Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sesalec, po potrebi ga preklopiš na puhalnik. Sem mislila, da bo posesal tudi kamenčke, pa jih ni, če se je sesalo s prave razdalje. Je pa to seveda samo za večjo količino listja, čisto vsakega posameznega se ne da posesati.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

O vrtnem sesalcu sem tudi že razmišljal, ampak bolj narahlo.

Se pa bliža čas za obnovo zastirke pri špalirju in tudi drugje, tako da bom ev. napravil kakšen manjši, vzorčni kos s prodniki.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zadnje dni imam drugo traso za vozičkanje dvojčkov. Tam je veliko lapuha ob neki manjši vodici ob gozdnem robu. Prva moja misel: a je to primerno za zastirko. Malo se bojim, da se lapuhovi listi s sušenjem močno skrčijo, ker so tako sočni. Ima kdo kaj izkušenj?
Pa tudi sicer: kakšne snovi ima v sebi lapuh - za vrt koristne ali ne?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: lapuh ali morda repuh? Lapuh ima manjše liste, raste tudi na bolj suhih tleh, repuh pa tiste ta velike, ki jih imaš lahko za dežnik in raste izključno na mokrih tleh, največ ga vidim ob tekočih vodah.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vidim, da me je muha prehitela. Gotovo misliš repuh, lpmami, lapuhovi lsiti so majhni in mislim, da jih počasi ne bo več, njegov cikel je zaključen, s seli v zemljo, kjer boi počakal za zgodnjo pomlad.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Repuh, repuh, seveda!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem, kako bi vplival, dvomim, da bi ravno škodil, je pa vprašanje, kako dolgo bi taka zastirka zdržala. Če primerjam recimo z zelo podobnimi listi rabarbare, jih v par dnevih praktično ni več .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Grem torej po kocko slame, jo dobim - zraven pa se raznežim še ob tejle srčkani stvarci, pravzaprav dveh srčkanih bitjih srce srce

Tista griva spredaj je pa od mame._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
kmetič

Odgovor Napisal/-a kmetič »

zuf je napisal/a:
[b]kmetič, rastline se mi zdijo lepe, pri solati imaš mogoče takšno pisano sorto?

Prva stvar, ki mi je padla v oči je dejstvo, da si oblance sfrezal v zemljo.
V večini primerov ni nobene potrebe, da v zemljo karkoli vmešavamo.
Zemlja največ pridobi, če jo s poljubno snovjo pokrivamo/zastiramo.

Zdravo zuf
Hvala za odgovor
Se bojim da sem res storil napako ko sem smrekove oblance vmešal v zemljo del kjer imam čebulo nisem prekrival z ničimer od zavojčka čebulčka mi jih raste mogoče bogih 10

Dobro je vedeti, da material, ki ni podoben humusu oziroma še rabi nekaj časa za razgradnjo, točno to počne, se razkraja.
Razkraja se lahko s pomočjo drugih materialov v mešanici, s pomočjo zraka ali pa s pomočjo zemlje.

Za razgradnjo sedaj porabljajo hranila in vodo, stvari, ki so sicer rezervirane za rastline.
Razgradnja grobih materialov v zemlji rastlinam ni preveč všeč zaradi raznih procesov in snovi, ki se dogajajo in sproščajo.
Tudi humus preko slame ni optimalna varjanta, saj slama sedaj porablja hranila zemlje, ki je spodaj in od humusa zgoraj.

Bo držalo na delu kjer imam zgodno zelje kumare in bučke nisem v zemljo vmešaval ničesar enostavno sem jo zastru samo z sekanci in rastlinam super paše

Dodajanja po plasteh bi se lotil drugače.
Najprej bi dal humus na površino tal, potem pa mešanico slame, sekancev in oblancev.

Če je nerazkrojen material položen na površino zemlje ne bo porabljal veliko, le nekaj malega, kjer je v stiku z zemljo in se bo razgradil povečini s pomočjo zraka in vode.
V zraku je ogromno dušika, tega ne pozabit.

Se pravi v jesen sloj humusa in sloj sekancev in spomladi bo nared
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ok. Kje ob tem casu lahko kupim slamo za zastirko? Hvala!
Odgovori