Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kakšne so potrebe česna v tem času (mislim na spomladi sajenega)? Poleg vlage in toplote ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tajana in juglans: kakor berem, se mi dozdeva, kot da je muha v česnu prekinila normalno rast in je zato začel znova od začetka, kot da bi letošnje stročke ponovno posadila. Še kašen šok istočasno z muho (nenadna vročina in nato ohladitev), kar je česnu dalo "vedeti", da gre za novo sezono?? Samo razmišljam v povezavi s krompirjem, ki po res hudi suši ob ponovnem dežju prične iz dotedaj razvitih plodov tvoriti nove in s tem zafrkne celo letino.

Pridelka iz takega česna kaj prida ni pričakovati. Bo tako, kot da bi posadili cele česnove glavice.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Česen je v času debelenja hvaležen za kalij (lesni pepel, gabez, gnojilo iz alg,...)
Zdajle sem se domislila, da se je verjetno pri Biciklovem česnu zgodilo isto._________________naredimo svet lepši
nsns

Odgovor Napisal/-a nsns »

Česen je bil lep. Ko sem pobrala "peske" so stroki začeli odganjati kot se vidi na sliki od Bicikla.
Seme kupljeno v semenarni. Je res kriva samo majska ohladitev?
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz celo v tem česnu, ko tu pa tam izpulim kak strok, najdem muho, bemu mast, no._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jah, upam, da se je samo nekaterim zmešalo in so ponovno poganjali. Sorta Anka se drži še dokaj vredu. Samo najmanjšim iz zarodnih čebulic še moram potrgat pske. Prejšnji teden sem dodal še eno rundo pepela, če bo kaj pomagalo.
Vsekakor pa tiste vremenske spremembe z veliko vročino in sušnim obdobjem niso dobro vplivale na česen + toča seveda. Trenutno je precej bolje, sploh, če bo v petek še kaj zalilo.
brbr

Na splošno se mi zdi, da česen letos prej zori, kot prejšnja leta. Sem šla gledat stare zapiske in ugotovila, da tako zgodaj še nikoli nisem pobirala namanjše rastline zrastle iz zarodnih čebučkov. Letos sem te skoraj vse že popbrala (so se polegle in začele rumeneti). Pridelek so bolj ali manj velike glavice z enim strokom. Na njivi jih poberem ob prvem naslednjem dnevu za korenino drugače jih sploh ne bom več ločila od trave

Drugače pa je z mojo Ančko takole:
- na vrtu se obnaša kot ponavadi, le kar nekaj rastlin je spet napadla bela plesen - take pridno odstranjujem. Drugače pa so rastline se lepo temno zelene, le kakšen spodnji list je že rumen.

- na njivi je česen bolj svetlo zelen (manj hranil?), a ga je vročina zdelala in so začeli listi rumenet. Dva dni nazaj sem ga poškropila z algami. Mislim tudi, da je presuho (prejšnja leta se je deževna pomlad končala kasneje - v drugi polovici junija). Močno upam, da se nas bo nebo v kratkem usmililo s kakšnim poštenim dežjem, saj tisto prejšnji teden ni bilo bogve kaj (vsaj pri nas ne). Še vedno pa ga po njivi biksa voluhar in tu pa tam obgloda kakšen česen. Sem upala, da bo njivo samo prečkal, pa izgleda, da mu pekoče kar paše Crying or Very sad_________________naredimo svet lepši
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Jeseni mi je soseda prinesla velik česen.

Vsi ostali, ki jim ga je soseda prinesla so ga raje takoj pojedli Rolling Eyes .

Imel je 5 strokov. Posadil sem vseh pet, zraven pa še česen, ki je bil pri roki (v hladilniku). Sajen v zemljo, ki je nasuta ?mrtvica pomešana z zemljo, v glavnem bolj ilovnato rdeča.

Spomladi je zrasel in je sedaj že pravi velikan.

Brez gnojenja, pepela, mogoče sem ga dvakrat zalil letos, nič okopavanja. Mu pa zastirka iz slame neverjetno paše.

Drugi z leve je največji in do popka meri 180cm. Sem ravno včeraj zamenjal palico, ker je bila prejšnja za 20 cm prekratka Shocked .

Pojma nimam katere vrste je. Bom videl ali bo kaj iz cveta in če ima kaj zarodnih čebulic v zemlji, ko ga poberem. Ne vem pa kdaj bo zrel za pobiranje.
brbr

To pa so velikani. Na pogled pa se mi zdi, da bo cvetel tako kot por ali čebula (bo naredil črna semena in ne zarodnih čebulčkov).
Ga boš opazoval, ane in potem natančno poročal. lep bi bilo, če bi kakšno glavico spravil za čez zimo, da boš lahko preveril še njegove skladiščne sposobnosti._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če pa bo cvetel in ne naredil semen, preveri še, kako je z zarodnimi čebulčki pri koreninah. Če semen ne bo, zarodni čebulčki pa, je to velikostročni "slonji" česen.

avtorica fotografije: nadina
Odgovori