Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Potaknjenci
Pri meni ni kaj dosti izbire, potaknjenci so že v tem multifunkcionalnem boksu .
tole je iz leta '11, ko sem naredil potaknjence hibiskusov
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Sem pa "pogruntal" da bi potreboval vsaj kak vlagomer; na hitrico vidim, da se digitalni dobijo že za 15 €, ne vem pa koliko služijo svojemu namenu?
Kdor ima rastlinjak, ima verjetno tudi kak kvaliteten vlagomer?
LP_________________mfranc
tole je iz leta '11, ko sem naredil potaknjence hibiskusov
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Sem pa "pogruntal" da bi potreboval vsaj kak vlagomer; na hitrico vidim, da se digitalni dobijo že za 15 €, ne vem pa koliko služijo svojemu namenu?
Kdor ima rastlinjak, ima verjetno tudi kak kvaliteten vlagomer?
LP_________________mfranc
Citiram: |
Pri meni ni kaj dosti izbire, potaknjenci so že v tem multifunkcionalnem boksu . tole je iz leta '11, ko sem naredil potaknjence hibiskusov |
... torej, bi lahko dejali "cut'n'driwe". Prav rokersko.
Saj ne dvomim v preskrbljenost tvojih potaknjencev v tem zaboju, ampak jaz sem imel vedno (!) bolj slabe izkušnje v zaprtih-priprtih posodah. Čez noč se pojavi plesen, od nikoder gniloba, brez razloga se skuhajo, .... , s tem, da je resnica tudi ta, da v časih, ko sem to poizkušal nisem bil ravno angažiran 24/7. Hočem reči, da je kdaj pa kdaj "situacija" enostavno zavila svojo pot.
Skratka, držimo pesti!
MarijaV, to je moja soba za intenzivno nego za sadike ; mimo te kište spomladi ne pride nobena sadika .
Juglans, pa tudi precej potaknjencev je že šlo skozi . Nimam bolj pametne lokacije.
No, za tele čilije pa kot sem rekel; ker sadik ne rabim, si bom nabral kakšno izkušnjo, npr. kako se ne dela . Sicer sem na spletu mimogrede našel kakšno bolj "municiozno" metodo, pa kakšno po sistemu: zakaj preprosto, če lahko kompliciramo .
Eeh, saj se mi še po rastni hormon ni dalo iti .
Ampak, zalistniki so me vabili in če bo kaj ratalo ...
LP_________________mfranc
Juglans, pa tudi precej potaknjencev je že šlo skozi . Nimam bolj pametne lokacije.
No, za tele čilije pa kot sem rekel; ker sadik ne rabim, si bom nabral kakšno izkušnjo, npr. kako se ne dela . Sicer sem na spletu mimogrede našel kakšno bolj "municiozno" metodo, pa kakšno po sistemu: zakaj preprosto, če lahko kompliciramo .
Eeh, saj se mi še po rastni hormon ni dalo iti .
Ampak, zalistniki so me vabili in če bo kaj ratalo ...
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Tudi sama za majhne potaknjence uporabljam "sobe". Nizke, s plastičnimi prozornimi pokrovi. Zemlja je direktno v njih in le ko jih spraznim novih rastlinic, jo malo premešam. Običajno ostane tam do jeseni v njih ena ta ista zemlja. V primerjavi s mfrancovimi so skromne narave. Ampak povsem zadovoljive, ker pač ne morem ven iz svoje kože, da mora biti vse kar vtaknem: majhno.
Zelišča, rožice, celo hedere so se ukoreninile. Danes bom presajala hermeliko, za katero sem potikala listke. Lepo so pognali koreninice. Je pa kar nekaj listkov tudi zgnilo. Sem opazila, da je pri listnem potikanju res pomembno, da jih pustimo zasušiti in da jih ne vtikamo pregloboko.
So tudi rastlinice, ki se nekako nočejo v njih obnašati po mojih pričakovanjih, drugače pa večina kar gre z ukoreninjanjem. Več fotografij je v objavi na blogu Nova življenja trajnic Seveda veliko rastlin (npr.:sivko, marjete ...) potikam tako kot je že bilo rečeno -nekam ven, v senco višjih rastlin, v družbo plevelov, trav.
Zelišča, rožice, celo hedere so se ukoreninile. Danes bom presajala hermeliko, za katero sem potikala listke. Lepo so pognali koreninice. Je pa kar nekaj listkov tudi zgnilo. Sem opazila, da je pri listnem potikanju res pomembno, da jih pustimo zasušiti in da jih ne vtikamo pregloboko.
So tudi rastlinice, ki se nekako nočejo v njih obnašati po mojih pričakovanjih, drugače pa večina kar gre z ukoreninjanjem. Več fotografij je v objavi na blogu Nova življenja trajnic Seveda veliko rastlin (npr.:sivko, marjete ...) potikam tako kot je že bilo rečeno -nekam ven, v senco višjih rastlin, v družbo plevelov, trav.
No, na moji intenzivni negi so potaknjencci na fifty-fifty poziciji .
Habanero Green, že kar pridno dela nove listke in sem kar optimističen.
Habanero chocolate je skoraj v komi in se šele pojavlja kak zametek lista - merjeno v mm . Pozitivno je, da se potaknjenci še držijo in zaenkrat ne propadajo.
V čem je razlog za razliko, samo ugibam
- lahko se čokoladni težje razmnožuje vegetativno
- potaknjenci so precej večji kot pri zelenem habaneru, in so lahko že biološko preveliki za hitro ukoreninjanje.
Čez kak teden bom več vedel .
LP_________________mfranc
Habanero Green, že kar pridno dela nove listke in sem kar optimističen.
Habanero chocolate je skoraj v komi in se šele pojavlja kak zametek lista - merjeno v mm . Pozitivno je, da se potaknjenci še držijo in zaenkrat ne propadajo.
V čem je razlog za razliko, samo ugibam
- lahko se čokoladni težje razmnožuje vegetativno
- potaknjenci so precej večji kot pri zelenem habaneru, in so lahko že biološko preveliki za hitro ukoreninjanje.
Čez kak teden bom več vedel .
LP_________________mfranc
Po dobrem mesecu je večina potaknjencev pripravljenih za samostojno življenje.
Vsi na sliki, razen desnega, so že več kot teden dni zunaj na prostem.
Ta na skrajni desni mi je zanimiv, ker mi kaže nekatere pomanjkljivosti v pripravi potaknjencev. Sedaj ni več dileme, bolje se ukoreninijo krajši potaknjenci, zato so se čokoladni čiliji bolj mučili.
Plus; ponavadi zelenim potaknjencem pustimo dva, tri liste, ki jih tudi skrajšamo na 1/2 do 1/4 površine; tu vidim, da je lahko te površine bistveno manj. Ali pa nič listov, večja je listna površina, večje je nepotreno/škodljivo izhlapevanje!
Ta na desni, čokoladni čili je vidno opešal, bil je čisto uvel in povešen, pred propadom - steblo je bilo že čisto stisnjeno. Nakar sem ga več kot prepolovil, pustil sem mu samo tri zametke brstov, ostal je brez zelene listne mase. Sedaj je še v boksu, ampak na poti da začne rasti.
Zanimiva izkušnja, res so čiliji daleč od prijaznega ukoreninjanja paradižnikov, ampak se da. Zanimivo v primerih, da nujno potrebujemo še dodatne čilije določene sorte.
Seveda pa čim bolj zgodnji potaknjenci za večji pridelek v sezoni, zelo lepo bi delali potaknjenci prezimljenih čilijev, ki imajo zelo kmalu odvečne poganjke.
So ti potaknjenci kaj uporabni? Po moje morajo do konca sezone pridelati še nekaj zrelih plodov; če drugo ne, vsaj za seme .
Za primerjavo:
Na spodnji sliki je Rocoto, zelo pozna setev iz leta 2011, fotka 28. julij 2011. Rocoto do konca sezone zunaj ni dozorel, ampak potem na terasi. Je pa Rocoto bistveno bolj počasen od habanerov, za dva do štiri tedne, odvisno od sorte habanerov.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Če koga zanimajo potaknjenci, naj mi pošlje ZS.
LP_________________mfranc
Vsi na sliki, razen desnega, so že več kot teden dni zunaj na prostem.
Ta na skrajni desni mi je zanimiv, ker mi kaže nekatere pomanjkljivosti v pripravi potaknjencev. Sedaj ni več dileme, bolje se ukoreninijo krajši potaknjenci, zato so se čokoladni čiliji bolj mučili.
Plus; ponavadi zelenim potaknjencem pustimo dva, tri liste, ki jih tudi skrajšamo na 1/2 do 1/4 površine; tu vidim, da je lahko te površine bistveno manj. Ali pa nič listov, večja je listna površina, večje je nepotreno/škodljivo izhlapevanje!
Ta na desni, čokoladni čili je vidno opešal, bil je čisto uvel in povešen, pred propadom - steblo je bilo že čisto stisnjeno. Nakar sem ga več kot prepolovil, pustil sem mu samo tri zametke brstov, ostal je brez zelene listne mase. Sedaj je še v boksu, ampak na poti da začne rasti.
Zanimiva izkušnja, res so čiliji daleč od prijaznega ukoreninjanja paradižnikov, ampak se da. Zanimivo v primerih, da nujno potrebujemo še dodatne čilije določene sorte.
Seveda pa čim bolj zgodnji potaknjenci za večji pridelek v sezoni, zelo lepo bi delali potaknjenci prezimljenih čilijev, ki imajo zelo kmalu odvečne poganjke.
So ti potaknjenci kaj uporabni? Po moje morajo do konca sezone pridelati še nekaj zrelih plodov; če drugo ne, vsaj za seme .
Za primerjavo:
Na spodnji sliki je Rocoto, zelo pozna setev iz leta 2011, fotka 28. julij 2011. Rocoto do konca sezone zunaj ni dozorel, ampak potem na terasi. Je pa Rocoto bistveno bolj počasen od habanerov, za dva do štiri tedne, odvisno od sorte habanerov.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Če koga zanimajo potaknjenci, naj mi pošlje ZS.
LP_________________mfranc