativno hitro.
robert

Se strinjam,je pa odvisno tudi od lege in količine vode in seveda tudi zemlje,če niso izpostavljene celodnevni pripeki,rade imajo bolj vlažno in ne preveč propustno zemljo,potem ostanejo dokaj dolgo zelene.Najboljša rešitev pa je saditev v razmikih,stem se podaljša cvetenje in zelenje.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

OK, ste me prepričali, do nadaljnjega ostanem pri perunikah; vendar to ne bo več zakon iz ljubezni Cool Laughing .

Perunike so sibirske, listi so zaenkrat kar lepi. Sem pa za probo posadil eno rumeno peruniko, rumeno-modro/viola kombinacije so kar dopadljive Wink .

Vendar rumena še ne cveti, sploh še ne kaže cvetnih stebel Question Rolling Eyes . Je pa verjetno bradata, se mi zdi da rumenih sibirk ni???

robert je napisal/a:
Perunike cvetijo od spomladi pa vse tja do jeseni,odvisno od vrste,teh obstaja od 200-300 vrst

Če te prav razumem, bi recimo z dvema sortama, ki bi cveteli zaporedoma, dobil cca en mesec cvetenja ali več ....?
V številnejše kombinacije niti ne grem - ni prostora na gredi in sploh so irisi samo "predposevek" Wink hibiskusom. Ki pa zacvetijo šele julija, avgusta Evil or Very Mad .

LP_________________mfranc
robert

Lahko tudi eno samo vrsto,le da čebulice posadiš vsakih 14 dni pa lahko potem cvetijo tudi mesec,dva ali pa celo poletje,potem jih je pač treba saditi kar nekaj krat.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, tega recepta se žal ne morem držati; enostavno ni dovolj prostora ... Rolling Eyes .

Pa vendar, iz firbca, ali za drugič; kako pa se čebulice shranjujejo za tak način sajenja?

Sem pa včeraj videl pri zelo bližnjem sosedu modre irise, ki sicer počasi odcvetajo in rumene, ki so v najlepšem cvetenju. Pa še bolj na soncu so kot pri meni, praktično cel dan.
Bi ocenil, da modri cvetijo teden za mojimi, rumeni pa dva tedna.

LP_________________mfranc
robert

Jaz imam čebulice v gajbicah,in jih sadim v razmiku teden dva,pač kako mi dopušča čas,nekaj jih cveti sedaj,zadnje pa predvidevam za slab mesec,imam pa bele,modre,rumene,belo-rumene.Prvo jih nasadim bolj narazen potem pa jih sadim vmes,nekatere so že zunaj,ko zadnje šele sadim.
robert

jaz imam posajene , kar med ostalimi rožami , je pa res da je s tem več dela in moraš biti pazljiv , da tistih , ki so že v zemlji ne poškoduješ.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos travnatolistna perunika ne skriva več tako sramežljivo svojih cvetov pod listi:

.

Listje se lepo obdrži do zmrzali. Raste v pretežni senci.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Odgovori