Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Solata - vmesni posevek

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Mfranc, torej hočeš poleti poleg paradižnikovih solat še zeleno? Joj, si zahteven Exclamation Wink
Ja, Muha ima prav, Romanska solata mi je pred dvema letoma bila odličen medposevek ob robu grede s papriko, pa še v cvet ni šla ne vem kako hitro. Imaš jo še čas posejati in jo nadomestiš, ko boš tole danes napikirano pohrustal._________________Živeti na podeželju je najlepše!
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Romanska solata Ovired je meni odlična, imam jo "podtaknjeno" med paprikami v plastenjaku in tunelu. Že nekaj let sam vzgajam sadike zanjo. Zadnja Gentille je bila, danes po slikanju "uničena". Na njenem mestu, že rase, ena Ovired Rolling Eyes

Med paradižniki imam nasajeno ledenko, tudi samo vzgoja sadik. Tudi vidno napreduje. Pri nas pravimo, da jo slišiš rasti. Smile

Ker sem odvisnik od zelene solate, jo imam tudi v loncih, namesto rož. Embarassed

Po fotografiranju, sem posadil še 20 sadik Ljubljanske ledenke. Nekaj v korita, nekaj na vrt. Razz_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Janez L, tisto korito, nabasano z glavami solate, je prav fascinantno!
Tudi jaz jih imam šest v loncih na balkonu. Ker pa jih moram braniti pred vrabci, so v škatli iz prozorne plastike, pokrite s staro zaveso. Pa obrezujem zunanje liste, v srčku pa rastejo naprej. In tako seveda niso tako mogočne kot tvoje. Pa saj tudi ne bi bilo prostora zanje na mojem balkonu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Jas imam solato posajeno med paradižniki._________________LP seba993
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Imam srečo, da imam hišo in nekaj vrta, kar mi manjka vrta "štukam" s koriti, mi je pa svak obljubil, da mi drugo leto odstopi še 50m2 vrta. Večina sveta okoli hiše je last njega in sestre, a imata zase več kod dovolj. On obdeluje cca 200m2. Tako, da zna biti drugo leto, pravi zelenjavni "bummm" pri meni, ker potem bom imel cca 120m2 vrta in imam še nekaj idej na svojem. Mi je jablano voluhar snedel in tudi beli ribez je zelo "kilav". Če vržem to ven in naredim visoko gredo, bo tam mesta za 66 paprik in 50 solat, med njimi. Ne, ne nisem vegeterijanec, sem zaprisežen Lovec, ampak zelenjava in meso gresta pri meni z roke v roko, seveda so tu še gobe, na katere sem takisto, nor. Razz Pa ribe in suho sadje (klobase, salame, zašinki, špeh...). Twisted Evil_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

MarijaV, do domačih paradižnikov je še eno morje časa Cool - do takrat pa se bomo šli "solatne polže" Laughing .

Sem pa res slišal same hvale za solato Ovired, tako da bo drugo leto na testni mizi Wink .

Drugače pa s solatami nismo na tekočem tudi zato, ker zelo hitro preklopimo na radič; odkar se je pojavil radič Indigo (je že nasajen) je to že poleti. No ja, prej smo se reševali z tržaškim solatnikom Rolling Eyes .

JANEZ L, zanimive gredice Exclamation palec gor

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še nekaj je važno: solata med zelo redko nasajenimi paradižniki bo gotovo uspevala, samo da je za tako saditev potreben večji vrt. Pri tistih, ki smo v stiski s prostorom in zato tudi paradižnik sadimo bolj skupaj, kot je priporočeno, žal ne gre.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mfranc, kaj pa če solato razsadiš ob špalir, na grede borovnic ipd.?
Mimo grede, čisto vsa solata se lepo obtrguje, to pomeni zunanji listi, srčika 4ih listov se pusti popolnoma na miru, solata se hitreje obrašča in dlje traja predno gre v cvet.
Pri nam še vedno obtrgujemo zimsko solato posavko, ki ima sedaj že pravo konkretno "steblo".
Odlična za obtrgavanje je hrastovolistna - izjemno hitro se obraste, je odličnega okusa in čisto neverjetno lepa.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zuf, prostor pod borovnicami je strateška rezerva Laughing ; v principu gor ne sadim nič. Izjema so bile brusnice precej let nazaj.

Verjamem pa, da bi dobro rastlo, Razni pleveli na gredah borovnic so sami kapitalci! Cool

Če si mislil špalir s sadjem, tam so že na gosto postavljeni večji lonci, trenutno jajčevci in hibiskusi. Spomladi sem kupil eno stebričasto marelico, pa reva še vedno ni našla stalnega mesta.

Mi je pa JANEZ L dal idejo, da za probo zasadim eno okensko korito (se valjajo okrog hiše Cool ) in ga postavim na robne plošče pri hibiskusih.

LP_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc, že kar nekja let gojim, splomladi sicer, soalto, tako sejano kot posajene sadike, ob južni fasadi hiše v loncih in koritih za rože. Slednjo obtrgujem letos že nekje od začetka aprila, pa še kar raste. Wink
Odgovori