Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Odmerila sem ga težko Naredila sem več škropiva kot sem ga potrebovala. Tako da je bil mislim da 0,5 ml in 1 ml (aktivator in močilo oz. kako se reče) Že predlani sem si preračunala glede na 5 litrsko šprico. Je pa res neroden za odmerjanje.
mfranc, a za SCORE potrebujem verjetno izkaznico? 3 dni pomeni za vse rastline, tudi za solato?_________________JERCA- nekdanja ERIENNE
mfranc, a za SCORE potrebujem verjetno izkaznico? 3 dni pomeni za vse rastline, tudi za solato?_________________JERCA- nekdanja ERIENNE
No,upam, da nisem bil preveč neposreden, ker sicer nekako izvodeni poanta.
Morda zgolj še to:
Zapiranje rastlinjakov. Tekom vseh izkušenj, ki sem jih pridobil do sedaj (25 let,miceni; mali, srednji, zmerni, večji- približno tako se je odvijalo sosledje različnih rastlinjakov in mene v njih, kako pak) je nočno zapiranje prej škodno kot pa koristno. Takšni so vsaj moji zaključki. Podnevi se tla zelo segrejejo in nato ponoči to akumulirano toploto sevajo v okolico, ki je v tem primeru omejena (zaprt rastlinjak). Tudi če ni občutiti, se v notranjosti rastlinjaka ustvarja klima v kateri se rastline "pocajo" v absolutno previsoki vlagi in ugodnih temperaturah za silovit razvoj bolezni. Vedno ni tako, a ko se poklopijo dejavniki bolezen izbruhne bliskovito, optimalno ukrepanje z zaščito pa je skoraj nemogoče (sploh z bio pripravki)
Bistveno vlogo tudi igrajo tla v rastlinjaku, vendar se s temi stvarmi vrtičkarji ne ukvarjate (razumljivo) in o temu ne bi razpredal.
Skratka, osebno bi puščal priprt rastlinjak tudi tekom noči in dežja. V teoriji seveda,morebiti pa imaš ti konkretne izkušnje, ki govore nasprotno.
Morda zgolj še to:
Zapiranje rastlinjakov. Tekom vseh izkušenj, ki sem jih pridobil do sedaj (25 let,miceni; mali, srednji, zmerni, večji- približno tako se je odvijalo sosledje različnih rastlinjakov in mene v njih, kako pak) je nočno zapiranje prej škodno kot pa koristno. Takšni so vsaj moji zaključki. Podnevi se tla zelo segrejejo in nato ponoči to akumulirano toploto sevajo v okolico, ki je v tem primeru omejena (zaprt rastlinjak). Tudi če ni občutiti, se v notranjosti rastlinjaka ustvarja klima v kateri se rastline "pocajo" v absolutno previsoki vlagi in ugodnih temperaturah za silovit razvoj bolezni. Vedno ni tako, a ko se poklopijo dejavniki bolezen izbruhne bliskovito, optimalno ukrepanje z zaščito pa je skoraj nemogoče (sploh z bio pripravki)
Bistveno vlogo tudi igrajo tla v rastlinjaku, vendar se s temi stvarmi vrtičkarji ne ukvarjate (razumljivo) in o temu ne bi razpredal.
Skratka, osebno bi puščal priprt rastlinjak tudi tekom noči in dežja. V teoriji seveda,morebiti pa imaš ti konkretne izkušnje, ki govore nasprotno.
Vidiš Plamenka meni pa ni kapnilo da bo zapiranje tak problem, pa tudi v rastlinjaku še niso bili bolni. Imam ga sedaj 3. sezono. Res je da ni nikoli nepropustno zaprt, je bil pa vsako jutro poln vlage in sedaj ko berem komentarje mi je jasno zakaj je boljše da je odprt, pa čeprav zunaj dežuje.
Morda bi bilo boljše če bi se lotila pridelave buč, teh imam vsako leto polno
Letos smo že jedli svoje bučke in eno kumaro v rastlinjaku sem tudi že pridelala._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Morda bi bilo boljše če bi se lotila pridelave buč, teh imam vsako leto polno
Letos smo že jedli svoje bučke in eno kumaro v rastlinjaku sem tudi že pridelala._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Tudi jaz plastenjaka nič ne zapiram že tam od srede aprila dalje ne (razen nekaj noči, ko je bila napovedana še slana). Tudi jeseni ne, čeprav je zunaj že megla. Pa mi notri paradižnik, paprika in melancani vsako leto odlično delajo, uniči jih šele novembrski ali decembrski mraz._________________Živeti na podeželju je najlepše!
MARIJAV je napisal/a: |
Tudi jaz plastenjaka nič ne zapiram že tam od srede aprila dalje ne (razen nekaj noči, ko je bila napovedana še slana). Tudi jeseni ne, čeprav je zunaj že megla. Pa mi notri paradižnik, paprika in melancani vsako leto odlično delajo, uniči jih šele novembrski ali decembrski mraz. |
Koliko pa imaš mere rarstlinjaka? Sprašujem zaradi neviht in podobnega. Ker ko pri meni črno nebo postane hitim zapirat. 4 x 9,60m._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
ferdo36 je napisal/a: |
Kako lahko karenco 3 dni povečaš na 45 dni brez strokovne razlage? Koliko pa je po tvoje karenca piretrina,ki ima karenco 7 dni.Zakaj pa misliš,da piretrin ni kemija.Vsa sredstva za zaščito so kemija.Tudi milo in soda bikarbona. |
V čem je problem?
Če je snov aktivna in pobija žuželke še 3 tedne po tretiranju
in karenca samo 3 dni se ti ne zdi vprašljivo?
Jaz po 3 dneh te zelenjave ne bi užival.
Piretrin je pa izvleček iz dalmatinskega bolhača(zgleda kot marjetica)
in ni kemija in ob prvem soncu učinkovina razpade.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Bolha%C4%8D
JERCA je napisal/a: |
Vidiš Plamenka meni pa ni kapnilo da bo zapiranje tak problem, pa tudi v rastlinjaku še niso bili bolni. Imam ga sedaj 3. sezono. Res je da ni nikoli nepropustno zaprt, je bil pa vsako jutro poln vlage in sedaj ko berem komentarje mi je jasno zakaj je boljše da je odprt, pa čeprav zunaj dežuje. Morda bi bilo boljše če bi se lotila pridelave buč, teh imam vsako leto polno Letos smo že jedli svoje bučke in eno kumaro v rastlinjaku sem tudi že pridelala. |
Baje je treba pred sezono ko še ni nič v rastlinjaku vso zadevo pošpricati, da ni potem problemov._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Če bi vedel,kako težko,po dolgih analizah pride "zdravilo" na trg,ne bi bil tako skeptičen.Občutek pa je subjektiven.Pieretrin pa je že davno sintetičen in ni več iz bolhača!Karenca pa je 7 dni tudi,če je naraven.
Glede naravnega in nenaravnega pa takole:phaloidin iz zelene mušnice iz neokrnjenega okolja je še vedno smrten!
Pa lep pozdrav in več zaupanja v znanost!_________________Narava vse povrne!
Glede naravnega in nenaravnega pa takole:phaloidin iz zelene mušnice iz neokrnjenega okolja je še vedno smrten!
Pa lep pozdrav in več zaupanja v znanost!_________________Narava vse povrne!