Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sambucus nigra - črni bezeg

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

In naj potem le kaka priroma k meni, prosim!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

S srečanja sem prinesel tri potaknjence bezga. Posadil sem jih na stalno mesto in sedaj že odganjajo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
Mpoj predlog: juglans naveže modre, muha pa roza mašnice. Se bo vedelo, katere sadike so od fantka in katere od punčke. tebi rožice

Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tinko, verjetno Haschberg od Slavca?

metuljc in bobolino: vzeto na znanje Wink Laughing
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Black Lace

Kaj dogaja? Wink

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Raste Very Happy Very Happy . Sadika od juglansa. Potaknjenci iz istega vira bodo pa izgleda kljub vsej negi in začetnim lepim obetom , vzeli neslavni konec, če se ne zgodi čudež Embarassed .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

mfranc je napisal/a:
Black Lace

Kaj dogaja? Wink

LP

Heeeee, bolj na izi. Bi, nebi.

Nekaj potaknjenčkov sem obdržal in ukoreninili so se zgolj trije. Eden je že na "totem" štajerskem, dva pa še zadržujem pri sebi. Razlog, matičnega so precej obdelali voluharji. Bo sicer preživel, vendar se mi zdi da od mene pričakuje odgovorno sanacijo. V jeseni torej sledi lopata, mreža, kompost in škarje ter ves čas postopka energiziranje z mantro proti grdobam. Mislim da bo šlo nekako takole: "marš banda voluharska!!!"
mfranc

He, he, samo da rastejo; pa čeprav bolj na izi Very Happy

Verjetno skočim te dni v nakup enega primerka.

Me zanima, ste mogoče "preštudirali" ali je Black Lace uporaben čisto za vse namene, enako kot navaden črni bezeg Question Rolling Eyes .

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zakja pa ne bi bil? Morda ima le kaj manj učinkovin, ker je bil selekcioniran v drugo smer. Toliko v teoriji.
mfranc

metuljc je napisal/a:
Morda ima le kaj manj učinkovin, ker je bil selekcioniran v drugo smer.

ja, tudi v to smer malo razmišljam ... Rolling Eyes

Saj ni čisto merodajno, ampak opisovalci sorte na spletu so tako skromni pri naštevanju uporabe Cool :

- Uporabnost: plod je užiten in uporaben za sokove, vino in
marmelade.

- Jeseni cvetove nadomestijo plodovi – temnordeče jagode, katere lahko naberemo in uporabimo za izdelavo marmelade in bezgovega vina.

Kaj pa šabesa, pa cvrtje, pa praženec, pa .... Wink

No ja, pri nas bo predvsem v okras in kot "zastirka" Laughing .

Odgovori