Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Še enkrat čestitke vsem, ki si umejo in znajo pridelati sami sadike. Sam se v temu preizkusim drugo leto. Danes sem šel v lokalno zadrugo po vrečo koruze za divje pujse, ki jih že leta dnevno krmim. Seveda vse iz mojega žepa, da ne bo kdo mislil, da dobim denar od koga drugega, Bog nedaj od države. Pa ni "vrag", mi v naročje poskoči še 6 sadik čilija, sorta "As", vrtnarstva Škofic. Naj bi bili taki majhni, rdeči, pokončni, pekoči. Seveda ko pridem domov je nastal problem, kam naj jih posadim... Confused Pa si rečem, tu na forumu sem videl od so članice fotografijo "gnezd", ravno sva oba s svakom požela stari radič in sem iz njega naredil gnezdo, dodal obilico zemlje, nato hlevski gnoj, čez zopet zemljo in za povrhu še "bogatin", ki bi ga za me, kot reveža, raje preimenoval v "sirotin". Jutri vse skupaj "zadelam" še s starim travniškim odkosem. Ker pa je v tem delu mrgolelo oranžnih lazarjev, sem vseeno vse malo posul z "specijaliteto". Smile Ostaja mesta še za 3 ali 4 čilije, tako, da v ponedeljek zjutraj obiščem lokalno vrtnarico.

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Trocki je napisal/a:
Zanima me s čim lahko pomagam cvetovom čilija pri opraševanju. Bo paličica za čiščenje ušes v redu?

Nepotrebno kompliciranje. Če že hočeš, je dovolj, da s prstom parkrat malo močneje potolčeš po steblu in tako streseš rastlino (najbolje med 10. in 13. uro, ko je najdovzetnejša za oprašitev), sicer pa se bo itak tudi sama oprašila, kot je napisal @seba993. Smile

LP
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
Hvala. Sej še niso zreli. Morajo postati rdeči. No, do konca meseca bo že kaj bolj pobarvano.

Huh, Bicikel, jaz bi jih vsaj probal, če že ne konzumiral Wink .

Saj prvo zrelost, fiziološko, botanično dosežejo takrat, ko je zrelo seme v plodu. Takrat ko semenke iz mlečno bele spremenijo barvo v rumeno, rjavo ali celo črno (Rocoto). Plodovi pa se obarvajo pozneje.

Sam obiram Hot Wax nekje med fiziološko in tehnološko zrelostjo, ko se plod iz zelene barve spremeni v rumeno. In skoraj po pomoti Cool pri nas dočaka končno, rdečeoranžno barvo.

No ja, res pa se da tako konzumirati papričice z bolj malo skovilov Rolling Eyes , bolj hude papričice pa morajo kar dočakati svojo končno barvo (da o okrasnih ne govorim Wink ), da dobijo vse, za sorto potrebne značilnosti.

LP_________________mfranc
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Prvi cvet pri Sarit Gat se je že odpru ampak nažalost mora stran da bo rastlina še porasla.
_________________LP seba993
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Jaz cvetov ne odstranjujem, ampak prepuščam rastlini, da sama uravnava kako in kaj. Če je cvetenje prevelika obremenitev za njo, jih itak sama odvrže (vsaj moje letos sejane pritlikave sadike annuumov Etna se tako obnašajo)

LP
dmdm

Odgovor Napisal/-a dmdm »

morski "vrt" uspešno prestal invazijo kobilic, brez hujših poškodb Laughing Laughing Laughing

morski vrt
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mfranc je napisal/a:
Bicikel je napisal/a:
Hvala. Sej še niso zreli. Morajo postati rdeči. No, do konca meseca bo že kaj bolj pobarvano.

Huh, Bicikel, jaz bi jih vsaj probal, če že ne konzumiral Wink .

Ja konec tedna si bom privoščil preizkus. Že za to, da vem kakšna bo razlika, ko pridem z dopusta. Če bodo vsaj solidno pekoči, potem jih gre nekaj z menoj na dopust Wink

dmdm, lep obmorski vrtiček. Kako pa skrbiš za vlago? Mislim, a si stalno tam Mr. Green Rolling Eyes ali imaš koga, ki za to poskrbi?
dmdm

Odgovor Napisal/-a dmdm »

še malo pa bom stalno tam Cool drugače pa dobri sosedski odnosi in si podajamo zalivalke tako da z zalivanjem ni problema. Wink

LPD
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Uh to bo fajn fajn, najbolje da vzamem še jaz nekaj teglcov s seboj na dopust Rolling Eyes
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Na prejšnji strani je nekdo napisal da je odpadanje cvetov lahko posledica nizke vlage. Te dni je vlaga spet precej nizka (zaradi burje). A kaj pomaga če rastline dvakrat na dan malo poškropim z pršilko?
Odgovori