Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jagodnjak - Fragaria

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tiana, hvala za fotke! Res lepe jagodičke, ni kaj...

Prave mesečne jagode naj ne bi imele vitic, tako so vsaj mene učili. Je pa res, da se rade tudi skrižajo s kakimi gozdnimi in potem so lahko potomci večkrat rodne 'divje' jagode, ki se razmnožujejo z viticami.

Najlepše mesečne jagode sem kar nekaj let nazaj videla pri Ruth Podgornik Reš, ko me je peljala čez svoj vrt in mi kazala posebnosti. Imela je nekaj res ogromnih grmičkov, ki so imeli skoraj tri centimeterske špičaste plodove, širili so se pa kot preproga, brez vitic seveda. Še zdaj mi je žal, da je nisem prosila za kako sadiko..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Tiana... tale sorta naj bi bila "Regina delle valli"(?)...
Odpravi pegavost in barvo listov. Ni ravno najlepša....preveč rumena...

Gringo... sezona jagod je na S Primorski na vrhuncu. Če boš na našem koncu, se probaj malo zapeljat v okolico Bovca izven magistralke(predlagam od Žage proti ex MMP Učja). Točnega rastišča pa ti ne bo vsak povedal.
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

izbet je napisal/a:

Točnega rastišča pa ti ne bo vsak povedal.

To je tipično za nas Slovence in tega nisem nikoli razumel. Sam povem za vse gobarske "place" in lovske "punkte"... Najbrž sem čudak, ki bi ga bilo potrebno s kolom pobiti... Smile Twisted Evil_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
izbet

Ne Janez, ne.... Laughing . Nisi čudak .... Načeloma pa velja, tako kot sem napisal.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Izbet, najlepša hvala za ime sorte Very Happy
Še mogoče kak namig za tole:
Citiram:
Odpravi pegavost in barvo listov. Ni ravno najlepša....preveč rumena...
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Takole so zgledale moje jagode par dni nazaj. Zgledalo je najprej ko opeklina od sonca, tretja jagoda iz leve, nato je postajlala vse bolj bela in na koncu je zgnila. Tega je bilo v vročini vsak dan več, zdaj se je ustavilo. Bi to res bil lahko sončni ožig ali kakšna gniloba ?

Nazadnje urejal/a Aye-Aye 14 Jun 2014 22:07; skupaj popravljeno 2 krat
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Tiana je napisal/a:
Mi je uspelo jagode včeraj pofotkati. Danes pa upam, da mi bo uspelo še naložiti slike (predvsem velikost slik me skrbi) Wink

Velikost jagod se najbrž dobro vidi, opazite tudi vitice v ozadju?

Takšna goščava pa je zrastla iz samo nekaj posajenih sadik jagod od lanskega leta:

Če ni panike glede presajanja sadik tudi sredi poletja kot pravite, jih lahko dobite tudi sedaj. Very Happy

Tiana, tudi jaz bi jih bila vesela, sadik, namreč. Se postavim v vrsto. Naj strokovnjaki povedo, kdaj se lahko sadike izpulijo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
izbet

Že večkrat sem napisal, da je jagode dobro pokrivat.... takšni so rezultati dežja.....Gniloba...... Lani sem imel skoraj vse tako......
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Citiram:
Tiana, tudi jaz bi jih bila vesela, sadik, namreč. Se postavim v vrsto. Naj strokovnjaki povedo, kdaj se lahko sadike izpulijo.

Bobolino, tudi tebe sem dala na seznam.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tudi pri nas rastejo male jagode. Male pač, ker ne vem ali so mesečne ali gozdne ali že nekaj divjega.
Sama sem jih pred nekaj leti naročila(ravno takrat so jim pošle zaloge) pri Rut in pripotovale so iz Holandije. Naročila sem gozdne jagode, ne mesečne. Prvo leto so bili to košati grmički, ki si jih lahko delil. Pritlika je bila redkost. povsem kratka in konec ..... Šele v naslednjem letu so začele poganjati pritlike. So velikosti gozdnih jagod, le okus ni povsem identičen.
Odgovori