Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Evo, po daljšem času je tudi mene doletela že skoraj zadnja faza "krompirjevke" . Kaj naj rečem, 100 % moja krivda; trenutno se ukvarjam z vsem mogočim, paradižnik pogledam mimogrede in površno - čeprav hudiča vem, da je tako vreme čudovito za izbruh paradižnikove plesni . Včeraj sem nabral nekaj celo prezrelih paradižnikov.
Včeraj sem potrgal precej bolnega listja, nekih pet bolanih plodov ... Iz prakse vem, da sem jih mnogo izpustil, poleg tega se bodo sedajle veselo kotili .
Poškropil z dvema sistemikoma, vendar bom kvečjemu upočasnil razvoj bolezni; bi pa zelooo pomagalo sončno vreme, oziroma čisto posušene rastline. Tudi sistemiki so kruto omejeni in dostikrat precenjujemo njihov učinek.
Živi bili pa videli .
LP_________________mfranc
Včeraj sem potrgal precej bolnega listja, nekih pet bolanih plodov ... Iz prakse vem, da sem jih mnogo izpustil, poleg tega se bodo sedajle veselo kotili .
Poškropil z dvema sistemikoma, vendar bom kvečjemu upočasnil razvoj bolezni; bi pa zelooo pomagalo sončno vreme, oziroma čisto posušene rastline. Tudi sistemiki so kruto omejeni in dostikrat precenjujemo njihov učinek.
Živi bili pa videli .
LP_________________mfranc
Ko se že menite o ceni hrane... Že dolgo se mi zdi, da je prepoceni in zato tudi premalo cenjena. Tako kmetje sploh nimajo drug izbire, kot, da zastrupljajo hrano, okolje,..., če hočejo zadostiti naši vsesplošni histeriji po iskanju najcenješega. Mislim pa, da je ta usmeritev (vedno ceneje in vedno hitreje) dosegla svoje dno (na vseh področjih , ne samo pri hrani) in, da v to smer preprosto ne more več iti. Se bomo morali spomniti česa drugega za doseganje konkurenčnosti. Prav alergična sem že, ko z vseh strani slišim vabila na nakup z obljubo ne vem kakšnega popusta....
Da pa se vrnem na paradižnik: pri meni je zaenkrat kar v redu. Na treh rastlinah od 44 sem opazila posamezen vršiček lista okužen s plesnijo. Zdaj redno, vsak dan pregledujem rastline in, če najdem kakšnega bolnega, ga odščipnem. Včeraj zjutraj sem ponovno škropila s sodo in Neemom, danes ali jutri bom spet. Potem me pa na žalost do nedelje ne bo doma (napačno planiranje krajšega oddiha ), tako se bojim, da bo v nedeljo kaj žalostna slika na vrtu. Kemije ne mislim uporabljati. Če paradižnika ne bo, ga pač ne bomo jedli. Vendar se ne bojim, ker sem še vsako leto, ko sem se bojevala s plesnijo, nekako paradižnik uspela obdržati vsaj do sptmebra in tako pridelati zadovoljivo količino plodov._________________naredimo svet lepši
Da pa se vrnem na paradižnik: pri meni je zaenkrat kar v redu. Na treh rastlinah od 44 sem opazila posamezen vršiček lista okužen s plesnijo. Zdaj redno, vsak dan pregledujem rastline in, če najdem kakšnega bolnega, ga odščipnem. Včeraj zjutraj sem ponovno škropila s sodo in Neemom, danes ali jutri bom spet. Potem me pa na žalost do nedelje ne bo doma (napačno planiranje krajšega oddiha ), tako se bojim, da bo v nedeljo kaj žalostna slika na vrtu. Kemije ne mislim uporabljati. Če paradižnika ne bo, ga pač ne bomo jedli. Vendar se ne bojim, ker sem še vsako leto, ko sem se bojevala s plesnijo, nekako paradižnik uspela obdržati vsaj do sptmebra in tako pridelati zadovoljivo količino plodov._________________naredimo svet lepši
labia je napisal/a: |
Ne verjamem, da je kdo pripravljen prodati svoj na vrtičku pridelan kg paradižnika za 96 centov ali kaj podobnega. Če ga že oddam, ga raje podarim. |
Če je cena paradižnika 96 centov na polici, je verjetno na dvorišču proizvajalca pod 50 centov. S to ceno bi mi morali "računati". Pa še vsaj kakih 10 % kala bi morali požreti. Plačilo pa nekje ob času kupovanja materiala za naslednjo sezono, če imaš srečo.
Na samo temo žal nimam nobenega pametnega nasveta. Dokler paradižniku nisem delal strehe, sem paradižnike poškropil v začetku junija s pravim FFS. Te vrste bolezni v naših podnebnih razmerah najbolj ukrotimo, preden jih vidimo. Lani sem imel smolo z volovskim srcem, ki je dalo zelo malo od sebe in ga je plesen kljub strehi hitro pobrala. To sorto imajo nekateri v družini radi in sadil sem jo tudi letos, ko (še) ni težav. Tisti, ki ne vzgajamo sadik sami, si mogoče kaj "prinesemo" že iz vrtnarije. Razen tega letos nimam toliko časa in paradižnik bolj divje raste. Imam občutek, da ga bo več.
Citiram: |
pepe, pravijo, da so uši pokazatelj pregnojene zemlje. Bi rekla, da je kar res. |
živa je napisal/a: |
praviš, da imaš trte jedilnega namiznega grozdja. Obstajajo sorte, ki jih ni treba škropiti. Odličnega okusa, degustacijo sta lani imela na jesenskem srečanju Vrtina. |
Vsekakor bom ob priliki poskusil kako od novih sort. Čeprav so meni osebno najukusnejše za jesti vinske sorte, ki imajo dovolj kisline in ne samo plehkobo od sladkorja . Na primer lepo zrel šipon in laški rizling ali nekoliko zgodnejši souvignon.
Trenutno sije sonček, rastline so se že lepo osušile, še vedno je videti veliko modrine od špricanja z bakrom, zato predvidevam, da se ga ni preveč izpralo. Naj le zdrži na rastlinah še do konca tedna.
Po pregledu vseh 100 sort na vrtu (torej 200 rastlin) sem našla le štiri obolele lističe, dva z zgodnjo paradižnikovo plesnijo (levo) in dva s pozno (desno). Oboje je že starejše in neaktivno - brez vidnih spor v obliki prahu, očitno sem spregledala pri zadnjem obtrgavanju. Novih okuženih listov nisem našla, pričakujem pa nov izbruh v naslednjih dneh, zato sem v nizkem štartu...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Po pregledu vseh 100 sort na vrtu (torej 200 rastlin) sem našla le štiri obolele lističe, dva z zgodnjo paradižnikovo plesnijo (levo) in dva s pozno (desno). Oboje je že starejše in neaktivno - brez vidnih spor v obliki prahu, očitno sem spregledala pri zadnjem obtrgavanju. Novih okuženih listov nisem našla, pričakujem pa nov izbruh v naslednjih dneh, zato sem v nizkem štartu...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Trocki, če so se rastline vmes posušile, je čisto dovolj. Ponavadi je za to potrebno le nekaj uric časa..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Tudi moji paradižniki so začeli dobivati rjavo pikčaste liste, najprej spodaj. Čisto spodnje sem že pred par dnevi potrgala, da imajo zračno, tudi hude gošče ni, pa se je bolezen vseeno pritaknila. V enem dnevu so bili spodnji listi zviti in črni. To sem vse potrgala in poškropila z modro galico, saj pri tako hitrem napredovanju in pri tem vremenu, ki naj bi še kar trajalo, nimam kaj upati od domačih pripravkov. Na srečo je potem nekaj časa bilo brez dežja in upam, da bo kaj zaleglo.
Pri eni rastlini so se pikice razširile že skoraj do vrhnjih listov, tudi cvetki so se posušili. Ne vem, naj tudi po škropljenju te liste odstranim? Potem bo golo steblo z nekaj plodovi
Je pa v bližini bil en grm krompirja, ki je na hitro črnel - včeraj sem to opazila šele zvečer in sem ga izkopala šele danes. Vse porezano in populjeno krompirjevo cimo sem pa odnesla v kontejner za organske odpadke, ne na kompost.
Jutri bom pa videla, kakšno je stanje - upam, da ne bistveno slabše._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri eni rastlini so se pikice razširile že skoraj do vrhnjih listov, tudi cvetki so se posušili. Ne vem, naj tudi po škropljenju te liste odstranim? Potem bo golo steblo z nekaj plodovi
Je pa v bližini bil en grm krompirja, ki je na hitro črnel - včeraj sem to opazila šele zvečer in sem ga izkopala šele danes. Vse porezano in populjeno krompirjevo cimo sem pa odnesla v kontejner za organske odpadke, ne na kompost.
Jutri bom pa videla, kakšno je stanje - upam, da ne bistveno slabše._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje