Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Še enkrat čestitke vsem, ki si umejo in znajo pridelati sami sadike. Sam se v temu preizkusim drugo leto. Danes sem šel v lokalno zadrugo po vrečo koruze za divje pujse, ki jih že leta dnevno krmim. Seveda vse iz mojega žepa, da ne bo kdo mislil, da dobim denar od koga drugega, Bog nedaj od države. Pa ni "vrag", mi v naročje poskoči še 6 sadik čilija, sorta "As", vrtnarstva Škofic. Naj bi bili taki majhni, rdeči, pokončni, pekoči. Seveda ko pridem domov je nastal problem, kam naj jih posadim... Pa si rečem, tu na forumu sem videl od so članice fotografijo "gnezd", ravno sva oba s svakom požela stari radič in sem iz njega naredil gnezdo, dodal obilico zemlje, nato hlevski gnoj, čez zopet zemljo in za povrhu še "bogatin", ki bi ga za me, kot reveža, raje preimenoval v "sirotin". Jutri vse skupaj "zadelam" še s starim travniškim odkosem. Ker pa je v tem delu mrgolelo oranžnih lazarjev, sem vseeno vse malo posul z "specijaliteto". Ostaja mesta še za 3 ali 4 čilije, tako, da v ponedeljek zjutraj obiščem lokalno vrtnarico.
_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Trocki je napisal/a: |
Zanima me s čim lahko pomagam cvetovom čilija pri opraševanju. Bo paličica za čiščenje ušes v redu? |
Nepotrebno kompliciranje. Če že hočeš, je dovolj, da s prstom parkrat malo močneje potolčeš po steblu in tako streseš rastlino (najbolje med 10. in 13. uro, ko je najdovzetnejša za oprašitev), sicer pa se bo itak tudi sama oprašila, kot je napisal @seba993.
LP
Bicikel je napisal/a: |
Hvala. Sej še niso zreli. Morajo postati rdeči. No, do konca meseca bo že kaj bolj pobarvano. |
Huh, Bicikel, jaz bi jih vsaj probal, če že ne konzumiral .
Saj prvo zrelost, fiziološko, botanično dosežejo takrat, ko je zrelo seme v plodu. Takrat ko semenke iz mlečno bele spremenijo barvo v rumeno, rjavo ali celo črno (Rocoto). Plodovi pa se obarvajo pozneje.
Sam obiram Hot Wax nekje med fiziološko in tehnološko zrelostjo, ko se plod iz zelene barve spremeni v rumeno. In skoraj po pomoti pri nas dočaka končno, rdečeoranžno barvo.
No ja, res pa se da tako konzumirati papričice z bolj malo skovilov , bolj hude papričice pa morajo kar dočakati svojo končno barvo (da o okrasnih ne govorim ), da dobijo vse, za sorto potrebne značilnosti.
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: | ||
Huh, Bicikel, jaz bi jih vsaj probal, če že ne konzumiral . |
Ja konec tedna si bom privoščil preizkus. Že za to, da vem kakšna bo razlika, ko pridem z dopusta. Če bodo vsaj solidno pekoči, potem jih gre nekaj z menoj na dopust
dmdm, lep obmorski vrtiček. Kako pa skrbiš za vlago? Mislim, a si stalno tam ali imaš koga, ki za to poskrbi?