Kremice, mila ...
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Meni je uspelo narediti v redu kremo le, ko je bilo vode ali čaja zelo malo, pa mastna in vodna faza sta bili enake temperature in mešala sem med ohlajevanjem. Z malo več vode/čaja ni več šlo. Imela sem jo v hladilniku do uporabe. Ko je nekaj več časa stala na polici v kopalnici (toplo!), se je vodna faza začela malo ločevati od mastne faze = pojavile so se kapljice vode/čaja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 855
- Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am
Maska za obraz
1 navaden jogurt
5 bezgovih cvetov
1 žlica medu
V ponvi na zmerni temperaturi počasi kuhamo jogurt in bezgove cvetove, približno 15 minut. Nato ponev odstavimo in pustimo, da se cvetovi namakajo v jogurtu par ur. Po pretečenih parih urah, mešanici dodamo med in dobro stepamo, da dobimo primerno gostoto, ki si jo lahko nanesemo na predhodno očiščen obraz in jo pustimo delovati 30 minut. Takšna maska kožo vitaminsko in encimsko nahrani, hkrati pa jo tudi navlaži.
Krema in mazilo
Najprej … kakšna je razlika med kremo in mazilom? Krema vsebuje vodo, mazilo pa je brez nje in ima zaradi tega tudi daljšo obstojnost.
Krema
16 žlic oljčnega olja
3 žlice voska (čebeljega, konopljinega)
6 žlic bezgove vode
Bezgovo vodo naredimo tako, da v vodi namočimo bezgove cvetove (več jih je, večja bo koncentracija) in to pustimo stati čez noč. Naslednji dan vse skupaj precedimo skozi gazo. Nato na zmerno majhni temperaturi grejemo olje, kateremu smo dodali vosek in med nenehnim mešanjem po žličkah dodajamo bezgovo vodo. Postopek je končan, ko se vosek stali. Bezgovo kremo napolnimo v čiste kozarce. Kremo hranimo v hladnem in temnem prostoru (hladilnik) in tako je uporabna približno 4 mesece. Tako pripravljena krema je primerna pri pordeli in razdraženi koži.
Mazilo
250 g masti (kakšne je odvisno od okusa vsakega posameznika in individualnih potreb, pomembno pa je, da ne vsebuje soli, NaCl)
10 – 30 bezgovih cvetov
Na zmerno majhni temperaturi stopimo mast, ki ji dodajamo bezgove cvetove. Stalno mešamo. Ko bezgovi cvetovi spremenijo barvo (iz bele, belo rumene v rjavkasto) je postopek do te točke končan. Vse skupaj postavimo v hladnejši prostor za 24 ur. Čez 24 ur nekoliko pogrejemo, precedimo skozi krpo in napolnimo v čiste kozarce. Mazilo hranimo v hladnem in temnem prostoru in je uporabno približno 12 mesecev. Tako pripravljeno mazilo je primerno za razpokano in poškodovano kožo na rokah.
Bezgova voda
5 skodelic cvetov
1 ¼ vrele vode
Previdno oberite sveže cvetove in jih prelijte z vrelo vodo. Mešanico pustite stati dve do tri ure in jo nato precedite.
Čistilna krema z medom in jogurtom
16 žlic jogurta
5 žlic cvetov
2 ½ stopljenega medu
Jogurt in cvetove dajte v ponev in počasi kuhajte 30 minut na zmerni toploti. Nato ponev odstavite in pustite, da se cvetovi namakajo v jogurtu nadaljnih pet ur. Nato mešanico ponovno segrejte in ji dodajte med. Vse skupaj dobro stepajte, dokler ne dobite kreme primerne gostote. Krema je primerna za razpokano, opečeno in poškodovano kožo.
Bezgov preliv za lase
4 pesti cvetov
500ml studenčnice
500ml jabolčnega kisa
Vržite cvetove v vrelo vodo in jih počasi kuhajte 10 minut. Nato jih odstavite ter jih pustite stati v vodi še nadaljno uro. Vodo precedite, ji dodajte kis in mešanico pustite stati 48 ur.
bezgova krema z medenimi jagodami
aromatična mešanica bezgovih cvetov, maskarponeja, stepene smetane in medu
200 g manj mastne skute
150 g maskarponeja
100 g sladke smetane
100 g jogurta
40 g bezgovih cvetov brez stebelc
5 kolesc limone
40 g medu
1 dl jabolčnega soka
0,5 dl belega vina
4 listi želatine
1 vanilij sladkor
medene jagode
500 g jagod
10 – 20 g medu
1 žlica bezgovih cvetov brez stebelc
nekaj lističev melise
Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.
Maskarpone (ital. mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti.
predpriprava
Pristavimo 1,5 decilitra vode, jabolčni sok, vino in kolesca limone. Zavremo, nalijemo na bezgove cvetove, pokrijemo in pustimo stati na hladnem 6 do 12 ur.
priprava
■ Ohlajeno zavrelico precedimo skozi gosto cedilo obloženo z gazo; potrebujemo je 2,5 decilitra.
■ Gladko razmešamo skuto, maskarpone, jogurt, med in vanilijev sladkor.
■ 4 modelčke oprhamo s hladno vodo.
■ Želatino namočimo v malo hladne vode.
■ Bezgovo zavrelico pristavimo in segrejemo. Vanjo zamešamo ožeto želatino in odstavimo.
■ Ko se začne bezgova zavrelica strjevati, jo primešamo skutini masi. Pustimo, da se nekoliko strdi.
■ Smetano čvrsto stepemo. Nežno jo vmešamo k ostalim sestavinam, potem pa z zmesjo nadenemo oplaknjene modelčke. Te za 3 do 5 ur postavimo v hladilnik.
■ Jagode očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in zrežemo na četrtine. Primešamo jim med in jih pustimo nekaj časa stati.
serviranje
Kremo iz modelčkov zvrnemo na desertne krožnike. Obložimo jo z jagodami, potresemo z bezgovimi cvetovi in okrasimo z melisinimi lističi. Bezgova krema z medenimi jagodami je aromatična sladica za kratko sezono cvetočega bezga.
nakup
Sveža skuta je prijetnega in le za spoznanje kiselkastega okusa. Nekoliko starejša skuta je precej kisla in tudi nekoliko greni.
nadomestek
Maskarpone (ital. mascarpone) lahko približno nadomestimo z mešanico 4 delov pretlačene skute in 1 dela kisle smetane. Po nekaterih virih naj bi bilo to razmerje celo 2 dela skute in 1 del kisle smetane. Gl. tudi pojasnila.
izboljšanje
■ Jagode pred serviranjem pokapljamo z balzamičnim kisom, ki poudari njihov okus.
■ Jagode pred serviranjem potresemo z grobo sesekljanimi (neslanimi) pistacijami.
nasveti
Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.
pojasnila
■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje; pri Italijanih je ta skuta znana kot rikota (ital. ricotta).
■ Maskarpone (ital. mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti; gl. nadomestek.
ideje
gl. bezeg (različice)
opombe
■ V tujini poznajo več vrst skute oziroma svežih sirov: bajtarski sir (angl. cottage chees), kremni sir (polnomastna skuta; angl. cream chees), maskarpone (ital. mascarpone), rikota (ital. ricotta) in scamorza (ital.), boursin, fromage frais in petit suisse (vse fr.) in drugi. Večina od naštetih je naprodaj tudi v naših trgovinah.
■ Hladen jogurt, še bolje domače kislo mleko, je poleti idealno nadomestilo za nezdrave gazirane pijače.
■ Če zamudimo cvetenje bezga, ne obupajmo. Na višje ležečih legah cveti bezeg 7 do 14 dni kasneje kakor v dolini. Gl. tudi nasveti.
opozorila
Bezgove cvetove previdno otresemo in preberemo, da odstranimo majhne žuželke.
zdravilni učinki (domnevni)
■ Jagode in jogurt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Skodelica mleka vsebuje 152, skodelica naravnega jogurta pa 79 kalorij.
■ Temne sorte medu vsebujejo celo do 8-krat več rudninskih snovi kot svetle.
zanimivosti
Čebela v enem poletu nabere 50 do 60 miligramov medičine, od katere jo 10 % zadrži zase, drugo pa odda mladim čebelam v panju ali odloži v satovje.
vraže
V starih časih so si ljudje želeli, da bi sanjali o jagodah. To je bil namreč dober znak. Denimo, če je o njih sanjala mlada žena, je bila lahko prepričana, da bo rodila veliko otrok, samih fantov._________________LP seba993
1 navaden jogurt
5 bezgovih cvetov
1 žlica medu
V ponvi na zmerni temperaturi počasi kuhamo jogurt in bezgove cvetove, približno 15 minut. Nato ponev odstavimo in pustimo, da se cvetovi namakajo v jogurtu par ur. Po pretečenih parih urah, mešanici dodamo med in dobro stepamo, da dobimo primerno gostoto, ki si jo lahko nanesemo na predhodno očiščen obraz in jo pustimo delovati 30 minut. Takšna maska kožo vitaminsko in encimsko nahrani, hkrati pa jo tudi navlaži.
Krema in mazilo
Najprej … kakšna je razlika med kremo in mazilom? Krema vsebuje vodo, mazilo pa je brez nje in ima zaradi tega tudi daljšo obstojnost.
Krema
16 žlic oljčnega olja
3 žlice voska (čebeljega, konopljinega)
6 žlic bezgove vode
Bezgovo vodo naredimo tako, da v vodi namočimo bezgove cvetove (več jih je, večja bo koncentracija) in to pustimo stati čez noč. Naslednji dan vse skupaj precedimo skozi gazo. Nato na zmerno majhni temperaturi grejemo olje, kateremu smo dodali vosek in med nenehnim mešanjem po žličkah dodajamo bezgovo vodo. Postopek je končan, ko se vosek stali. Bezgovo kremo napolnimo v čiste kozarce. Kremo hranimo v hladnem in temnem prostoru (hladilnik) in tako je uporabna približno 4 mesece. Tako pripravljena krema je primerna pri pordeli in razdraženi koži.
Mazilo
250 g masti (kakšne je odvisno od okusa vsakega posameznika in individualnih potreb, pomembno pa je, da ne vsebuje soli, NaCl)
10 – 30 bezgovih cvetov
Na zmerno majhni temperaturi stopimo mast, ki ji dodajamo bezgove cvetove. Stalno mešamo. Ko bezgovi cvetovi spremenijo barvo (iz bele, belo rumene v rjavkasto) je postopek do te točke končan. Vse skupaj postavimo v hladnejši prostor za 24 ur. Čez 24 ur nekoliko pogrejemo, precedimo skozi krpo in napolnimo v čiste kozarce. Mazilo hranimo v hladnem in temnem prostoru in je uporabno približno 12 mesecev. Tako pripravljeno mazilo je primerno za razpokano in poškodovano kožo na rokah.
Bezgova voda
5 skodelic cvetov
1 ¼ vrele vode
Previdno oberite sveže cvetove in jih prelijte z vrelo vodo. Mešanico pustite stati dve do tri ure in jo nato precedite.
Čistilna krema z medom in jogurtom
16 žlic jogurta
5 žlic cvetov
2 ½ stopljenega medu
Jogurt in cvetove dajte v ponev in počasi kuhajte 30 minut na zmerni toploti. Nato ponev odstavite in pustite, da se cvetovi namakajo v jogurtu nadaljnih pet ur. Nato mešanico ponovno segrejte in ji dodajte med. Vse skupaj dobro stepajte, dokler ne dobite kreme primerne gostote. Krema je primerna za razpokano, opečeno in poškodovano kožo.
Bezgov preliv za lase
4 pesti cvetov
500ml studenčnice
500ml jabolčnega kisa
Vržite cvetove v vrelo vodo in jih počasi kuhajte 10 minut. Nato jih odstavite ter jih pustite stati v vodi še nadaljno uro. Vodo precedite, ji dodajte kis in mešanico pustite stati 48 ur.
bezgova krema z medenimi jagodami
aromatična mešanica bezgovih cvetov, maskarponeja, stepene smetane in medu
200 g manj mastne skute
150 g maskarponeja
100 g sladke smetane
100 g jogurta
40 g bezgovih cvetov brez stebelc
5 kolesc limone
40 g medu
1 dl jabolčnega soka
0,5 dl belega vina
4 listi želatine
1 vanilij sladkor
medene jagode
500 g jagod
10 – 20 g medu
1 žlica bezgovih cvetov brez stebelc
nekaj lističev melise
Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.
Maskarpone (ital. mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti.
predpriprava
Pristavimo 1,5 decilitra vode, jabolčni sok, vino in kolesca limone. Zavremo, nalijemo na bezgove cvetove, pokrijemo in pustimo stati na hladnem 6 do 12 ur.
priprava
■ Ohlajeno zavrelico precedimo skozi gosto cedilo obloženo z gazo; potrebujemo je 2,5 decilitra.
■ Gladko razmešamo skuto, maskarpone, jogurt, med in vanilijev sladkor.
■ 4 modelčke oprhamo s hladno vodo.
■ Želatino namočimo v malo hladne vode.
■ Bezgovo zavrelico pristavimo in segrejemo. Vanjo zamešamo ožeto želatino in odstavimo.
■ Ko se začne bezgova zavrelica strjevati, jo primešamo skutini masi. Pustimo, da se nekoliko strdi.
■ Smetano čvrsto stepemo. Nežno jo vmešamo k ostalim sestavinam, potem pa z zmesjo nadenemo oplaknjene modelčke. Te za 3 do 5 ur postavimo v hladilnik.
■ Jagode očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in zrežemo na četrtine. Primešamo jim med in jih pustimo nekaj časa stati.
serviranje
Kremo iz modelčkov zvrnemo na desertne krožnike. Obložimo jo z jagodami, potresemo z bezgovimi cvetovi in okrasimo z melisinimi lističi. Bezgova krema z medenimi jagodami je aromatična sladica za kratko sezono cvetočega bezga.
nakup
Sveža skuta je prijetnega in le za spoznanje kiselkastega okusa. Nekoliko starejša skuta je precej kisla in tudi nekoliko greni.
nadomestek
Maskarpone (ital. mascarpone) lahko približno nadomestimo z mešanico 4 delov pretlačene skute in 1 dela kisle smetane. Po nekaterih virih naj bi bilo to razmerje celo 2 dela skute in 1 del kisle smetane. Gl. tudi pojasnila.
izboljšanje
■ Jagode pred serviranjem pokapljamo z balzamičnim kisom, ki poudari njihov okus.
■ Jagode pred serviranjem potresemo z grobo sesekljanimi (neslanimi) pistacijami.
nasveti
Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.
pojasnila
■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje; pri Italijanih je ta skuta znana kot rikota (ital. ricotta).
■ Maskarpone (ital. mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti; gl. nadomestek.
ideje
gl. bezeg (različice)
opombe
■ V tujini poznajo več vrst skute oziroma svežih sirov: bajtarski sir (angl. cottage chees), kremni sir (polnomastna skuta; angl. cream chees), maskarpone (ital. mascarpone), rikota (ital. ricotta) in scamorza (ital.), boursin, fromage frais in petit suisse (vse fr.) in drugi. Večina od naštetih je naprodaj tudi v naših trgovinah.
■ Hladen jogurt, še bolje domače kislo mleko, je poleti idealno nadomestilo za nezdrave gazirane pijače.
■ Če zamudimo cvetenje bezga, ne obupajmo. Na višje ležečih legah cveti bezeg 7 do 14 dni kasneje kakor v dolini. Gl. tudi nasveti.
opozorila
Bezgove cvetove previdno otresemo in preberemo, da odstranimo majhne žuželke.
zdravilni učinki (domnevni)
■ Jagode in jogurt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Skodelica mleka vsebuje 152, skodelica naravnega jogurta pa 79 kalorij.
■ Temne sorte medu vsebujejo celo do 8-krat več rudninskih snovi kot svetle.
zanimivosti
Čebela v enem poletu nabere 50 do 60 miligramov medičine, od katere jo 10 % zadrži zase, drugo pa odda mladim čebelam v panju ali odloži v satovje.
vraže
V starih časih so si ljudje želeli, da bi sanjali o jagodah. To je bil namreč dober znak. Denimo, če je o njih sanjala mlada žena, je bila lahko prepričana, da bo rodila veliko otrok, samih fantov._________________LP seba993
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 2342
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Garden-ja je napisal/a: |
Razen mene? A veš, da sem v soboto fotografirala postopek in pripravljam objavo? Se mi je pa po tem, ko sem drugič dodala eterično olje, vse sesirilo. Ampak se na sliki ne vidi. ![]() |
je že ta postopek kje objavljen
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
kje nabavite lanolin?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Prejšnjo domačo kremo sem zajemala že iz zadnjega lončka, pa je bilo treba narediti svežo.
Odločila sem se za kamilično, ker mi kamilice lepo dišijo in ravno cvetijo na vrtu. Namočila sem jih v ekstra deviškem oljčnem olju. Ker se mi ni zdelo hladno namakati teden ali dva, sem dva dni olje s kamilicami malo pogrevala, nato pa dvakrat precedila.
Drugi del kamiličnih cvetov sem prelila s kropom in shlajeno dvakrat precedila.
Na vodni kopeli sem počasi talila - dodajala eno za drugim:
- čebelji vosek 22 g (hvala še enkrat, Ferdo36)
- svinjsko salo 20 g
- orehovo olje 18 g
- konopljino olje 21 g
- kokosova mast 40 g
- lanolin 21 g
Nato sem počasi, med mešanjem, dolivala oljčno olje s kamiličnim izvlečkom 60 g
Na koncu sem po kapljicah, med mešanjem, dolivala vroč vodni kamilični izvleček (p.d. močan kamilični čaj), v katerem sem raztopila za noževo konico konzervansa natrijevega benzoata (ki se uporablja v prehrani) 20 g.
Lonček sem prestavila v hladno vodno kopel, še mešala in nato nalila v pripravljene lončke.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-1xuXTVhp-h8/U53k5OKgnyI/AAAAAAAAIs4/Ku5Jkv_4d1o/s640/2014-06-15%252020.18.46.jpg)
Niso ravno reprezentativni, a ker kremo porabim sama, moji domači in nekaj drugih, ki jim jo podarim, dovolj dobro opravljajo svojo funkcijo.
Kremico po tem receptu (le da sem uporabila šentjanževko), so močno hvalili vsi, ki so jo uporabljali: mlada mamica, ki ima roke kar naprej v vodi, uporabila jo je tudi za mazanje dojenčkove ritke, starejša ženska s suho kožo na obrazu, oseba, ki veliko dela na vrtu ... Se bom kar držala tega recepta, le zeliščni izvleček bom menjala. Naslednji bo na vrsti ognjič._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odločila sem se za kamilično, ker mi kamilice lepo dišijo in ravno cvetijo na vrtu. Namočila sem jih v ekstra deviškem oljčnem olju. Ker se mi ni zdelo hladno namakati teden ali dva, sem dva dni olje s kamilicami malo pogrevala, nato pa dvakrat precedila.
Drugi del kamiličnih cvetov sem prelila s kropom in shlajeno dvakrat precedila.
Na vodni kopeli sem počasi talila - dodajala eno za drugim:
- čebelji vosek 22 g (hvala še enkrat, Ferdo36)
- svinjsko salo 20 g
- orehovo olje 18 g
- konopljino olje 21 g
- kokosova mast 40 g
- lanolin 21 g
Nato sem počasi, med mešanjem, dolivala oljčno olje s kamiličnim izvlečkom 60 g
Na koncu sem po kapljicah, med mešanjem, dolivala vroč vodni kamilični izvleček (p.d. močan kamilični čaj), v katerem sem raztopila za noževo konico konzervansa natrijevega benzoata (ki se uporablja v prehrani) 20 g.
Lonček sem prestavila v hladno vodno kopel, še mešala in nato nalila v pripravljene lončke.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-1xuXTVhp-h8/U53k5OKgnyI/AAAAAAAAIs4/Ku5Jkv_4d1o/s640/2014-06-15%252020.18.46.jpg)
Niso ravno reprezentativni, a ker kremo porabim sama, moji domači in nekaj drugih, ki jim jo podarim, dovolj dobro opravljajo svojo funkcijo.
Kremico po tem receptu (le da sem uporabila šentjanževko), so močno hvalili vsi, ki so jo uporabljali: mlada mamica, ki ima roke kar naprej v vodi, uporabila jo je tudi za mazanje dojenčkove ritke, starejša ženska s suho kožo na obrazu, oseba, ki veliko dela na vrtu ... Se bom kar držala tega recepta, le zeliščni izvleček bom menjala. Naslednji bo na vrsti ognjič._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
f0r3st727 je napisal/a: |
A pa ti oljčno olje ne pusti preveč mastnih rok? Pa še eno vprašanje, kaj to pomeni, da si ga pogrevala (olje)? |
Ja, pusti, zato pa dodajam še druge, tudi trše maščobe in vosek, pa dodam nekaj vodne faze.
Pogrevala sem na vodni kopeli malo čez telesno temperaturo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 582
- Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am
lpmami je napisal/a: | ||
Ja, pusti, zato pa dodajam še druge, tudi trše maščobe in vosek, pa dodam nekaj vodne faze. Pogrevala sem na vodni kopeli malo čez telesno temperaturo. |
Aha. Jaz sicer ne maram mastnih krem. (Ja, imam tezave pozimi s suho kozo...)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Dobro, ce bi se malo segrevala bi bilo ze slabo za vecino antioksidantov, ki so v olju.