Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
mateja: že ki smo pri plezalkah mene zanima če kdo ve kake sorte plezalka je indigoletta (rambler,.....) in kako hitro raste?
Citiram:
Garden-ja: Indigoletta je ime sorte, vrtnica sodi v razred vzpenjalk (climber). Registrirana je pod imenom Azubis, HMF pravi, da njen žlahtnitelj imena Indigoletta ne priznava. Kako hitro raste, ne vem, predvidevam da nekako tako kot ostali climberji.
Poezija, po moje Mme. E. Herriot ne paše ob drevo. Vej ne boš mogla oviti okoli debla, kvečjemu jih boš lahko upognila proti tlom.
Citiram:
mateja: Garden-ja hvala ti, zdaj razumem zakaj ti pravijo da si enciklopedija.
Citiram:
Garden-ja: Mateja, saj nisem, pol sem prepisala.
Citiram:
Poezija: Garden-ja, saj drevo služi namesto opore. Privezala jo bom ob drevo, veje pa naslonila na izrastke vej in jih povezala, potem pa bodo lahko še malo padale navzdol. Kot dežnik. Ne bom ovijala.
orhy: O, jaz pa bi te rada vprašala, ali se bo dalo 'SOUVENIR DU DR. JAMAIN' voditi v pahljačo, glede na to, da je po karakteristikah njena višina od 150 - 305 cm in širina 90 cm. Olgo von Württemberg pa mislim, da se bo dalo, kajne?
Citiram:
Jamain: Souvenir du Dr Jamain garantirano lahko upogibaš v pahljačo - pridi ga pogledat sedaj k meni.
Citiram:
Garden-ja: O ja, Souvenir zagotovo, mislim, da se ga da brez večjih težav tudi zaklinjat navzdol. Za Olgo pa ne vem ampak zakaj pa ne? Vse vzpenjalke imajo veje dovolj gibke, da se jih ukloni na stran, mlajše seveda lažje.
Citiram:
orhy: Jamain je napisal/a: Souvenir du Dr Jamain garantirano lahko upogibaš v pahljačo - pridi ga pogledat sedaj k meni.
O, hvala Jamain - mogoče pa res pridem, ko dobim vrtnice in najbrž ne bom vedela, kako ravnat.
mateja: kakšne pa zgledajo uši na vrtnicah? ma kdo tudi kako slikco z vrtnico z ušmi? ker mogoče jih imajo tudi moje. tiste u loncih mini vrtnice pa ena mi je tudi sumljiva ima nekaj sivega na listih
Citiram:
Jamain: Mateja, uši so zelene in sploh ne tako majhne, da bi ti lahko podvomila, če so ali niso. Ponavadi jih je cel kup skupaj na mladih poganjkih. Sivo bi prej lahko bila kaka druga bolezen, npr. pepelasta plesen. A to imajo že na novih listih?
Citiram:
Garden-ja: Bolj kot sive so rjavkaste. Jih pa ne moreš falit, ker izgledajo kot uši.
Citiram:
mateja: jamain hvala. na eni od mojih vrtnic je brst rjave barve in je full kosmat (čuden) bom slikala zdaj al bo mel tam miljon listov al pa so to uši, na drugih dveh mini vrtnicah ki pa so v loncih ima na koncu veje kjer so novi poganjki so listi taki sivkasti kar mi je tudi čudno
predlagam da odpremo novo temo uši na vrtnicah ker če ne bo vse pomešano kot je rekla Garden-ja zadnjič. lep sončen dan
član/ica: Kako postopati z vrtnico Dorothy Perkins - obrezovanje, gnojenje?
Citiram:
DSGZ: Že nekaj časa si želim kakšno ramblerico na vrtu, vendar okoli vikenda nimam primerne višinske opore za takšen tip vrtnic. Parcela pa ponuja eno možnost, ki se mi zdi, da bi bila ok... da bi prekril del brežine med dvema terasama? Konstrukcija iz lesenih okroglic in polokroglic ter nekih križnih povezav za stabilizacijo oz. lažje prepletanje, dvignjena cca 50 cm nad teren, da pa trava ne bi takoj prerasla pa bi po konstrukcijo brežino "oblekel" v v gosto tkano kokosovo mrežo, nekako tako:
Bi bilo v redu za kakšnega Bobbie James-a ali Paul's Himalayan Musk Rambler-ja... oz. še kakšen predlog kakšne raščave, dišeče ramblerice, ki vam krasi vrt?
Citiram:
Poezija: Odgovora ti jaz ne bom dala, boš moral počakati večje poznavalce. Vidim pa da imamo ali še enega umetnika, arhitekta, oblikovalca ali ljubitelja estetike... Sem veliko zgrešila?
Citiram:
doli: Jaz Dorothy v bistvu samo očistim, izrežem kar je suhega ali že zelo starega, porežem vejice, ki so odcvetele. Zdaj je pa res že čas, da ji dognojiš. Pozdrav
Citiram:
Garden-ja: Dorothy lahko vzgajaš tako, da jo boš obrezovala na štrclje, ki bodo vsako leto znova zacveteli, lahko pa stranske poganjke tudi pustiš in potem cvetijo po celotni dolžini. Odvisno od mesta, kje raste. Dorothy je ena od najbolj priljubljenih vrtnic in verjetno je eden od razlogov tudi v tem, da je tako prilagodljiva. Tista bolezen pa je bil verjetno oidij, bela plesen, h kateri je menda kar fajn nagnjena. Pojavila naj bi se po cvetenju vendar rastlini ne škodovala.
DSGZ, čestitke za skico, krasno izgleda, in tudi za idejo. Jaz s takim načinom gojenja nimam izkušenj, sem pa že večkrat prebrala, da se ramblerce spušča kar na tla, v bistvu kar brez opore. In prav za Bobby James je pisalo, da se lahko z njo tudi prekriva tla. Tako kot si ti naredil pa je krasno. Ampak res pazi, da boš dobro očistil plevela in dal folijo (najboljše tisto pravo, profesionalno, ki jo imajo vrtnarije, čez tisto "za jagode" vseeno kar skozi prileze). In zdaj se bom spet ponavljala... dodaj še kak clematis, da bo cvetelo še kasneje, ko Bobby odcveti. Čeprav je lep pozno v jesen, ker pusti take drobne, rdeče šipke. Kako boš pa obrezoval?
Citiram:
doli DSGZ tudi mene zanima, kako boš obrezoval, ko se ti razrastejo in prepletejo. Meni je za po tleh ali na nizkem zidu lepa Filipes Kiftsgate, naredi lepa stožčasta socvetja.
Jaz bi na policah naredila prekinjene tunele, pergole obraščene z vrtnicami, na bregove bi sadila kratke ramblerje, ki lahko rasejo kot razkošni grmi (in še kaj drugega). Najbrž sem krepko zgrešila, nimam predstave, kako je pri tebi.
Pozdrav
Citiram:
DSGZ: Pa mislim, da z malce iznajdljivosti in truda se bo dalo tudi obrezati. Si bom vzel čas, da do jeseni najdem še kakšno rešitev, ker rambleriji bodo
Poezija, blizu si - ko sem začel s službo sem stal še pred risalno tablo z rotringom v rokah, danes je rotring zamenjala miška in sedenje pred kompom... ampak ga ni čez prostoročno skiciranje...
Citiram:
Garden-ja: DSGZ, za tako brežino bi bile odlične razne hibridne muškatke, recimo Lensove.
Citiram:
DSGZ: Že berem temo o muškatkah
Citiram:
voda: DSGZ živio, ena varijanta bi bila: da bi na desni strani pri daljših kolih, ki naj bi bili stojna viša človeka snel nekaj zemlje. širina te "sprehajalne" poti bi morala biti vsaj 1m. potem pa izpelješ kosino do levih stebričkov ki so manjši zaradi kosine. Tako kosino lahko kosiš (strižeš tudi leže). in naprej: v to kosino nekje na sredi "vrežeš" npr. cca 40 cm v globino in cca 15o cm v širino za čedno belo klopico. ne vem kakšen je razpon med količki, a če se na hrbtni strani ne izide več strmina, jo lahko pozidaš s kamni do pol, pa potem še malo strmine, ali pa pozidaš celo površino. mogoče ti bo predlog pomagal do kakšne boljše ideje. in še nekaj ne ustraši se dela, v vsakem primeru bo odlično. lp voda
Citiram:
voda: o butara jaz, saj si napisal mere. mislim, da bi se vse zelo "romantično" izteklo. lp voda
član/ica: Sprašuje kaj se zgodi, če vzpenjalk nič ne obreže?
Citiram:
Garden-ja: Čisto odvisno do sorte do sorte. Moderne patio vzpenjalke, tiste, ki imajo deklarirane tam med 2 in 3 metre, naredijo tak visok sproščen grm, bom popoldan fotografirala svojo. Malo starejše, deklarirane daljše, se razrastejo še bolj, problem nastane takrat, ko se starih vej ne odstranjuje in se vse skupaj spremeni v kup "robidovja". Ramblerce se navadno pusti prostorastoče, posebej, če jih napeljemo na drevo ali pergolo, vendar če tu in tam ne malo pofriziramo vsega tudi to ni ravno prijetno na oko v času, ko vrtnica ne cveti.
Citiram:
član/ica: Sprašuje kako hitro raste vrtnica New Dawn?
Citiram:
Garden-ja: Danes pa obljubljeno. Tole sta sliki dveh identičnih sort, obe kupljeni pri istem dobavitelju, obe posajeni isti dan. Tole je redno obrezovana rastlina, ki pravkar odganja:
tole pa je druga, ki sem jo cca. tri leta nazaj prepustila samo sebi:
Njena je tudi veja, ki pada desno. Razlika je v tem, da je ta neobrezan grm hitreje ozelenel, cvetel bo samo na konicah, veja, ki pada na desno, pa po večini dolžine.
New Dawn ni vrtnica, ki raste počasi, jo je pa potrebno redno zalivati in gnojiti. Je pa pognala dolge veje preko poletja šele tretje leto po sajenju. Ne vem pa, če jo boš lahko napeljala na lok drugače kot navpično, ker ima zelo toge veje.
Citiram:
Jamain: Po mojem je veliko odvisno od sadike, ki jo daješ v zemljo. Naša je bila sajena avgusta (ker je ena druga sajena na tistem mestu isto pomlad crknila) in je naslednje leto bila že preko 2 metra... Zdaj ima kake dve leti in pol in pleza na balkon v prvem nadstropju...
Lep pozdrav vsem na novem, da bo začetku ustrezno bom začel z rožcami. Naša vzpenjalka je letos pokazala, da se da bit vedno boljši lepši in priljubjenejši. Bleu Magenta Delbard
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Podnožje posajeno nekaj novih zdravilnih zelišč iz Japonske.Sledi opis in prevod uporabnosti.
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Še malo bolj na dotik.
Saj že cveti h koncu a bo še enkrat v Oktobru a ne toliko.L.p.Ivan_________________Veselo na delo !
Joj, ivipiči,Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala. kako sem te čakala. In tooooliko cvetja si prinesel s seboj Zdaj pa si lepo povabljen še na popoldansko Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Ivipiči, potaknjenec te vrtnice, ki sta mi ga podarila, je zacvetel! Čudovita je!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë