Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Škorpijon - Euscorpius
-
- Site Admin
Škorpijon - Euscorpius
(Prenos iz arhiva)
Si opazill Robertino, da imaš na levi spodaj še ostanke krogličark, ki sodijo v skupino stonog?
Kar se tiče ščipalcev pri nas, ti je že greeny povedal. Pri nas dvomoim, da kateri piči pol toliko kot osa, če sploh lahko s svojim želom predre našo kožo. Tam nekje v Makedoniji pa so že bolj zares strupeni, kolikor se spomnim s predavanj.
Kar se tiče ščipalcev pri nas, ti je že greeny povedal. Pri nas dvomoim, da kateri piči pol toliko kot osa, če sploh lahko s svojim želom predre našo kožo. Tam nekje v Makedoniji pa so že bolj zares strupeni, kolikor se spomnim s predavanj.
greeny je napisal/a: |
Kolikor sem si zapomnil, kar so rekli, so v Sloveniji ene 3, 4 vrste škorpijonov, ne posebno strupene... |
Točno tako. Naši škorpijoni nimajo tako močnega strupa, da bi bil nevaren zdravemu človeku. Na mestu pika se pojavi rdečina in oteklina, ki v nekaj urah uplahne. Če je človek alergičen, je seveda reakcija hujša.
Tudi med škorpijoni je kar precej novosti, saj so ugotovili, da je v rodu Euscorpius več vrst, kot so menili pred leti. Če vam angleščina ni tuja in imate dobro lupo, je tu določevalni ključ za evropske vrste škorpijonov.
Tu pa je še članek o evropskih vrstah škorpijonov. Je v angleščini, ko bom imela kaj več časa, pa dobite povzetek. Mogoče pa bo imel kdo drug voljo za to?
pri nas v I. je takorekoč domača žival. sedaj ko je vroče se zateka v bivalne hladne prostore (seveda na vaseh-po mestu jih ni oz. se držijo v naravi- hladni in vlažni deli. ispod kamna kakšnega lesa itd). če dvigneš kakšen kamen ali vlažen hlod, desko so zagotovo tam in tako naivni so. na beli steni se delajo nevidni. nič ti nočejo. jedo nekaj kaj je na steni-takega sem namreč opazovala-, nekaj popolno nevidnega. pred leti se je zavlekel v moževo pižamo. pik je bil hipno boleč in je takoj nehal. videti ni bilo nič. ne rdečice ne otekline. zato mislim, da ni potrebno strašiti ljudi s hujšimi stvarmi. že nekaj večerov se eden sprehaja po steni moje spalnice in nekaj "čisti" po zidu. strupeni so daleč, daleč v drugih deželah. ko je ugrožen se postavi v bran enako kot jaz, a vsak na svoj način.
in ko ni v njem več življenja izgleda tako
Izredno lepo je videti matero katera na hrbtu nese svojih cca 2o otrok popolnoma bele barve. ti pa so tako postavljeni kot akrobati v cirkusu. veliko spodaj in vedno manj proti vrhu. lpvoda
in ko ni v njem več življenja izgleda tako
Izredno lepo je videti matero katera na hrbtu nese svojih cca 2o otrok popolnoma bele barve. ti pa so tako postavljeni kot akrobati v cirkusu. veliko spodaj in vedno manj proti vrhu. lpvoda
Voda, krasno, Še čimveč takih prispevkov, v upanju, da vsaj komu preženeš odpor do raznoraznih živali, ki je brezsimiselen, pa trdovraten.
Si me spomnila, kako smo ene prvbomajske prazike preživeli v Hrvojih nad Dragonjo na mladinskem raziskovalnem taboru in imeli, med drugim, tudi družbo številnih škorpijonov v hiši, kjer smo bivali.
No, tako ali tako smo bili taki, ki nas to ni kaj dosti motilo.
Si me spomnila, kako smo ene prvbomajske prazike preživeli v Hrvojih nad Dragonjo na mladinskem raziskovalnem taboru in imeli, med drugim, tudi družbo številnih škorpijonov v hiši, kjer smo bivali.
No, tako ali tako smo bili taki, ki nas to ni kaj dosti motilo.