Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Coffea arabica - kavovec

Odgovori
turururu

Odgovor Napisal/-a turururu »

Kdor čaka, dočaka. Ko sem že skoraj obupala,sem danes zagledala zeleno barvo Very Happy . Prvi listič kofetka.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri meni ima prva rastlinica zdaj že dva prava listka Smile Imam jo pa še vedno pokrito z odrezano plastenko, pa popoldne jo prenašam na segret zaprt kuhinjski balkon, da je dalj na toplem. Res jo crkljam, kot da ne bi imela že dveh "odraslih" kavovcev._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Takole pa je videti ubogi kavovec, ki je po navodilih proizvajalca semen posajen zunaj.

No, za probat je, so rekli in ugotovili, da se ne obnese Sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Končno poročilo moje vzgoje kavovca iz Petrovih semen:
trajanje: 4 mesece
kalivost - 100% (6/6)
kalivost neoluščenega semena - počasnejša
Trenutno stanje rastlinic:
Vse imam še v mini toplih gredah, a bom največji dve zdaj odkrila.

Največja ima pet listkov.

Tudi neoluščeno seme pogumno dviguje glavico.

Tole vzgajanje sobne kave je bilo kar zahtevno in dolgotrajno.
Pred leti sem iz Nemčije (takrat še Zahodne) dobila vrečko semen SOBNE kave "Coffea arabica NANA", pri kateri vzgoja sploh ni bila zahtevna: semena sem dala v zemljo, zalivala in kave so zrasle. Tista, ki sem jo obdržala, je zrasla do stropa, potem sem jo oddala. Cvetela pa ni. Pa še to: vse v isti dnevni sobi kot sedanje.

Kakšne so kave pri ostalih prejemnicah Petrovih semen?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Na vrsti je obrezovanje kave, ker dvig stropa bi bil prevelik finančni zalogaj. Laughing
Od tal do strešnega okna je 280cm.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Shocked Shocked

Lep je tale kavovec.. Smile

A si že kej pobral z nje al sam raste?
Uporabniški avatar
Peter

Če pogledaš dobro sliko, boš videl rumene plodove. Jih je nekje 15 in še vsaj 1x toliko zelenih. Mislim, da bo letos zneslo za en švoh kafe. Very Happy
Pred dvemi leti sem plodove delil, ker jih je bilo premalo za kavico.
Pred 3-mi ali 4-mi smo tudi kuhali kavico. Bila je malo prešvoh, ker sem dal preveč vode. Je pa imela poseben okus, ker je bila domača, eko. Very Happy
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

A boš pokazal in razložil tole obrezovanje, prosim?
Vse svoje kave - tiste iz semen in še moje iz trgovine- sem razdala. Ker so prejemnice bolj neizkušene, bi jim zdaj rada dala navodila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Peter

Nisem uporabil nobenega znanja, obrezal sem kar po občutku.
Po letih nebi vedel točno, obrezujem vsake 2-3 leta. Prvič sem odrezal samo vrh, bila je samo ena šiba. Ratala je krošnja. Pred 3 leti sem odrezal ves prirast, tako, da je ostala samo majhna stranska vejica s štirimi ali šestimi listi. Takrat je pognalo 3 nove vrhe in precej stranskih vej. Vidno na slikah. Sedaj bom verjetno porezal vse tri vrhe, ki grejo navzgor nekje na pol višine med tlemi in stropom. Ostale stranske veje pa sem mislil skrajšat tako da ostane 4-6 listov, na pol dolžine.
Rezal bom, ko dozorijo vsi plodovi. Bom takrat dodal kakšno sliko.
L.p.
Odgovori