Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum
Pri nas imamo dva grma rdečega ribeza, ki sta stara gotovo 40let. Katera sorta ne vem. Sta pa letos bogato obrodila debele plodove (sta verjetno hvaležna za kompost, ki sem jima ga nasula jeseni).
Ker pri nas nismo ljubitelji marmelad, sem letos naredlia precej stekleničk ribezovega soka. To sem naredila tako, da sem ribez "zmiksala", precedila skozi tkanino, nalila sok v stekleničke (2dcl), in pasterizirala v posodi z vročo vodo cca 10min. Sok je odličen-mi ga redčimo z vodo, ker je sam premočan._________________naredimo svet lepši
Ker pri nas nismo ljubitelji marmelad, sem letos naredlia precej stekleničk ribezovega soka. To sem naredila tako, da sem ribez "zmiksala", precedila skozi tkanino, nalila sok v stekleničke (2dcl), in pasterizirala v posodi z vročo vodo cca 10min. Sok je odličen-mi ga redčimo z vodo, ker je sam premočan._________________naredimo svet lepši
Mnjam ribez!
Jaz imam dve rastlinici - rdečo in črno, sta še bolj mali in mi polži in ptiči veselo vse pohrustajo. Ja, mrcine zlezejo po deblih in se mastijo s plodovi.
Seveda imam raje črnega kot rdečega. Pred leti sem podobno kot brbr delala sok iz črnega. Želim si pa tudi belega.
Kot otrok smo hodili v vas, kjer so imeli polno ribeza (tudi belega), kar je bi za nas otroke raj. Ure smo prečepeli v grmih.
Letos sem šla pogledat, če so rastlinice še tam, pa je novi lastnik vse ven pometal in poasfaltiral.
Jaz imam dve rastlinici - rdečo in črno, sta še bolj mali in mi polži in ptiči veselo vse pohrustajo. Ja, mrcine zlezejo po deblih in se mastijo s plodovi.
Seveda imam raje črnega kot rdečega. Pred leti sem podobno kot brbr delala sok iz črnega. Želim si pa tudi belega.
Kot otrok smo hodili v vas, kjer so imeli polno ribeza (tudi belega), kar je bi za nas otroke raj. Ure smo prečepeli v grmih.
Letos sem šla pogledat, če so rastlinice še tam, pa je novi lastnik vse ven pometal in poasfaltiral.
Trenutno sem na petih sortah (in ravno toliko grmov imam) ribeza. Pri tem imam srečo, da si z rodnostjo lepo sledijo en drugemu. Ravno zdaj mi zori zadnji (letos vse prehiteva za tri tedne).
Imam enega belega in štiri rdeče ribeze, od tega sta samo dve sortni (Rovada in Jonkher van Tets), dve pa 'no name'.
In ravno ti dve 'no name' sta mi najboljši: ena je najzgodnejša z navečjimi plodovi, druga pa pozna (zori zdaj) in izredno okusna.
Ta pozna sorta mi je tudi najljubša, kupila sem jo na sejmu v Pordenonu, na listku je pisalo, da gre za beli ribez, zato sem bila zelo razočarana, ko sem izvedela, da gre dejansko za rdečega. A je razočaranje bilo zelo kratko.
Plodovi so normalno veliki, jih je pa na vejici ogromno (najmanj 20) in so razporejeni dobesedno v krogu, zato je grozdek zelo zbit in poln. Peclji so izredno čvrsti in ob trganju polodov ostanejo nepoškodovani, zato je pecljanje tega ribeza sila enostavno.
Najbolj pa me navdušuje okus, ki je kislo sladek s krasno aromo. Kožica je nekoliko debelejša in meso nekako gosto, zato ga kar dolgo žvečiš in okus dolgo ostane v ustih.
Drugo pomlad ga imam namen razmnožiti s potaknjenci in ga nasaditi ob ograjo kot samostojno 'živo mejo' na delu parcele.
Izgleda pa takole:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Imam enega belega in štiri rdeče ribeze, od tega sta samo dve sortni (Rovada in Jonkher van Tets), dve pa 'no name'.
In ravno ti dve 'no name' sta mi najboljši: ena je najzgodnejša z navečjimi plodovi, druga pa pozna (zori zdaj) in izredno okusna.
Ta pozna sorta mi je tudi najljubša, kupila sem jo na sejmu v Pordenonu, na listku je pisalo, da gre za beli ribez, zato sem bila zelo razočarana, ko sem izvedela, da gre dejansko za rdečega. A je razočaranje bilo zelo kratko.
Plodovi so normalno veliki, jih je pa na vejici ogromno (najmanj 20) in so razporejeni dobesedno v krogu, zato je grozdek zelo zbit in poln. Peclji so izredno čvrsti in ob trganju polodov ostanejo nepoškodovani, zato je pecljanje tega ribeza sila enostavno.
Najbolj pa me navdušuje okus, ki je kislo sladek s krasno aromo. Kožica je nekoliko debelejša in meso nekako gosto, zato ga kar dolgo žvečiš in okus dolgo ostane v ustih.
Drugo pomlad ga imam namen razmnožiti s potaknjenci in ga nasaditi ob ograjo kot samostojno 'živo mejo' na delu parcele.
Izgleda pa takole:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A