Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
seba993 je napisal/a: |
Jas razmišlam da bom probal na 4rih sadikah in bom videk kako bo. |
Seba, če imaš veliko sadik, kar nekako vidim , vsekakor probaj; boš nam poročal o rezultatih. Konec koncev, največ se naučimo z lastnim delom in raziskovanjem!
Z drugega zornega kota se reče tudi: največ se naučimo iz lastnih napak . Ki pa jih lahko naredimo edino v praksi, ne pa s teoretiziranjem .
Moj pogled na "čopanje" oziroma topping; pri mnogih rastlinah je zelo zaželjen in koristen, za čili nisem siguren.
Obrezovanje čilija (če je potrebno!) sem že kar upravičeno primerjal z obrezovanjem v sadjarstvu, kjer tudi ne čopnemo, ampak celo pri poletni rezi premišljeno odstranimo viške vej poganjkov, ki nam samo senčijo in izčrpavajo rastlino.
Čili od časa ko začne nastavljati plodove, začne delati tudi neskončno množico poganjkov, ki jih je v naši klimi, pri zunanji vzgoji zelo priporočljivo redčiti!
Sicer je tole drugi (najmanj) video od tega fanta, Indoor Harvest Gardens, ki je vsekakor velik entuzijast.
Pred letom ali dvema je bil na stari forum dan njegov video tudi z obrezovanjem čilijev. Takrat sem jih ocenil za preveč "zelenokošate" in tudi tele bi si upal oceniti za preveč gnojene z dušikom. In je potem skoraj primoran, da jih krajša. Že pred leti sem pogrešal kak njegov video s pridelkom, pa ga nisem našel.
Saj čilije večina nas goji zaradi pridelka, ne pa zaradi res lepih listov in cvetov... .
Našel sem tale njegov video https://www.youtube.com/watch?v=QNxOA-B_mtw in me pridelek čisto nič ne impresionira.
Mimogrede, tudi sam kaj poskušam in sem, kot sem že omenil, čopnil Pimenta čili - rad bi ga napravil bolj nizkega, košatega ala habaneri. Pa že vidim, da bom nekako toliko uspešen, kot je bil puščavnik, ke je slavca učil peti .
Enostavno noče iti na širino . Ga pa uvrščam v tiste izjeme in ga bom poskušal formirati kot okrasni grm; če bo kaj rodil pa toliko bolje .
LP_________________mfranc
sqjam je napisal/a: |
Za vašo informacijo; Dorset Naga čili na drugem posnetku ni bil čisto nič obrezan. kar vam vrtnarka v nekem videu iz serije tudi izrecno poudari. Poudari pa pomen VELIKIH loncev z dobro zemljo. Njihov rekordni čili je bil v loncu z volumnom preko 100 litrov. |
Sqjam, res občudovanja vredni čiliji, kapo dol! Gospa je spretna vrtnarica, je pa tudi zelo "prizemljena", in pošteno realno pove, kako se pride do takih rezultatov.
Ko omenja, da med drugim uporablja tudi briketiran kurji gnoj, me je samo spomnila, da da ga ne preveč zagnano kupujem že nekaj časa. Mi je dala pospešek, da ga že končno nabavim.
K priporočilu za velike lonce, pa zelo pošteno pove tudi sledeče:
I am so glad that you found the video useful. Thank you for telling me. There is one thing, though, that I didn't mention in the video, the influence of pot size is only important when other factors - water, nutrients, warmth, light level, above ground space - are not limiting. In other words, if any one of those factor are in short supply and limit growth the pot size will make no difference.
Torej, če so ostali faktorji z omejitvami; voda, gnojila, temperatura, osvetljenost itd., potem velikost lonca nima vpliva na višino pridelka.
Pika.
In pridemo do slavnega škafa
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Minimum-Tonne.svg/1024px-Minimum-Tonne.svg.png
nemškega kemika Justus von Liebiga in njegovega pravila minimuma http://sl.wikipedia.org/wiki/Liebigovo_pravilo_minimuma
V realnem življenju pomeni pri vzgoji čilija v naši klimi, pomanjkanje temperature in svetlobe, tudi dolžine osvetljenosti.
Saj to ona lepo pove, dnevna temperatura nad 25 °C, nočna ne manj kot 19 °C - po domače, krepko ogrevan in osvetljen rastlinjak.
Tako si pač pomagamo vsak malo po svoje; v glavnem pa so naši pridelki bistveno bolj skromni kot na videih od gospe, ki predstavlja semenarsko firmo Sea Spring Seeds iz Anglije.
Če se boš šel tako brezkompromisno vzgojo, bojo tudi tvoje izkušnje zanimive in dobrodošle.
LP
meni je všeč tudi tale video od "našega" Petra , Semillas. Rastlinjake ima na La Palmi, Kanarsko otočje; njegovi čiliji pa so glede na zelo ugodne pogoje čisto realni. Ekonomika pač ...
https://www.youtube.com/watch?v=bhCpOxVTUZ0_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
meni je všeč tudi tale video od "našega" Petra , Semillas. Rastlinjake ima na La Palmi, Kanarsko otočje; njegovi čiliji pa so glede na zelo ugodne pogoje čisto realni. Ekonomika pač ... https://www.youtube.com/watch?v=bhCpOxVTUZ0 |
"Naš" Peter...
Lani bi ga kar nekaj hrvaških gojiteljev čilija živega požrlo, če bi ga dobili v roke. In to z obleko vred. Pritoževali so se, da so bili žrtve napyzditisa, saj so od Semillasa prejeli vse kaj drugega kot tisto, kar so naročili. Plodovi so sicer kar zadovoljivo pekli, a po obliki, barvi in okusu so bili vse kaj drugega od pričakovanega oz. naročenega (in plačanega!). "Naš" Peter je na pritožbe odgovarjal, da je pri njih v Semillasu vse kot mora biti in da so za fiasko difinitivno krivi gojitelji sami, saj so pri sejanju najverjetneje zamešali semena...
Kar pet izkušenih hrvaških gojiteljev leta 2013 pri sejanju zameša semena... in vseh pet je ta samena kupilo ravno pri Semillas-u!
Bučke! Skrižalo se mu je ali pa je prodajal semena nepreverjenih dobaviteljev!
Ni vse v nizki ceni! Kdor gleda samo na to, se mu kaj kmalu zgodi, da mu nekdo potem proda navadno baburo ali kozji ziz za TSB-T
Kako pa kaj najnovejše slovenske izkušnje z "našim" Petrom? Se je z lansko sezono uspel popraviti in sedaj končno prodaja to, kar oglašuje? Če se bo fiasko ponovil tudi letos, ga bom definitivno izbrisal s seznama potencialnih dobaviteljev semen.
Spiridon, lahko kaj bolj konkretiziraš te izkušene hrvaške gojitelje? Hvala!
Seveda pa kar tako ne morem zanikat, da tudi pri njemu kaj ne štima, saj kdor dela ta greši. Najlažje je seveda z gobcem opletati .
Čili semena sem kupoval že marsikje in marsikaj tudi doživel; nazadnje sem za lansko sezono kupil Yellow Hungarian Wax pri Trade Winds Fruit, in dobil skoraj nekaljivo seme . Za razliko sem isto sorto pred nekaj leti naročil pri Reimerseeds, ki je tudi kar dobro skritiziran in ga tudi sam ne cenim preveč. Seme pa je odlično kalilo.
Od vseh firm, imam najmanj pritožb na Semillas. Pred leti sem nabavil Large Red Rocoto, ta pa mi je živce rolal s svojo nerodovitnostjo - če bi imel prostor, bi ga poskušal bolje spoznati, tako pa sem ga izločil iz nadaljnje vzgoje. In sem ga sumil, da mi je potaknil "čudno" seme.
Ostalo, kar nekaj sort: Aji, Fatalii, Scotch Bonnet, in še, so bili čisto OK
Pravzaprav meni cena ni prvi pogoj, niti pod razno (drugače ne bi iz Avstralije naročil dve vrečki semen za krepkih 20 € ) sem pa zelo zainteresiran da najdem semenarje z čimvečjo izbiro!
LP
P.S. Aja, da se ti ne zatakne "naš Peter" - takole smo debatirali na prejšnem forumu:
_________________mfranc
Seveda pa kar tako ne morem zanikat, da tudi pri njemu kaj ne štima, saj kdor dela ta greši. Najlažje je seveda z gobcem opletati .
Čili semena sem kupoval že marsikje in marsikaj tudi doživel; nazadnje sem za lansko sezono kupil Yellow Hungarian Wax pri Trade Winds Fruit, in dobil skoraj nekaljivo seme . Za razliko sem isto sorto pred nekaj leti naročil pri Reimerseeds, ki je tudi kar dobro skritiziran in ga tudi sam ne cenim preveč. Seme pa je odlično kalilo.
Od vseh firm, imam najmanj pritožb na Semillas. Pred leti sem nabavil Large Red Rocoto, ta pa mi je živce rolal s svojo nerodovitnostjo - če bi imel prostor, bi ga poskušal bolje spoznati, tako pa sem ga izločil iz nadaljnje vzgoje. In sem ga sumil, da mi je potaknil "čudno" seme.
Ostalo, kar nekaj sort: Aji, Fatalii, Scotch Bonnet, in še, so bili čisto OK
Spiridon je napisal/a: |
Ni vse v nizki ceni! Kdor gleda samo na to, se mu kaj kmalu zgodi, da mu nekdo potem proda navadno baburo ali kozji ziz za TSB-T |
Pravzaprav meni cena ni prvi pogoj, niti pod razno (drugače ne bi iz Avstralije naročil dve vrečki semen za krepkih 20 € ) sem pa zelo zainteresiran da najdem semenarje z čimvečjo izbiro!
LP
P.S. Aja, da se ti ne zatakne "naš Peter" - takole smo debatirali na prejšnem forumu:
zoyba je napisal/a: |
mfranc sem malo pogledal Petrovo ponudbo.Poznaš tole: Leutschauer Paprika Chrunchy pepper from Slovenia. Low heat, thin-walled and especially well suited to be dried. When dried, its powder has a very tasty and gently hot flavor (Capsicum annuum) |
mfranc je napisal/a: |
He, he, Zoyba, izgleda da nas (Slovence) ma Peter rad :grin: Drugače je to paprika ki iz Slovaške, poimenovana po kraju Levoča, po celem svetu pa jo poznajo po nemškem imenu kraja Leutschau. Jo pa povsod hvalijo. |
Mene pa zanima, če mogoče kdo pozna sorto Zieghorn Bello?
Kupil sem en komplet (6 sadik) v lokalni kmet. zadrugi pa nikjer na spletu ne najdem te sorte, da bi kaj več prebral o njej.
Tako, da edino kar vem je, da so "Mali pekoči feferoni"
No, saj v skrajni sili bi se lahko obrnil na dobavitelja, ampak me zanima če je mogoče že kdo to imel ali je to kakšna nova pogruntavščina.
Kupil sem en komplet (6 sadik) v lokalni kmet. zadrugi pa nikjer na spletu ne najdem te sorte, da bi kaj več prebral o njej.
Tako, da edino kar vem je, da so "Mali pekoči feferoni"
No, saj v skrajni sili bi se lahko obrnil na dobavitelja, ampak me zanima če je mogoče že kdo to imel ali je to kakšna nova pogruntavščina.