Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lušt
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Lušt
(Prenos iz arhiva)
Lušt = luštni paradižnik ?
Tole zgoraj sem si sposodil na sosednjem forumu, kjer smo kar dosti parlamentirali o Luštu. Se mi zdi, da je Kalček kar lepo povedal realne zadeve okrog tega "wonder paradižnika" .
Meni je všeč, da je to domač paradižnik, skozi gospodarski vidik, malo manj mi je všeč malo pre-potentna hvala proizvajalca tega proizvoda.
Hja, je pa res da smo kritični do njega predvsem ljudje, ki ga lahko primerjamo z svojim pridelkom. Je morda kdo preveril kak procent Slovencev si lahko privošči to primerjavo?
Zakaj sem se spotaknil ob njega; danes sem se v Najboljšem sosedu zagledal v luštne gajbice
In odnesel domov en grozd. Recimo da bo to četrto testiranje paradižnika, za katerega me vedno znova prepričujejo, da še nisem kupil ta pravega, originalnega, ker edino ta pa je to ... .
Ok, bom probal
LP_________________mfranc
kalček je napisal/a: |
Tale paradižnik je kar se vzgoje tiče popolnoma enak tistemu iz Turčije, Španije, Italije ali kjerkoli drugje. Hidroponika pač, cevke in malenkost substrata... Ima pa to prednost da je kot prvo Slovenski proizvod in denar posledično kroži doma (nova delovna mesta, nove investicije, večji prihodek v davčno blagajno ...), ker bo potrebno globalizacijo postaviti počasi na stranski tir, saj nam samo trgovine za vsakim vogalom ne bodo prinesle dolgoročnega obstoja. . To sicer jaz mislim že vse od začetka vstopa SLO v EU. Kot drugo pa je ta paradižnik na policah zelo hitro od obiranja in je res svež. Danes obran, jutri pri kupcu. Ne pa da zori v hladilnicah in potuje v tovornjakih po par dni preden pride do kupca. Kot tretje pa se tudi nadzor nad samo proizvodnjo vrši doma, ne pa da se zaupa v neke certifikate za katere ne veš ali jim verjeti ali ne. Celo v ekološki proizvodnji v tujini je bilo že veliko afer, o katerih se je bralo v medijih... |
Tole zgoraj sem si sposodil na sosednjem forumu, kjer smo kar dosti parlamentirali o Luštu. Se mi zdi, da je Kalček kar lepo povedal realne zadeve okrog tega "wonder paradižnika" .
Meni je všeč, da je to domač paradižnik, skozi gospodarski vidik, malo manj mi je všeč malo pre-potentna hvala proizvajalca tega proizvoda.
Hja, je pa res da smo kritični do njega predvsem ljudje, ki ga lahko primerjamo z svojim pridelkom. Je morda kdo preveril kak procent Slovencev si lahko privošči to primerjavo?
Zakaj sem se spotaknil ob njega; danes sem se v Najboljšem sosedu zagledal v luštne gajbice
In odnesel domov en grozd. Recimo da bo to četrto testiranje paradižnika, za katerega me vedno znova prepričujejo, da še nisem kupil ta pravega, originalnega, ker edino ta pa je to ... .
Ok, bom probal
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Tudi jaz se zelo strinjam s kalčkom.
Sem ga probala leto ali dve nazaj in je v primerjavi z drugimi "plastičnimi" vreden svojega imena (lušt, pri nas to pomeni, nekaj se mi lušta, nekaj si želim ali cedijo se mi sline ali kako bi to rekli po slovensko). Tudi vonj ima res značilen paradižnikov
Ampak to je res za prve lušte, sicer pa letos že domačega jemo (v omejenih količinah seveda, kimberly ni ravno radodaren po količini). lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sem ga probala leto ali dve nazaj in je v primerjavi z drugimi "plastičnimi" vreden svojega imena (lušt, pri nas to pomeni, nekaj se mi lušta, nekaj si želim ali cedijo se mi sline ali kako bi to rekli po slovensko). Tudi vonj ima res značilen paradižnikov
Ampak to je res za prve lušte, sicer pa letos že domačega jemo (v omejenih količinah seveda, kimberly ni ravno radodaren po količini). lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Ja,cena že gre proti 3€ če se ne motim..
Letno zdaj pridelajo 2 milijona kg.
Razlika med holandcem ali katerikolidrugim iz uvoza, mi je prav vseeno...
je le ta ,da je lušt pravilno zrel ,ko je obran, uvoz pa ne
pridelava je popolnoma enaka,kokosova šota,cevke z hranilno raztopino,
oprašujejo čmrlji,škodljivci se nadzorujejo z predatorji(koristni organizmi)
le geotrmalne vode za ogrevanje si ne morejo privoščiti vsepovsod naokoli.
Luštna znamka,Luštne gajbice itd.
Kar gre pa vse v prid pridelovalca ,ki se je navsezadnje boril 3 leta ,
da je sploh dobil papirje, že tukaj pohvala ,da ni prej pobegnil v tujino.
Kot je mladi pivovar prej obupal in potem zaradi dovoljenj ,ki jih ni dobil v Sloveniji je z lahkoto pridobil v Avstriji po hitrem postopku.
Celo peljali so ga občinarji kje lahko postavi in mu dali dovoljenja
"tukaj imaš pa delaj" in plačuje davke...Nazadnje urejal/a paprika 03 Jul 2014 13:13; skupaj popravljeno 2 krat
Letno zdaj pridelajo 2 milijona kg.
Razlika med holandcem ali katerikolidrugim iz uvoza, mi je prav vseeno...
je le ta ,da je lušt pravilno zrel ,ko je obran, uvoz pa ne
pridelava je popolnoma enaka,kokosova šota,cevke z hranilno raztopino,
oprašujejo čmrlji,škodljivci se nadzorujejo z predatorji(koristni organizmi)
le geotrmalne vode za ogrevanje si ne morejo privoščiti vsepovsod naokoli.
Luštna znamka,Luštne gajbice itd.
Kar gre pa vse v prid pridelovalca ,ki se je navsezadnje boril 3 leta ,
da je sploh dobil papirje, že tukaj pohvala ,da ni prej pobegnil v tujino.
Kot je mladi pivovar prej obupal in potem zaradi dovoljenj ,ki jih ni dobil v Sloveniji je z lahkoto pridobil v Avstriji po hitrem postopku.
Celo peljali so ga občinarji kje lahko postavi in mu dali dovoljenja
"tukaj imaš pa delaj" in plačuje davke...Nazadnje urejal/a paprika 03 Jul 2014 13:13; skupaj popravljeno 2 krat
Uhh, Paprika še eno možnost imaš .
če si enkrat udaril 1000 X premalo, drugič pa 1000 X preveč; je vmesni rezultat ... .
""Tako bodo pridelavo z 2.000 ton povečali na nekaj več kot 3.000 ton letno, kar predstavlja okrog 20 odstotni delež samooskrbe s paradižnikom v Sloveniji, pomeni pa to tudi dodatno zmanjšanje uvoza. Zaposlitev bo dobilo okrog 15 ljudi. Tako bo v že obstoječem rastlinjaku podjetja Paradajz d.o.o. in novem rastlinjaku podjetja Friško d.o.o. prihodnje leto zaposlenih okrog 50 ljudi, posredno pa bosta oba projekta ustvarjala še dodatnih 20 delovnih mest.""
http://www.pomurec.com/vsebina/18923/FOTO:_Bratuskova_na_otvoritvi_gradbisca_novega_rastlinjaka_paradiznika_LUST
LP_________________mfranc
če si enkrat udaril 1000 X premalo, drugič pa 1000 X preveč; je vmesni rezultat ... .
""Tako bodo pridelavo z 2.000 ton povečali na nekaj več kot 3.000 ton letno, kar predstavlja okrog 20 odstotni delež samooskrbe s paradižnikom v Sloveniji, pomeni pa to tudi dodatno zmanjšanje uvoza. Zaposlitev bo dobilo okrog 15 ljudi. Tako bo v že obstoječem rastlinjaku podjetja Paradajz d.o.o. in novem rastlinjaku podjetja Friško d.o.o. prihodnje leto zaposlenih okrog 50 ljudi, posredno pa bosta oba projekta ustvarjala še dodatnih 20 delovnih mest.""
http://www.pomurec.com/vsebina/18923/FOTO:_Bratuskova_na_otvoritvi_gradbisca_novega_rastlinjaka_paradiznika_LUST
LP_________________mfranc