Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Brbr do sredina maja saj nismo nikoli delali prav posebne študije pač tako mora zdržati , od takrat pa mlade liste česna uporabljamo na solati ,pač tako vzgojena saj je potreba prostor počistit in pripravit za nasledni pridelek.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

lepa kata, da ne čakaš predolgo na odgovor. nekdo je na F. tako poimenoval sredinski del česna, steblo, ki raste navzgor oz. se zavije skoraj v krog in na vrhu dela cvet-seme. pri nas temu rečemo cvetki, a tukaj se je usidrala beseda psi. ali je to pravilno slov. ne vem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala. Ja sedaj pa vem. Na vrhu te palce so taki okrogli česneki. Čim se pojavijo jih imam za na solate, za v zrezke....Olupim zunanji ovoj in vsebino z nožkom nasecklja direkt v jed..Nekaj najlepših pa pustim do kraja in imam potem za posadit, nekaj pa kar tako vržem po vrtu. Pa na njivo si nesem in raztrostim po njivi. Spomladi brez slabe vesti pulim tiste mlade česne.
Hvala za odgovor, sem tako razmišljala kaj neki bi to bilo Laughing Laughing Laughing
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Če je pravilno, ne vem, je pa množično v uporabi. Pravzaprav bi morali pisati p'ski.

Vodenka. Bi morali vedeti tudi v kakšnih pogojih ga skladiščiš. Za nas, ki nimamo kmečkih shramb je primerno okolje lahko kar velik izziv. Verjamem pa, da ne delate študij. Vseeno bi bil zelo dobrodošel podatek o % vlage in temperaturi - oboje vsaj v povprečju.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz hranim česen, te male česneke , šalotko in čebulo v platojih, v utici za orodje. Tako se mi najbolje obnese.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lepa kata: še ena varianta uporabe p'skov:

kjer poleg nastavka za cvet nasekljaš še celo okroglo steblo. Mnjam.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz skladiščim mojega v nedokončanem delu pritličja, kjer prezimujem tudi rastline. Temperatura pozimi je med 10-12 st., za vlago ne vem - ni vlažno. Ohrani se do naslednjega česna-ta, ki ga jemo zdaj, bo konec meseca praznoval eno leto.
Pski pa pravijo tem cvetnim popkom na Primorskem._________________naredimo svet lepši
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Bicikel je napisal/a:
Če je pravilno, ne vem, je pa množično v uporabi. Pravzaprav bi morali pisati p'ski.

Tako je (no, vsaj na primorskem rečemo cvetnim poganjkom česna p'ski). Smile Meni so zelo dobri v solati - skuhani, malo soli, olja in česna in voila. Smile

Pa tudi voda je napisala eno uporabo na strani z recepti. Smile
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Skladiščimo ga na tastari hiši pod streho kjer se imenuje na petrah nima dovolj svetlobe skoz prepih ob deževnih dneh in v zimskem času ko je hud mraz pustim česen čisto na miru takrat si prinesem malo več glavic v kuhinjo.Ko boš kaj prišel na okoli ti pokažem ,ravno tako čebulo
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

ja, mislim, da je velika škoda, da smo se navadili, da morajo biti podstrehe urejene v prostore.... Hladna podstrešja dobro varujejo spodaj ležeče bivalne prostore pred mrazom in vročino, hkrati pa so idelaen prostor za raznovrstno sušenje (od perila do pridelnov) in shranjevanje..._________________naredimo svet lepši
Odgovori