Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Mislim da bi bila diagnoza: catface oz. če v pomanjkanju poznavanja pravilnih izrazov rečem: mačji obraz (ne me tepat če nisem uporabila pravega imena Smile).

Opis pravi, da sicer ni znan točen vzrok, splošno pa naj bi to nastalo:
- če je temperatura med cvetenjem oz. formiranjem sadeža nizka, pod 10 stopinj C. Nizka temp. ovira oprašitev in povzroča, da se cvet oprime sadeža. To dvoje povzoči, da se sadež ne razvije enakomerno
- ob preveliki vsebnosti dušika v zemlji
- ob stiku s hormonskimi herbicidi/pesticidi

Sploh vrste z večjimi sadeži so bolj podvržene temu pojavu. Sadež je še vedno užiten, samo obrezati je treba poškodovane predele.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Figula, hvala za izčrpen odgovor. Potem je morala biti močna ohladitev ob toči v bližini, kar je bilo v času cvetenja nekajkrat._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Figula, čisto prav si povedala.
Pojav je bolj pogost pri velikoplodnih sortah, kjer so že cvetovi veliki in nenavadno oblikovani (izgledajo kot miniaturni cvetovi sončnic), v bistvu pa gre za sestavljen cvet in posledično plod, torej več plodov 'zlepljenih' skupaj.
Ne gre za poškodbo kot tako, saj plod na tem delu ne bo gnil, le kožica bo poškodovana in brazgotinasta, zato tisti del olupimo.

Je pa s temi sestavljenimi cvetovi (fused blossom) mogoče ob pravi oskrbi doseči rekorderje v teži (giant tomatoes), o tem so napisane cele knjige Cool_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Torej ima zasnove za orjaka! Mogoče pa res kaj rata Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Jih mam kar par takih, Sorta je pa Brandywine Red
Ivčk

Lpmami, resnično velikega orjaka lahko vzgojiš, če odstraniš s te rastline vse ostale plodove in začneš z intenzivnim dognojevanjem posebnih 'skrivnih' formul. Intenzivna predpriprava tal bi bila tudi že skoraj pogoj.

Škoda je zaradi enega orjaka izgubiti ves ostali pridelek. No, dognojuješ še vedno lahko in tako imaš oboje, malo večji paradižnik, ki bo verjetno presegel težo enega kilograma in lep preostali pridelek.
Morda bi bilo dobro le to, da je na vejici le ta plod, torej z iste plodne vejice odstraniš vse ostale plodove, ostale višje pa pustiš pri miru Cool_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Ivčk

Danes je tudi pri meni končno dozorel prvi paradižnik.
Ni pordel, obarval se je v bogato oranžno barvo, saj gre za balkončkarja sorte 'Pendulina Orange'.
Tokrat sem se odpovedala obema plodičkoma, ki ju je pohrustal mož ob malici. Pravi, da sta bila fenomenalnega okusa Very Happy Cool
Slik žal nimam, ker je šlo vse hitro, bom pa naslednje plodove vsekakor poslikala, ker že spreminjajo barvo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

@lpmami Po moje gre za sestavljene cvetove in če se kateri od cvetov v tej sestavi ne oplodi, dobiš zlo čudne zadeve. Pri enem mojem iz že velikega paradižnika štrlijo ostanki cveta.
Več o tem smo debatirali tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about2578-0-asc-0.html

Sicer bi pa vprašal kakšne barve je Cherokee Purple, ko dozori. Moj prvi je nekako rdeče-zeleno šekast (lisast) vendar je že mehkejši od ostalih še zelenih. Pri frendici je bil sicer malo bolj rdeč, a že pojeden, meso pa temnejše in je izgledalo, kot bi bil gnil. Naslednji komajdakaj rdečkast je pa že počen in to v ravni vzdolžni črti in globino, ne na površinsko in v poljubni smeri, kot mi pokajo Albertovske žlute.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ivčk je napisal/a:
Lpmami, resnično velikega orjaka lahko vzgojiš, če odstraniš s te rastline vse ostale plodove in začneš z intenzivnim dognojevanjem posebnih 'skrivnih' formul. Intenzivna predpriprava tal bi bila tudi že skoraj pogoj.
Morda bi bilo dobro le to, da je na vejici le ta plod, torej z iste plodne vejice odstraniš vse ostale plodove, ostale višje pa pustiš pri miru Cool

Hm, sem premislila in domislila. Za na tekmovanje ga ne mislim negovati, ostalih ne mislim žrtvovati zanj, niti tistih na isti vejici ne. Največjo težo ima pa v tem primeru to, da se meni zdi grd, nekako spačen. Nobenih privilegijev ne bo dobil Wink
Sicer pa vsem hvala za odzive Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

je to mogoče povezano z opraševanjem in z samim razvojem cvetov...?
Odgovori