Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Končno, danes ... Duke kot prva

miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Tudi pri nas že počasi zorijo, Duke, Spartan, Reka...
Mi je pa včeraj že prva malo bolj resna vročina požgala liste na nekaterih mlajših sadikah.... Sad
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

miha34 je napisal/a:
Mi je pa včeraj že prva malo bolj resna vročina požgala liste na nekaterih mlajših sadikah.... Sad

Voda ponavadi pomaga, ampak pred tem.

Jaz v taki vročini vsakemu grmu privoščim cca 3 l vode na dan._________________lp
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

ck je napisal/a:
miha34 je napisal/a:

Voda ponavadi pomaga, ampak pred tem.

Jaz v taki vročini vsakemu grmu privoščim cca 3 l vode na dan.

ja, pa ni pomagalo, sem jih ravno dan pred vročino kvalitetno zalil....danes zjutraj pa še pršil z vodo, vse grme.
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

meni pa se borovnice sušijo. Najprej se začno sušiti sadeži, potem se obarvajo listi in potem se sušenje stopnjuje. Kako naj rešim borovnico ?

upam, da je to le posledica vročine. Zalivam vsak dan. Najbolj poškodovane in posušene dele sem kar porezal :-(

Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Tej ni več pomoči. Vročina jo je vzela. Tudi pri meni jih je dosti ožganih. Sad
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

bi kaj pomagalo, da ji naredim senco ? Slabše ne more biti, upam, da si bo opomogal po ohladitvah.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Jaz imam vprašanje okoli gojenja borovnic v loncu...

Nekako sem se odpovedal ideji, da bi gojil borovnice v jarku pri katerem bi fizično ločil substrat za borovnice od preostale zemlje (podobno ima tako urejeno mfranc). Če bi želel tako kot mfranc bi se moral odpovedati prostoru na katerem so danes paprike in paradajz.
Gojil bi jih v pvc loncu premera 50 cm in sprašujem ali je to dovolj. Ali je dovolj tudi to da imajo sonce med 10 in 16 uro( do 10 ure dela senco gozd, po 16 uri pa naredi senco hiša).

Hvala za odgovore in lep pozdrav
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

miha.miha je napisal/a:
bi kaj pomagalo, da ji naredim senco ? Slabše ne more biti, upam, da si bo opomogal po ohladitvah.

miha, sigurno bi senca pomagala, ker največ ji škodijo močne UV. Lani sem nekaj takih porezal do tal pa naj bo kar bo. (tudi letos je že nekaj kandidatov za frizerja) Lepo so pognale na novo samo, da sem zdaj spet na začetku a je to po meni boljše kot kupovati novo sadiko, ker ta "stara" je že okorenjena.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Evo me nazaj...

papasmrk je napisal/a:
Jaz imam vprašanje okoli gojenja borovnic v loncu...

Gojil bi jih v pvc loncu premera 50 cm in sprašujem ali je to dovolj. Ali je dovolj tudi to da imajo sonce med 10 in 16 uro( do 10 ure dela senco gozd, po 16 uri pa naredi senco hiša).

papasmrk.. Skoraj identično so "posajene" moje borovnice. Tudi pri meni je del sadik "ograjen s tremi hišami. Problem, ki se pojavlja pri meni je ta. da sadike iščejo sonce/svetlobo in so se precej nagnile. Torej - rastline se precej nagibajo.
Za gojenje AB v posodah moraš obvezno napraviti namakalni sistem s kapljači. Brez tega se boš nadelal... Confused Subtrat se zelo hitro izsuši. Pa še med dežjem se zelo malo namoči, ker so grmi kar gosti.
Tvoj prostor ima svetlobne ure ravno na meji(6h). Če ni drugega prostora in imaš željo po AB, potem bo prostor najboljši, kar jih imaš
Laughing Laughing Laughing
Odgovori