Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Upam juglas da boš me razumel k bom malo podomače opisala.

Od kar smo imeli ta problem smo si njive tako uredil da se hitro odcedijo ,in da lahko na dve leti menjamo da niso njive okužene.

Krompir vedno kopljemo konec avgusta pa tja do osmega septembra vse skupaj poberemo v gajbe in damo pred staro hišo kjer je senčno in velik prepiha pokrijemo s velko cerado da ni krompir zelen ,vse skupaj pustimo do enega meseca da se pokaže še kakšna dodatna gniloba .

No ko mine en mesec vzamem tri gajbe in se lotim prebiranja v eno gre manjši ta je za živali ,drugi sredno debel gre za semenski ,in tretji debel pa za jest če se pokaže take vrste gnilobe pa da ni prevelikega odstopanja dam tak krompir za jest kajti čist brez kakršnega koli na kaza gnilobe mora biti za semenski .
To je zelo zamudno za odbiro semenskega imamo posebni prekat in v tega moram nabrati osem gajb če pa mi letina ne dopušča pa spomladi jedilnega uporabim ampak zelo redko

Spomladi ko sadimo krompir ga nič ne na kalim,tisti semenski potržem kali če se mi zdi da je prevelik ga samo čez polovico prerežem saj je dovol da ima tri očke ostali del pa samo na koncu odrežem v časih je moj pokojni tast rekel dovolj če mu(ritko odrežeš),vsaj en teden pred sajenjem krompirja to naredim da se tista kožica posuši če pa vreme ne dopušča pa vsa en dan pred sajenjem .

V 20 letih odkar sem gospadarica ki so mi prepustil skrb za krompir ki so hudi jedci mije samo dva krat ga zmanjkalo za jest lansko leto ko je bila suša ki je bil krompir zelo majhen in pred leti ko je tašča bila zelo jezna in ga je skuhala prašičam.

Včasih so menjali krompir med seboj da ni prišlo do plesni in bolezni,tako ti tudi jaz ponudim eno gajbo in lahko ti še kaj razložim.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Upam juglas da boš me razumel k bom malo podomače opisala.

Seveda te razumem in kot vedno, s svojim načinom pisanja pustiš poseben pečat. Mi je všeč, ko prihajamo iz različnih koncev in smo si tudi nasploh različni ter se to opazi skozi napisano besedo.

Če strnem, potem ne komplicirate v skrajnosti. A nekatere malenkosti so kljub vsemu pomembne.

Zgovorna mi je navedba tasta, ki je dejal, da se naj odreže pri koncu gomolja, na ritki. Laughing Namreč kot sem že napisal, slišal sem, da naj bi iz zadnjih (na spodnjem mestu gomolja od koder se nadaljuje korenina) očes odganjali slabi poganjki. Temu letos nisem posvečal pozornosti in je verjetno to razlog, da so nekatere rastline (grmički) krompirja prav švohceni. Naloga za naslednje leto.

Nakaljevanje. Letos sem se s tem prvič ubadal in me je presenečalo, kako počasi odganjajo očesa. Pri nekaterih gomoljih so bila še praktično speča, kljub temu, da so bili na svetlem in zmerno toplem kakšna dva do tri tedne. Verjetno v nadalje tega ne bom počel več. Sadil sem ga 29. 3.
Kolikor je mogoče, se tudi držim setvenega koledarja po Mariji T.

Občutek imam, da sem si to leto za semenski material shranil preveč drobne gomolje. Sklepam, ker so nekateri bolj slabotno skalili. (tanjša cima)

Verjetno ne falim, če pravim:
"Zlato pravilo odbire materiala za naprej so popolnoma zdravi gomolji, če tudi je potrebno izbirati iz debelejših primerkov"

Vodenka hvala za razkritje tvojih "skrivnosti" okoli vzgoje krompirja.
Te bom posnemal. Smile

In hvala za ponudbo semenskega, z veseljem sprejmem (manjšo količino, ne cele gajbe)

Menda so pravili, da se seme kupuje iz višjih in klimatsko manj ugodnih področij. Iz Logatca se bo preselil v toplejšo Bk. Smile
juglans

Še nekaj pozabil, pa naj bo to v samostojni objavi.

brbr, oziroma kdorkoli, ki sledi in udejanja biodinamično prakso.

Bi bilo smiselno te dni škropiti krompir še s kremenom iz roga?
Cima je pri večini presenetljivo lepo ozelenela in sem mislil, da bi poizkusil. Na dan s konstelacijami planetov, ki ugodno vplivajo na podzemne dele rastlin seveda.
vodenka

O hvala

Ja tastova izjava je tud mene presenetila pa mi je ob razlagi povedal da je tam mrtvo in nebo nič rastlo

Lahko manjše gomolje spravljaš če ne sadiš na stroj ampak na roko ki pa je razdalja manj kot 25 cm se pravi bolj na gosto ,pa seveda res nič komplicirat ,prepustit naravi.

Prinas krompir sadimo v tem obdobju en teden pred svetim jurijem in en teden po svetem juriju a najlepše je okrog prvega maja ko je tekmovalnost v vasi in hkrati kdo ga ta prej in kdo tazaden sadi,ravno tako za izkop .

V jeseni dobiš krompir saj letos bo ena bolj bogata letina še nič nakaza plesni ne hroščev
vodenka

Še to krompir ne kalim zaradi hitrejšega oprijema plesni zato ko ga pripravmo za sadit direkt vzemljo res da en mesece traja da pride ven iz zemlje je pa zato njegova stebla bolj močna ker so se borile in tud potem ga ne prime plesen če pa že jo dobi je pa koreninska gruda dovolj močna da se lahko krompir zdebeli nekje do sredine debeline.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juglans seveda lahko škropiš s kremenom iz roga, vendar ,saj veš, zgodaj zjutraj, pred sončim vzhodom in s tapravim odmerkom. Škropiš trikrat zapovrstjo v razmaku 8-9dni, na dan za korenino pred različnimi ozvezdji zodiaka (ptrepisano iz setvenega koledarja). Kremen potencira moč sonca in vpliva na boljše zorenje substanc v rastlini. Jaz tega sicer še ne počnem redno, ker sem premalo disciplinirana Embarassed_________________naredimo svet lepši
juglans

@vodenka; ja pri nas doli je malce topleje in ga vsi sadijo že marca, če ni zima tako dolga kot je bila lanska. Sicer pa sem tukaj prišlek, ljubljančan in že zato poseben. (ni treba, da zamujam ali prehitevam s krompirjem spomladi)

Ne nakaljen krompir. Super, vse kar je manj dela je dobrodošlo Laughing , no jaz sem mislil, da je tako kaj boljše.

Ali ste ga kaj škropili, in s čem, če morda veš. Mislim na bolezni, ker letos je tako mokro, da je kar pritisk raznoraznih težav. Do včeraj sem mislil, da bo česen letos zdrav, pa sem opazil, da je v bolj senčnem vogalu (sonce do 17h) že napadla rja.

Hvala za vse. V jeseni se slišiva, če ne bom prej še kaj spraševal.

@brbr;
Citiram:
....... ker sem premalo disciplinirana Embarassed

Saj tudi jaz "telovadim". Je pa sreča, da mi doma pomagajo, drugače adijo Njivice.
Je pa zanimivo kako različno si ta termin "pred vzhodom" interpretirajo po svetu. Nekje to razumejo kot dopoldan, do 10-11h in funkcionira. Menda kao igra vlogo lokacija in je potrebno testirati. (kljub jasnim navodilom BD) Jaz sem bil bolj ziheraški in tako bolj zgoden.
Ja tri krat, seveda bom. Sem danes za plod "kremeničil". (fižol, koruza, lan, čia, semenske reči ..........)

Konec tedna bo korenina.
brbr

Pred vzhodom zato,ker se mora škropivo posušit predno ga obsije sonce, ker drugače ožge rastline (so mi razložili, ko sem jih vprašala, če je nujno, da to postoriš tako zgodaj-še posebno če računaš, da moraš eno uro prej mešati. V našem društvu mešamo enkrat na sezono skupaj. Takrat se zberemo ob 5.uri zjutraj, mešamo do 6. potem pa hitro domov špricat)_________________naredimo svet lepši
vodenka

Prinas ne špricamo proti plesni zelo redko uporabimo za proti plevelu kadar nas čas ne dopušča da bi tolk veliko njivo pleli sedem dni ,uporabljamo kolobarjenje da je res malo plevela in bolezni.
Pred prevzemom odgovornosti do domačije je tast tega zelo velik uporabljal škropiva in vsako vrstna umetna gnojila dokler nismo hudo zbolel in je mož odredu če nemora zrast v dobri pognojeni zemlji in ob cajt oplet naj tud me vrag pobere.
Približno pet let je trajalo da seje vse skupaj prilagodilo v rasti in debelina pridelka.
brbr

Se povsem strinjam, s tabo, Vodenka. Tole špricanje s kremenom iz roga in kakšem pripravek kemične industrije, ampak je na poseben način (zakopan v zemljo za eno leto) prepariran kremen v kristalni obliki.....
jaz uporabljam od kupljenih stvari: Neem tonik, sodo bikarbono, gnojilo iz alg (občasno), gnojilo Biobrazda predelano z ameriškimi deževniki. In to je vse.

Aha, moj krompir na njivi je zaenkrat še zdrav. Ne vem pa kaj bo spodaj, ker sem odkrila kar nekaj voluharjevih lukej. Izgleda, da je s čecnove grene prešel na krompirjevo...._________________naredimo svet lepši
Odgovori