Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vzpenjavke in popenjavke

Moderator: Melona

Odgovori
lemony

Odgovor Napisal/-a lemony »

Torej jih samo privežem na oporo, tako kot pač rastejo ali sploh nič? Imam jih namreč zraven nižjega zidu in se bojim, da jih, ko zrastejo, poškoduje na zidu, ko bo pihala burja.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Ja, pred lomom jih pa le zavaruj._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Sem kar malo....ne vem, kak izraz uporabiti...jezna nase, žalostna?

ob terasi, oziroma stebrih nadstreška, sem res skrbno izbirala sorte climberjev. Ramblerji so sicer bujnejši, a le enkrat cvetoči, kar ni prevagalo, navkljub lažjemu upogibanju.

ena stran terase bo 'zaprta' z Mme Isaac Pereirre, Deuil du Dr. Reynaud, Mme Sevigne. Do tu super! Izredno so si podobne in predvidoma bo nastala lepa pregrada.

Ob enem stebru rase Mme Ernes Calvat, ki je fasal tako črno pegavost, da so pegava še stebla in cvetovi. Poleg je Gertrude Jekyll, mlada, še ne razrasla, lepo cvetoča.

Na naslednjem stebru, sredinskem, se vsaka iz svoje strani začenjata ovijati Louise Odier in Mme Pierre Oger, ena izmed njiju obolela za pegavostjo, drugi se ne mudi rasti v višino, pa še tako visoki ne bosta, kot sem si ju napačno zamišljala.

ob tretjem stebru pa je trmasti Pierre Ronsard, ki nikakor noče in noče v višino, tudi letos ne.

Torej, ali bom v bodoče prisiljena zamenjati, ali pogosteje tretirati, ali kaj tretjega. Bomo videli.
Rolling Eyes_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Bobolino, tudi moj Pierre noče nikamor, toda letos je poln popkov - vsaj to. K sreči sem zraven posadila srobot, tako da se vsaj on vzpenja po opori. Mislim, da bo vrtnica zares ostala kar bolj pri tleh, pa tako sem si želela takega, kot sem ga videla na tem forumu..... ha, ha, morda pa najdem še kakšen vogal, da posadim tistega vzpenjavega - a kje ga dobiti, da bo res tak?
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Jaz sem lani od Škorjancev naročila dva Eden rose. Jih nimam več-sta bila bolna. Ampak-posajena sta bila na različni mesti. Eden je v eni sezoni ostal pri tleh, ni naredil nič. Druga rastlina je zrasla skoraj 1,5 m v višino (in mi je žal,da sem ga vrgla ven-ampak sem sumila virusno okužbo). Domnevam, da sta obe rastlini prišli iz iste matične rastline, zato mislim,da na rast vplivajo pogoji. Tamali je rasel na vetru in soncu izpostavljeni legi. Ta velik je rasel na top lokaciji s soncem, vodo in zavetjem.
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

Kaj se pa zgodi, če rambler postižeš? Če hočeš vzdrževati obliko? Predstavljam, si, da je vedno več olesenele osnove, vendar kaj pa če olesenele veje porežeš pri tleh, vsako leto nekaj, se potem začne obraščat?
Al se mu s tem vzame tisto moč za cvetenje in lepoto?_________________Oreo
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Za oblikovanje kakršnega si želiš Oreo niso primerni vsi ramblerji, odvisno je od tega v kateri rod spadajo. Tako oblikujem jaz Purezzo (banksia), jeseni in pomladi ji krajšam poganjke, veje ki ostarijo ali se zasušijo pa izrežem pri tleh. Vedno je lepo cvetela. Rumena banksiae pa tega ni prenesla in je nimam več.
Kolikor sem lahko ugotovila ramblerji, ki jih lahko oblikuješ v grme spadajo v rod setigera, macrantha, macrophylla. So tudi krajši.

Različno izraščanje

Bobby James-multiflora-wichur. hibrid
doli

Apple Blossom-multiflora
doli

Ghislain de Feligonde-multif.-hyb. musk
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

Najlepša hvala! Bom še v strokovno literaturo pogledala, hvala za smernice. Me veseli, da se ga da tudi mal krotit. Od vseh vrtnic me najbolj pritegnejo rablerji, ker so polno cvetoči. Žal pa trenutno nimam še ustrezno pripravljenega mesta zanj, vendar delam na tem. Smile_________________Oreo
Odgovori