Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pimenta da Neyde
mfranc, hvala za tolažbo. res je da prihajajo topli meseci in bodo čiliji tukaj v I. uživali. mislim, da jih nebi v Lj. vzgajala v takem številu. mogoče kakšnega v loncu. lpvoda
PS: meni se tvoji nič ne zdijo pretegnjeni. pa še to, ker seveda ni dovolj prostora za posamezne rastline so pri meni čiliji in paprike po dve ponekod tudi po tri skupaj. in te imajo bolj tendenco proti nebu, ker ni nič čudnega. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: meni se tvoji nič ne zdijo pretegnjeni. pa še to, ker seveda ni dovolj prostora za posamezne rastline so pri meni čiliji in paprike po dve ponekod tudi po tri skupaj. in te imajo bolj tendenco proti nebu, ker ni nič čudnega. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Voda, slika je skoraj dva tedna stara, sedaj so se prisrčno potegnili, no ja, šli so vršički tudi narazen, kar pa me celo veseli. Ker Pimente nič ne ščipam ali šišam, je napravil grm že kar precej vrhov. Zaenkrat jih bom pustil, v nadaljevanju pa še ne vem . Nekje se mora hec nehati, sedaj je grm visok ravno en meter.
LP_________________mfranc
LP_________________mfranc
Trenutno sem ga malo zanemaril; oziroma ni v središču . Tudi plodovi se nabirajo, ampak rastejo in zorijo pa takooo počasi!
Zaenkrat mi je še "Terra Incognita" in na podlagi tiste pesti plodov, ki sem jih testiral, še nimam kaj povedati - vsekakor drugačen/čuden in potreben še nadaljnjega opazovanja .....
Mogoče bom celo nekaj plodov na hitro posušil in zmlel; to mi bo pomagalo pri odločitvi kaj z njim .
Tudi spletni podatki so skromni in neuravnoteženi; že pri barvi zrelih plodov se razlikujejo:
- The pods start a lighter purple and ripen to a dark purple or black
- this variety changes color very little, turning from dark purple to a dark neon purple upon ripening.
- Mature pods will not change the color, but stay purple
- The Pimenta De Neyde chile plant fruit ripens to a deep dark purple and stays that color. Normally peppers that get this color eventually finally ripen to a reddish color.
Tule pravijo, da zrel plod ne gre na rdeče, čeprav so pri meni pordečeli
Tudi tule pravi, da je okus čuden
https://www.youtube.com/watch?v=GNzol3VR7XM
LP_________________mfranc
Zaenkrat mi je še "Terra Incognita" in na podlagi tiste pesti plodov, ki sem jih testiral, še nimam kaj povedati - vsekakor drugačen/čuden in potreben še nadaljnjega opazovanja .....
Mogoče bom celo nekaj plodov na hitro posušil in zmlel; to mi bo pomagalo pri odločitvi kaj z njim .
Tudi spletni podatki so skromni in neuravnoteženi; že pri barvi zrelih plodov se razlikujejo:
- The pods start a lighter purple and ripen to a dark purple or black
- this variety changes color very little, turning from dark purple to a dark neon purple upon ripening.
- Mature pods will not change the color, but stay purple
- The Pimenta De Neyde chile plant fruit ripens to a deep dark purple and stays that color. Normally peppers that get this color eventually finally ripen to a reddish color.
Tule pravijo, da zrel plod ne gre na rdeče, čeprav so pri meni pordečeli
Tudi tule pravi, da je okus čuden
https://www.youtube.com/watch?v=GNzol3VR7XM
LP_________________mfranc
Eh, letos je to edini čili, ki ga malo razvajam , danes sem mu za urco, dve podaljšal dan, ko sem ga postavil na teraso.
Razmišljam, kak postavnež bi bil, če bi ga imel v rastlinjaku, oziroma svetlem prostoru .
Ostali se zunaj mučijo z druglimi plodovkami - res jim ni lahko življenje .
LP_________________mfranc
Razmišljam, kak postavnež bi bil, če bi ga imel v rastlinjaku, oziroma svetlem prostoru .
Ostali se zunaj mučijo z druglimi plodovkami - res jim ni lahko življenje .
LP_________________mfranc
Huh, tudi po drugem testiranju še vedno ne vem, kam bi ga popredalčkal .
Zelo hud je, rangiral bi ga nekje med Habanere. Sam borbončic izgleda še nimam tako utrjenih, da bi pri tej pekočini okusil še kaj drugega. Malo me spominja na Fatalli in Scotch Bonnet, oboji mi tudi niso "legli". Samo še bolj "kemičnega" okusa
Pimenta ima z mano in jaz z njim še en problem, in pred mesecem in včeraj (pa malo manj) se mi je še cel dan dvigal navzgor nek zoprn priokus ...
Čisto majčkeno jim delam krivico; tudi te dni testirana Habanero Green in Habanero Chocolate Long sta v primerjavi s Pimenta zelo aromatična, s sladkim, sadnim okusom.
Mu pa še vedno mu dajem čas, da dobro dozori in razvije poln okus - samo do kdaj . Se bom pa z veseljem popravil .
LP_________________mfranc
Zelo hud je, rangiral bi ga nekje med Habanere. Sam borbončic izgleda še nimam tako utrjenih, da bi pri tej pekočini okusil še kaj drugega. Malo me spominja na Fatalli in Scotch Bonnet, oboji mi tudi niso "legli". Samo še bolj "kemičnega" okusa
Pimenta ima z mano in jaz z njim še en problem, in pred mesecem in včeraj (pa malo manj) se mi je še cel dan dvigal navzgor nek zoprn priokus ...
Čisto majčkeno jim delam krivico; tudi te dni testirana Habanero Green in Habanero Chocolate Long sta v primerjavi s Pimenta zelo aromatična, s sladkim, sadnim okusom.
Mu pa še vedno mu dajem čas, da dobro dozori in razvije poln okus - samo do kdaj . Se bom pa z veseljem popravil .
LP_________________mfranc