Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Nigella damascena - vzhodna črnika
melona, saj ni kaj ločiti, vsi trije barvni različki so Nigella damascena. In njena semena se ne uporabljajo v kuhinji.
Precej drugačna pa je črna kumina, Nigella sativa. Lepa kata, nejna semena so izjemno aromartična in jih uporabljajo v indijski in okoliških kuhinjah, ima poseben okus in se lepo sklada tudi z navadnimi piškoti, če jo posujemo nanje, nekaj zrnc, kot janež na medenjake, recimo.
Precej drugačna pa je črna kumina, Nigella sativa. Lepa kata, nejna semena so izjemno aromartična in jih uporabljajo v indijski in okoliških kuhinjah, ima poseben okus in se lepo sklada tudi z navadnimi piškoti, če jo posujemo nanje, nekaj zrnc, kot janež na medenjake, recimo.
Aha, na tem linku pa je razlika, ja, hvala. Me je tole zavedlo http://forum.gartlc.si/gartlc-about1059.html, ker sem spregledala opombo, da fotografija v temi o sativi ni od sative.
Korak po korak bomo tudi laiki počasi pričeli razločevati obe vrsti . Za začetek sem v uvodni prispevek dala povezave. Priznam, da sem tudi sama imela vseskozi težave, ker ni "domačega" slikovnega materiala od Nigele sative. Na internetu je pa, razen na Wikipediji, med vso šaro kar težko izbrskati verodostojne fotografije.
-
Par zrnc semen sem dobila nedavno v Idriji - čipkarski dnevi. Na eni stojnici so imeli olje črne kumine... in mi je gospa prijazno podarila par semen. Šele tukaj vidim, da obstajata dve vrsti. Seme je že vzklilo, ko bo zacvetelo, bom videla, kaj imam. Naj dodam še, da je črna kumina zelo zdrava. Na delavnici o zdravilnih zeliščih so imeli tudi zdrave piškote z dodatkom več semen, tudi črne kumine. Predvidevam, da je bilo seme mleto. Bilo je zelo dobro.
Knjigo Ščepec vedenja, ki je omenjena zgoraj, me prav tako mika, ker je precej pohvaljena.
Knjigo Ščepec vedenja, ki je omenjena zgoraj, me prav tako mika, ker je precej pohvaljena.
mamy je napisal/a: |
Par zrnc semen sem dobila nedavno v Idriji - čipkarski dnevi. Na eni stojnici so imeli olje črne kumine... in mi je gospa prijazno podarila par semen. Šele tukaj vidim, da obstajata dve vrsti. Seme je že vzklilo, ko bo zacvetelo, bom videla, kaj imam. Naj dodam še, da je črna kumina zelo zdrava. Na delavnici o zdravilnih zeliščih so imeli tudi zdrave piškote z dodatkom več semen, tudi črne kumine. Predvidevam, da je bilo seme mleto. Bilo je zelo dobro. Knjigo Ščepec vedenja, ki je omenjena zgoraj, me prav tako mika, ker je precej pohvaljena. |
V prehranske namene se uporablja seme vrste (Nigella sativa navadna črnika ), tudi črna kumina imenovana.
Vrsta Nigella damascena, vzhodna črnika sye uporablja le v okrasne namene.
Eeeh, se ravno ukvarjam z začimbami za čili kulinariko, kjer uporabljajo
KUMIN (Cuminum cyminum) orientalska kumina, rimska kumina - pišuka, kako zavajajoč je tale KUMIN/cyminum
KUMINA, NAVADNA (Carum carvi), divji kumen, navadni kumin
mimogrede sem naletel na tale članek http://zdravplanet.blogspot.com/2008/11/rnika-vzhodna-zamorska-kumina-niggella.html kjer navaja da se obe, Niggella damascena in N. sativa uporabljata v zdravilne namene, čeprav v nadaljevanju, opisuje samo sativo
Tudi v priloženem linku pravijo, da damascena inferiorna napram sativi
http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Nige_sat.html?redirect=2
LP_________________mfranc
KUMIN (Cuminum cyminum) orientalska kumina, rimska kumina - pišuka, kako zavajajoč je tale KUMIN/cyminum
KUMINA, NAVADNA (Carum carvi), divji kumen, navadni kumin
mimogrede sem naletel na tale članek http://zdravplanet.blogspot.com/2008/11/rnika-vzhodna-zamorska-kumina-niggella.html kjer navaja da se obe, Niggella damascena in N. sativa uporabljata v zdravilne namene, čeprav v nadaljevanju, opisuje samo sativo
Tudi v priloženem linku pravijo, da damascena inferiorna napram sativi
http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Nige_sat.html?redirect=2
LP_________________mfranc
Tole lepo rožico sem letos sejala na najeti vrt blizu Golnika. Nekaj sem sejala v lončke, nekaj se je očitno zasejalo samo še od prejšnjega lastnika.
Po mučnem spomladanskem boju sadikic s polži je večina podlegla
Zdaj jih imam na treh kupčkih na vrtu pa še eno na balkonu. Žal je ena bela, ena zelo svetlo modra in nekaj srednje modrih.
Najlepše so mi tiste intenzivno modre, a jih je najmanj.
Zanima me, od česa je odvisna barva cveta. Se daj kaj vplivati ali "kar rata, pač rata"?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Po mučnem spomladanskem boju sadikic s polži je večina podlegla
Zdaj jih imam na treh kupčkih na vrtu pa še eno na balkonu. Žal je ena bela, ena zelo svetlo modra in nekaj srednje modrih.
Najlepše so mi tiste intenzivno modre, a jih je najmanj.
Zanima me, od česa je odvisna barva cveta. Se daj kaj vplivati ali "kar rata, pač rata"?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami je napisal/a: |
Zanima me, od česa je odvisna barva cveta. Se daj kaj vplivati ali "kar rata, pač rata"? |
Barva cveta je v prvi meri odvisna od dednega zapisa, ki narekuje sintezo ustreznega barvila, pa tudi količine tega barvila. Odvisna je lahko tudi od osvetljenosti rastline, pri nekaterih vrstah celo od temperature (npr. eni kitajski jeglič), pa še od česa.
Kako se deduje barva pri tej črniki, ne vem. Če obstajajo nekako 3 odtenki: bela, svetlo in temno modra, je možno, da gre za kodominanco, kjer je torej tako, da 2 gena za modro v celicah rezultirata v temno modri barvi, en gen za modro in en gen za belo v svetlo modri barvi, če ima rastlina oba gena za belo barvo (torej gen za barvilo ni aktiven), pa bo rastlina cvetela belo. Če to drži, bi iz semen temno modro cvetoče rastline naslednje leto morala dobiti le take rastline. Če ne bo tako, se pač barva deduje drugače.
Ja, vem, da ti nisem bogve kako pomagala.