Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Hvala izbet za prispevek. Enkrat si bom res vzel čas in izmeril kdaj točno posije sonce na AB in kdaj gre sonce za hišo. Se pravi 6 ur je nekako minimum Very Happy
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Imam 3 AB 5 let stare . Jeseni sem jih zelo porezala, mislim izrezala vse stare veje. Posajene so v velikih loncih premera 50cm in odrezanim dnom. Skopano jamo in teglc not. Vsako pomlad jim dam gnojilo za borovnice in pa 10 cm nove kisle zemlje. Vsako leto sem jo kupila, letos pa sem šla v gozd. Ko so cvetele so listi začeli rumeneti. Dala sem malo gnojila in pa vsaki borovnici 2 pesti kavine usedline, ki sem jo zbirala celo zimo. Posajene so v dopoldanski senci, od 11. ure dalje pa sije sonce. Ker že več kot mesec dni ni bilo dežja (razen rose in sonce) sem jo tudi kar dost zalivala. Na 4 dni eno kanglo vode. Borovnice so lepe, temnih listov in deb elih plodov.
Po moje so tiste na sliki ožgane pa dehidrirane.

Še vesela novica: dve uri že narahlo dežuje very happy
lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

papasmrk je napisal/a:
Jaz imam vprašanje okoli gojenja borovnic v loncu...

Nekako sem se odpovedal ideji, da bi gojil borovnice v jarku pri katerem bi fizično ločil substrat za borovnice od preostale zemlje (podobno ima tako urejeno mfranc). Če bi želel tako kot mfranc bi se moral odpovedati prostoru na katerem so danes paprike in paradajz.
Gojil bi jih v pvc loncu premera 50 cm in sprašujem ali je to dovolj. Ali je dovolj tudi to da imajo sonce med 10 in 16 uro( do 10 ure dela senco gozd, po 16 uri pa naredi senco hiša).

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Sam imam 7 borovnic posajenih v cca. 100L loncih premera 60cm in zelo dobro delajo, je pa res, da se kar nanosiš vode. V največji suši ji dam vsake 2dni jim dam 10 l vode. Imam pa zelo debelo zastirko, tako da se zemlja ne izsuši tako hitro. Problem pa sta dve borovnici (od teh 7ih), Nortland in Pink, ki ju imam na balkonu in ne vidita dežja. Prvi problem sem pridelal sam s svojo veleumnostjo Laughing , ker sem amonosulfat (preveč) raztopil v vodi in ju zalil....po nekaj dneh se je pokazalo na listih, ki so pričeli rjaveti,....drugi problem pa je bila vročina zadnje dni, ki je požgala še skoraj vse preostale liste. Lani mi jih je pravtako zdelala vročina, pa se iz tega nisem očitno naučil nič. Confused
Ne glede na vse sem zadovoljen s tistimi, ki so na prostem in dobro delajo. Tako, da kar pogumno.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Loncom ni potrebno rezati dna. Zadosti so večje luknje na dnu.
Vsi omenjate koliko litrov na teden.... Substrat za AB je v osnovi šota, zato je bolje, da jo namakamo več časa po malo... Kolikor sem sam iz izkušenj ugotovil, je, da je boljše več manjših doz vode... Zato pravim, da je namakalni sistem nujno potreben.... dva kapljača na rastlino, pa počasi dovajamo vodo točno tja kjer je potrebno.
Najenostavnejše namakanje pa za domačo uporabo ne pride nevemkoliko stat. kapljači stanejo od 0,1€ dalje, vodovodna cev pa okoli 0,3€ dalje... Zdaj pa računajte...

Aja...pa še to...
Mislim, da je ta vikend zadnji čas za zadnnje gnojenje z AS...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Zaenkrat je vročine konec,vendar v bodoče v vročini nad 30 st C,borovnice rosite večkrat na dan,da ne bodo trpele toplotni šok,Ne smejo pa biti ves čas mokre.Glede zalivanja pa takole:Nikoli suhe in nikoli v vodi!Ali nabavite
tenziometer,ali poskušate s prstom v globini korenin.Korenine so običajno zelo pri vrhu._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ferdo36, koliko centimetrov od vrha je lahko zemlja suha? Jaz imam v loncu ob robu zapičeno palico, ki mi pokaže (ko jo potegnem ven, seveda) do kje je zemlja vlažna. Dosedaj sem mislila, da je dovolj, če je vlažna vsaj spodnja tretjina, kot je to pri večini lončnic, ampak po tem, kar si napisal zgoraj, sem bila očitno v zmoti Embarassed .
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ferdo,
ker imam v jeseni pri tebi namen vzeti kakšno sadiko Chandlerja se mi poraja vprašanje ali je smiselno zaradi opraševanja imeti tudi kakšno drugo sorto, ki cveti takrat ko cveti Chandler ali pa to nima neke veze. Trenutno imam samo sadiki BlueCrop in Berkeley, ki približno cvetita ob istem času.
hvala in lep pozdrav
ferdo36

Muha!
Ena tretina je absolutno premalo razen,če imaš sadiko posajeno zelo globoko.Bolje je vsaj 2/3.Če imate sadike v loncih,nikoli ne zalivajte spodaj.Stoječe voda je strup za borovnice.
Glede opraševanja pa brez skrbi.Chandler cveti istočasno z Bluecropom._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ferdo36, hvala, ravno poleti bo to vedenje zelo prav prišlo. Zalivam pa vedno od zgoraj.
Moj Chandler je letos prepoln plodov, čeprav imam samo ta grmiček in ne vem, če jih ima še sploh kdo v bližini.
ferdo36

Borovnjca je samooplodna,za boljše opraševanje pa je bolje,da je več
sadik._________________Narava vse povrne!
Odgovori