Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Najbrž so nekateri čiliji bolj občutljivi na mraz, kot drugi. Pri meni so bili tisti v rastlinjaku manjši najbrž zato, ker so bili v zemlji, v loncih ob steni pa so bolje rastli, ker jim je bilo očitno topleje.
Paradižniki so pa v ratlinjaku že precej veliki, pa tista dva v loncu tudi, na vrtu so malo manjši, privezati sem pa morala tudi te.
Paradižniki so pa v ratlinjaku že precej veliki, pa tista dva v loncu tudi, na vrtu so malo manjši, privezati sem pa morala tudi te.
Malo sem spremljal po letih kako se mi je obnesla zgodnja setev glede na to kdaj sem imel zrel plod.
Statistika sicer ni popolna, ker sem kdaj pozabil vpisati datum, je pa precej zgovorna.
Čas od setve do prvega zrelega ploda je pričakovano odvisen od tipa pomladi in števila hladnih/toplih dni. Je pa precej nezanesljiv način merjenja.
Zelo na ta čas vpliva čas kalitve, ki je lahko od 5 do 20 dni in je zato ravno čas kalitve odločilen za potrebno število dni do zrelega ploda.
Zato pa je zelo zanimiv čas od prvega cveta na rastlini do prvega zrelega ploda. Očitno je ta čas dokaj stabilen in znaša v povprečju 57 dni.
Tukaj je tabela, ki prikazuje dogodke v zvezi s pridelavo paradižnika po letih:
Zanimivo, da bom verjetno ravno letos imel najdaljši čas vzgoje do zrelega ploda. Seveda je potrebno upoštevati, da gre za prvi zrel plod, kar pa je pri posameznih sortah različno in bodo določene sorte dozorele bistveno kasneje.Nazadnje urejal/a labia 16 Jun 2014 15:40; skupaj popravljeno 1 krat
Statistika sicer ni popolna, ker sem kdaj pozabil vpisati datum, je pa precej zgovorna.
Čas od setve do prvega zrelega ploda je pričakovano odvisen od tipa pomladi in števila hladnih/toplih dni. Je pa precej nezanesljiv način merjenja.
Zelo na ta čas vpliva čas kalitve, ki je lahko od 5 do 20 dni in je zato ravno čas kalitve odločilen za potrebno število dni do zrelega ploda.
Zato pa je zelo zanimiv čas od prvega cveta na rastlini do prvega zrelega ploda. Očitno je ta čas dokaj stabilen in znaša v povprečju 57 dni.
Tukaj je tabela, ki prikazuje dogodke v zvezi s pridelavo paradižnika po letih:
Zanimivo, da bom verjetno ravno letos imel najdaljši čas vzgoje do zrelega ploda. Seveda je potrebno upoštevati, da gre za prvi zrel plod, kar pa je pri posameznih sortah različno in bodo določene sorte dozorele bistveno kasneje.Nazadnje urejal/a labia 16 Jun 2014 15:40; skupaj popravljeno 1 krat
- lpmami
- Prispevkov: 8372
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Labia, tole si pa dobro naredil. Hvala, da si predstavil tudi nam. Meni, ki paradižnik gojim iz semena le izjemoma, je najbolj zanimiv podatek čas od prvega cveta do zrelega plodu.
Grem planirat jedilnik za začetek avgusta _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Grem planirat jedilnik za začetek avgusta _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Meni se letos čudno obnaša Black Sea Man. Čisto rdeč je, niti malo ne potegne na temnejšo barvo; in okus ima po rdečem paradajzu .
Tisti, ki še zorijo na grmu, isto rdeči ... .
Dvomim, da bi se zmotil pri sejanju, ker tako zgoden ne bi bil noben drug .
Saj vem, da so "črni" paradajzi precej spremenljivi v barvi, ampak tole ne morem "prežvečiti" .
Ivčk, in drugi, se je to še komu zgodilo?
LP_________________mfranc
Tisti, ki še zorijo na grmu, isto rdeči ... .
Dvomim, da bi se zmotil pri sejanju, ker tako zgoden ne bi bil noben drug .
Saj vem, da so "črni" paradajzi precej spremenljivi v barvi, ampak tole ne morem "prežvečiti" .
Ivčk, in drugi, se je to še komu zgodilo?
LP_________________mfranc
heh, mfranc sem vsake toliko časa prebral tvoje vprašanje.
Se mi kar malo čudno zdi vse skupaj. Ker vem, da veš o paradižnikih praktično vse, bi ti težko kdo kaj odgovoril.
Tudi meni je bolj kot ne neznanka in bi bolj stavil na zamenjano seme.
Druge razlage enostavno ni.
Morda bi lahko to potrdil/ovrgel glede na obliko/velikost ploda in glede na barvo gela- števila semen, števila prekatov, debelino zunanje stene,...pri rastlini pa glede na njene značilnosti. Lahko, da to ni Sea Man.
Sicer sem imel primer, da so bili plodovi svetlejši, kot bi morali biti- generalno gledano- torej ne glede na sorto. To se dogaja predvsem v plastenjaku, ki je osenčen- in je premalo svetlobe v spektru ali pa ima kakšno barvno folijo , ki je bolj intenzivna.
Vsako leto namreč primerjam paradižnike dozorele "zunaj" na prostem in tiste, ki jih imam v plastenjaku. V barvi je zagotovo razlika.
Še posebno se to vidi pri bolj močno obarvanih paradižnikih, kot je recimo OSU Blue in tudi pri "črnih" - recimo raje temnih paradižnikih. Razlika v intenzivnosti barve je očitna. Tisti znotraj so vedno svetlejši.
Pri OSU Blue je skoraj polovico bolj svetal plod iz plastenjaka ( ki je senčen). Direktno sonce pač naredi močnejšo barvo. Heh---sem se spomnil, da je pa včasih obratno in plodovi ob hudem soncu pobledijo, le da se to zgodi ponavadi ob vrhuncu sezone- vročine - nekje v avgustu- pri tistih zunaj.
Drug primer posvetlitve ploda pa je seveda prehuda toplota v plastenjaku, recimo okrog 40 stopinj ali par stopinj več.
Takrat zelen plod namesto v rdečo preide najprej v svetlo zeleno- do bledo zeleno in kasneje v svetlo rdečo. Tako nikoli ne doseže potrebne barvne zasičenosti. Očitno pigment na višjih temperaturah razpade- se razkroji.
Kaj drugega pa mi ne kapne....
PS (dopisano kasneje)
Podoben problem z barvo ( nočejo dokončno se pobarvati v rdečo) je podana razlaga, da je preveč nitrogena in kot drug razlog šok-previsoka temperatura..........
.The nitrogen level of your fertilizer may be a little high..............
.......Sometimes tomato enzymes, combined with weather conditions do weird things. I never knew that severe heat could delay ripening until we had an extended period of temperatures above 115. All of my fruit just stopped ripening one day and the day it cooled off, it started ripening again. It was very strange..............
In res smo imeli nekaj dni (pretekli teden) rekordne temperature 35 in več , kar se je ravno ujelo s časom dozorevanja- obarvanja
Se mi kar malo čudno zdi vse skupaj. Ker vem, da veš o paradižnikih praktično vse, bi ti težko kdo kaj odgovoril.
Tudi meni je bolj kot ne neznanka in bi bolj stavil na zamenjano seme.
Druge razlage enostavno ni.
Morda bi lahko to potrdil/ovrgel glede na obliko/velikost ploda in glede na barvo gela- števila semen, števila prekatov, debelino zunanje stene,...pri rastlini pa glede na njene značilnosti. Lahko, da to ni Sea Man.
Sicer sem imel primer, da so bili plodovi svetlejši, kot bi morali biti- generalno gledano- torej ne glede na sorto. To se dogaja predvsem v plastenjaku, ki je osenčen- in je premalo svetlobe v spektru ali pa ima kakšno barvno folijo , ki je bolj intenzivna.
Vsako leto namreč primerjam paradižnike dozorele "zunaj" na prostem in tiste, ki jih imam v plastenjaku. V barvi je zagotovo razlika.
Še posebno se to vidi pri bolj močno obarvanih paradižnikih, kot je recimo OSU Blue in tudi pri "črnih" - recimo raje temnih paradižnikih. Razlika v intenzivnosti barve je očitna. Tisti znotraj so vedno svetlejši.
Pri OSU Blue je skoraj polovico bolj svetal plod iz plastenjaka ( ki je senčen). Direktno sonce pač naredi močnejšo barvo. Heh---sem se spomnil, da je pa včasih obratno in plodovi ob hudem soncu pobledijo, le da se to zgodi ponavadi ob vrhuncu sezone- vročine - nekje v avgustu- pri tistih zunaj.
Drug primer posvetlitve ploda pa je seveda prehuda toplota v plastenjaku, recimo okrog 40 stopinj ali par stopinj več.
Takrat zelen plod namesto v rdečo preide najprej v svetlo zeleno- do bledo zeleno in kasneje v svetlo rdečo. Tako nikoli ne doseže potrebne barvne zasičenosti. Očitno pigment na višjih temperaturah razpade- se razkroji.
Kaj drugega pa mi ne kapne....
PS (dopisano kasneje)
Podoben problem z barvo ( nočejo dokončno se pobarvati v rdečo) je podana razlaga, da je preveč nitrogena in kot drug razlog šok-previsoka temperatura..........
.The nitrogen level of your fertilizer may be a little high..............
.......Sometimes tomato enzymes, combined with weather conditions do weird things. I never knew that severe heat could delay ripening until we had an extended period of temperatures above 115. All of my fruit just stopped ripening one day and the day it cooled off, it started ripening again. It was very strange..............
In res smo imeli nekaj dni (pretekli teden) rekordne temperature 35 in več , kar se je ravno ujelo s časom dozorevanja- obarvanja
Huh, Labia, okrog zamenjave semen sem še sanjal .
Ampak se ne izide; praktično nimam nobene rdeče zgodnje sorte, razen Fourth of July! Kot referenca, zopet sem sejal v prvi rundi oranžnorumenega Earl of Edgecombe, je sicer poln plodov, ampak mu do barvanja manjka še morje časa .
Ne vem, zakaj nisem pofotkal paradajze na krožniku, so bili skoraj iste barve kot 4. Julij .
Lahko bi ev. zamenjal semena črnih, vendar bi potem bil problem recimo sorte Russian Black (ki je približno iste višine, vsi ostali bi bili sedajle že zelo visoko!
Ampak tvoj zadnji navedek mi da misliti , sicer že kar dalj časa ugotavljamo, da temperaturni ekstremi ne koristijo rastlinam*, ampak življenje je prekratko , da bi kakšne spremembe ovrednotil in zabeležil ...
Ja, zanimivo, pred urico sem vrgel oči na plodove BSM?, razlika od včeraj: so še vedno rdeči, ampak dobivajo temnejša ramena .
Labia, hvala za komentar.
LP
* včeraj popoldan je precej pihal mrzel veter in so se mojemu miljenčku, čiliju Pimenta kar povesili, oveneli listi. Ne vsi, ampak ravno toliko, da začneš razmišljati o bogih rožicah pri nas, ko morajo prenašati ekstreme+/- 15 °C v nekaj dnevih._________________mfranc
Ampak se ne izide; praktično nimam nobene rdeče zgodnje sorte, razen Fourth of July! Kot referenca, zopet sem sejal v prvi rundi oranžnorumenega Earl of Edgecombe, je sicer poln plodov, ampak mu do barvanja manjka še morje časa .
Ne vem, zakaj nisem pofotkal paradajze na krožniku, so bili skoraj iste barve kot 4. Julij .
Lahko bi ev. zamenjal semena črnih, vendar bi potem bil problem recimo sorte Russian Black (ki je približno iste višine, vsi ostali bi bili sedajle že zelo visoko!
Ampak tvoj zadnji navedek mi da misliti , sicer že kar dalj časa ugotavljamo, da temperaturni ekstremi ne koristijo rastlinam*, ampak življenje je prekratko , da bi kakšne spremembe ovrednotil in zabeležil ...
Ja, zanimivo, pred urico sem vrgel oči na plodove BSM?, razlika od včeraj: so še vedno rdeči, ampak dobivajo temnejša ramena .
Labia, hvala za komentar.
LP
* včeraj popoldan je precej pihal mrzel veter in so se mojemu miljenčku, čiliju Pimenta kar povesili, oveneli listi. Ne vsi, ampak ravno toliko, da začneš razmišljati o bogih rožicah pri nas, ko morajo prenašati ekstreme+/- 15 °C v nekaj dnevih._________________mfranc