Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Juglans, v mojem malo letnem zanimanju za stare sorte fižola sem do zdaj ugotovila, da s poimenovanji Slovenci nismo zelo domiselni - vsak ta drug šekast fižol ja imenovan Lišček . Že nekaj časa se pripravljam, da bi stopila v kontakt s kakšnim človekom s Kmetijskega inštituta, kjer imajo banko fižolov, da bi mogoče tile moji (pa še kakšni drugi) dobili ime. Drugače bomo pa mi nardili natečaj in jih poimenovali na novo. Jaz mu sama pri sebi od trenutka, ko sem ga zagledala prvič pravim kar kravica, ker me spominja na krave.
V lanski letini je bilo tudi med mojimi nekaj zrn, ki so imela bolj rjave lise kot sive... Sem mislila, da zaradi tega, ker je bilo slabo leto in so z muko dozorevali. Bomo letos videli, ali bo kaj drugače.
Po mojih izkušnjah je to zgoden fižol, ki ima svilene rumene stroke, odlično stročje. Roko na srce, veliko jih nisem pojedla, ker sem hotela pridelati kar največ zrnja . Letos imam nasajenih več prekel, tako, da bom lahko kvaliteto stročja bolj preverila, njam, najm
Predlagam, da tega svojega spremljaš in opazuješ (cvet, sveže in suhe stroke) pa boš videl, ali je tak kot št.16, ali pa je iz drugega vica..
Zanimivo poimenovanje-nakolski fižol -mogoče tam uporabljajo debelejše prekle, ki so bolj podobne kolom (?)_________________naredimo svet lepši
V lanski letini je bilo tudi med mojimi nekaj zrn, ki so imela bolj rjave lise kot sive... Sem mislila, da zaradi tega, ker je bilo slabo leto in so z muko dozorevali. Bomo letos videli, ali bo kaj drugače.
Po mojih izkušnjah je to zgoden fižol, ki ima svilene rumene stroke, odlično stročje. Roko na srce, veliko jih nisem pojedla, ker sem hotela pridelati kar največ zrnja . Letos imam nasajenih več prekel, tako, da bom lahko kvaliteto stročja bolj preverila, njam, najm
Predlagam, da tega svojega spremljaš in opazuješ (cvet, sveže in suhe stroke) pa boš videl, ali je tak kot št.16, ali pa je iz drugega vica..
Zanimivo poimenovanje-nakolski fižol -mogoče tam uporabljajo debelejše prekle, ki so bolj podobne kolom (?)_________________naredimo svet lepši
"16." podoben ali "stročji lišček" ali "kravica" je posajen in poročam, ko bo kaj za videti.
Je pa misel o nekakšnem vsaj za silo uniformnem poimenovanju dobrodošla (po mojem mnenju) in dobra za širše prepoznavanje, oziroma identifikacijo starih sort. Lokalna imena bodo v vsakem primeru ostala in prav je tako.
S tem "nakolskim fižolom" mi je enostavno tako smešno, da težko resno sprašujem. Ampak, če se ne motim tu doli prekle poimenujejo kolci in posledično je fižol, ki pleza po njih "nakolski". Skratka, takle imamo.
Je pa misel o nekakšnem vsaj za silo uniformnem poimenovanju dobrodošla (po mojem mnenju) in dobra za širše prepoznavanje, oziroma identifikacijo starih sort. Lokalna imena bodo v vsakem primeru ostala in prav je tako.
S tem "nakolskim fižolom" mi je enostavno tako smešno, da težko resno sprašujem. Ampak, če se ne motim tu doli prekle poimenujejo kolci in posledično je fižol, ki pleza po njih "nakolski". Skratka, takle imamo.
Citiram: |
Junglas, tudi v okoli Novega mesta je nakolski fižol. Nič smešno, narečje in še logika - raste na kolu, kot imamo kole v vinogradu. |
MARIJAV je napisal/a: |
Pri nas pa je visok fižol "kolnat fižol" , ker ga sadimo ob kolu. Pri nas nimamo nič prekel. |
Uu, zanimivo. Torej tudi drugje ni prekel.
Bi pa bilo interesantno slišati še kakšno različico za "visoki fižol". Recimo Prekmurci in ostali V predel Slovenije, Gorenjci, pa Primorci ter ostali, če je kje kaj posebnega.
In še to sem pozabil. Tu okoli fižol nazivajo tudi fržun, torej nakolski fržun.
Vljudno vabljeni z zanimivostmi.
Kaj pa tisti, ki raste ob koruzi - koruzniški fižol .
Par dni nazaj sem debatirala z eno od sovaščank, po rodu iz okolice Varaždina. Je pravila, da so oni fižol dosledno sadili ob koruzi, neke posebne sorte, ki je imela trša stebla in večje storže. Sadili so jo malo bolj na redko in že ob sajenju zraven dali fižole: 1 koruza, 3 zrna fižola. Potem so to strojno osuli in ročno okopavali, da ne bi poškodovali fižola, tudi s herbicidi niso šli nad plevel zaradi fižola. Pa ne na par koruzah: letni pridelek okrog 700 kg zrnja, če je bila normalna letina. Plus ustrezna letina koruze.
Par dni nazaj sem debatirala z eno od sovaščank, po rodu iz okolice Varaždina. Je pravila, da so oni fižol dosledno sadili ob koruzi, neke posebne sorte, ki je imela trša stebla in večje storže. Sadili so jo malo bolj na redko in že ob sajenju zraven dali fižole: 1 koruza, 3 zrna fižola. Potem so to strojno osuli in ročno okopavali, da ne bi poškodovali fižola, tudi s herbicidi niso šli nad plevel zaradi fižola. Pa ne na par koruzah: letni pridelek okrog 700 kg zrnja, če je bila normalna letina. Plus ustrezna letina koruze.