Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2014

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sicer pa jih gojimo zaradi lepih cvetov.

Odcvetele cvetove porežemo Rolling Eyes .

Mr. Green Mr. Green_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Imaš pa skrhan nož, mfranc. Ker, meni se zdi, da je bolj ko ne odkrhnjeno, odlomljeno, ne odrezano. zmeden
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

moji nedavno na gredo presajeni jajčevci so zaradi vremena in neprenehnega dežja v zelo klavrnem stanju, a se mučijo in vztrajajo. Vztrajam tudi jaz.

Naslednjo sezono del prostora v rastlinjaku namenim vsaj nekaj paprikam in kaki sadiki jajčevca._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc

Metuljc, dobro vidiš Wink , ampak sem te nehote zavedel. Res sem se odločil vejico kar odlomiti, pa je nisem mogel Rolling Eyes , tako da sem ji muke skrajšal s škarjami.

Je pa to Fengyuan Purple, ki je prav rahitična rožca Evil or Very Mad , edina sorta, ki ne gre nikamor in kot ponavadi, so samo ta grm napadle še uši. Ne vem, je to tako občutljiva, bolehna sorta, ali pa samo bolj od drugih potrebuje več sonca, toplote za rast.

Kakorkoli, odrezal sem največjo cvetno vejico, da grmu pomagam k okrevanju.

LP_________________mfranc
mfranc

Hojlaaa, kje ste, jajčarice in jaj.... Very Happy .

Evo, takle mamo.

Fegyuan Purple in Aswad

Black Beauty in beli

Matrosik in Edirne Purple Striped

Sedajle, v teh vročih dnevih so si malo opomogli, žal pa so tam nekje okrog zofke dobesedno "rastli nazaj" Evil or Very Mad . V času, ko sem jih dal iz tunela ven ....

Praktična izkušnja, da so jajčevci od plodovk, ki jih gojimo, najbolj odvisni od toplote.

Po domače povedano, moji predvzgoji v nadaljevanju manjka rastlinjak Sad Evil or Very Mad
- tako da bodo drugo leto na prioritetni listi kakšne bolj prijazne plodovke; recimo čiliji Very Happy .

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Uh, kako smo domišljavi!
mfranc povej mi prosim, v kako velike lonce si jih posadil. Jaz razmišljam, da bi vsaj enega posadila v lonec, ker mi v vrtu, ki je delno v senci (dopoldne) ne dela raavno dobro. Kar na miru stoji. Ne vem kaj čaka, da bo 15 stopinj?
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Pa sta se le oglasila dva jajčkarja Smile, bi lahko vrgel uč na moj problem z zlatim jajcem http://forum.gartlc.si/gartlc-about2421.html&highlight=&sid=e4483d1844e1858a50f261a9d353ba71
mfranc

Lepa Kata, ti so v 20 L loncih; zopet kompromisna velikost. 30 litrov bi bilo bolj primerno za dve sadiki.
Ali več Rolling Eyes .

Željenih 15 °C bo pa kmalu dobil Laughing .

Oldi, razen da rabi toploto, ti ne vem dosti povedati - mogoče je res ena od "zoprnih" sort.

Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ah, moji jajčevci so prav bogi. Nikamor se ne premaknejo. Listi jim rumenijo. Sem ga usrala, ko sem jih posadila na vrt pred tistim vetrom in mrazom sredi maja Sad
Verjetno so čisto preč od tistih šokov. Zdaj samo molim, da morda pridejo toliko k sebi, da bo kaj iz njih. Ravno letos sem dobila 4 nove sorte, upam, da pridem do semen.
mfranc

Šola za vse nas, jajčevce brez recimo rastlinjaka, je res škoda gojiti prezgodaj. Velja tudi za mene; ne mislit da se hecam, če so že na krožniku Rolling Eyes . Ampak posledice Zofke in njene tolpe Evil or Very Mad so bili jajčevci, ki so stagnirali, plodovi v velikosti do debelih orehov pa so gnili, plesnili in odpadali Sad . Sicer si malo očitam, da jih nisem tretiral s kakšnim sredstvom proti plesnim, pa ne vem če bi kaj pomagalo.

Konkreten rezultat je tudi to, da je Fegyuan Purple izgubil plodove, ki so zrastli še na terasi in sem jih imel namen čuvati za seme.
Je pa ta sorta tako rahitična, da ne vem, če bi jo sploh še gojil. Variantno, da še preverim, če se dobi kje boljše seme, bolj vitalno in radoživo Rolling Eyes .

Sicer daleč od končne ocene, sezona je še dolga, trenutno pa sta na obeh straneh pridelka:
-Black Beauty, ki je komaj začel debeliti plodove in
-Edirne Purple Striped, ki je obložen z doraščajočimi plodovi. Zelo obetajoča sorta.

današnje kosilo

Odgovori