Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Orhy: gabezovo škropivo se pripravi takole (skladno z Mišo Pušenjak)1kg svežega gabeza - ves nadzemni del namočimo v 10l vode (deževnice), damo na toplo mesto in vsak dan premešamo. Ko se neha peniti, je pripravek narejen. Redčimo v razmerju 1:10 in zalivamo po tleh. Gnojilo iz alg pa se kupi v trgovinah. To se redči po navodilih in škropi po listih, zato ga uporabim na njivi, kjer bi težko šripravila zadostno količino gabeza za zalivanje, pa tudi zalivanje bi bilo dolgotrajno.

Bicikel tole z odganjanjem mi ni jasno -česen mi deluje kot, da še ni povsem dozorel, kaj šele, da bi bil prevč zrel (ponavadi pri takem česnu glavica poči in se stroki lločijo drug od drugega). Mogoče bo pa Batagelli povedal kaj na to temo...

Metuljc: tole z rižoto ni slaba ideja Wink

Tiana: o Anki sem že ogromno napisala-ena od prvih, ki me je pri nje oćarala so bili skoraj enako veliki stroki v glavici, trda lupina, ki se lepo lušči, pa tudi aromatičen se mi zdi zelo (ko sem ga dala za probat enemu prijatelju, ki mora vedno najti kakšno pomanjkljivost, je rekel, da ima preoster okus...)_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 11 Jun 2014 06:59; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, en kilogram suhega gabeza......popravi, to je en ogromen kup, svežega že, suhega nikakor.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Super! Hvala brbr - za gabez pri meni ni problem. je je_________________
brbr

Popravljeno_________________naredimo svet lepši
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Prvič se oglašam. Forum spremljam že par mesecev. Vrtnarim po načelih premakulture že nekaj let. Danes sem prebrala vse o česnu. Hvala vam za vse napisane izkušnje. Tole o uporabi peskov sem prvič slišala. Jaz sem vsako leto te cvetne čebulice posadila kar skupaj cel cvet in potem spomladi puli la za zgodnjo uporabo.
Zmeraj sadim česen v jeseni, ptujskega, primorskega rdečega in lani prvič Anko. Letos mi je večino česna napadla muha. Zanimivo da Anke pa nič čeprav raste na isti gredi kot ptujski.
Pri napaden cesnu sem ugotovila da se sedaj iz vsakega stroka oblikuje kot glavica, vsak strok se deli ne več strokov. Kako bo to izgledalo, ko bo česen zrel za pobiranje, si sploh ne predstavljam. Mogoče ima kdo kaj izkušenj v zvezi s tem._________________CARPE DIEM
brbr

Tajana, prav lepo pozdravljena med nami Very Happy. Kar opisuješ še nisem videla. Fino bi bilo, če bi pozorno spremljala dogajanje in poročala. Pri kateri sorti česna pa to opažaš?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tajana, lahko kaj poslikaš?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tajana

Ta ki sem ga izpulila je primorski rdeči, ptujskega bom jutri pogledala in tudi fotke pošljem. Res me prav zanima kakšen bo ko dozori. Po do zdaj videnem bom imela košaro drobnih glavic._________________CARPE DIEM
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdravljena tajana (Bela krajina Very Happy) Tudi jaz imam nekaj jesenskega česna (verjetno Anka, ki cveti in še nekega drugega, ki pa ne cveti) Ravno tega ne cvetočega je spomladi napadala muha in sedaj se na najbolj napadenih rastlinah pri zemlji formira zelenje podobno drobnjaku. Bi opisal kot nekakšni zeleni "laski" dolžine 10cm. Kako bodo zgledali takšni stroki tudi meni ni jasno. Bomo videli
Sicer pa, ali se ne debelijo ravno sedaj čebule in stroki česna? Letos je ravno prav deževalo in bi utegnilo še kaj narediti v poletje.
tajana

Ja res se glavice prav sedaj debelijo, ampak glavica ki je imela že izoblikovane strocke sedaj na vsakem stroku oblikuje glavico. Ker bo tako na kupu več glavic, bodo te drobne._________________CARPE DIEM
Odgovori