Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Polži
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Brbr je 5. 7. zapisala: "Mislim, da polžem zelo teknejo predvsem že malo uvele ali razpadle rastline."
To tudi pojasni, kar letos opažam pri sveže posajenih sadikah: na sadikah solate spomladi in podzemne kolerabice zdaj so popolnoma obžrli liste, po presajanju malo ovenele, pustili pa so srček, ki ni bil ovenel. Solata se je lepo obrasla in naredila glavice, upam, da se bo obrasla tudi kolerabica.
Ampak tudi tega se ne držijo absolutno. En rdečkar se mi je spravil na zelje, prav nič ovenelo. Pravzaprav zaporedoma trije, ker pa je zelo požrešen, se je hitro izdal in bil odstranjen. Tisti sivi ta mali, ki se skrivajo v zemlji pod rastlino, so mi pa itak obžirali žafraniko, kot bi jim bila edino veselje na vsem vrtu. Tudi na 30-centimetrskih rastlinah so požrli liste do višine okrog 20cm, pa niso bili prav nič oveneli, okrog pa vse polno drugega zelenja, tudi izpuljenega in ovenelega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
To tudi pojasni, kar letos opažam pri sveže posajenih sadikah: na sadikah solate spomladi in podzemne kolerabice zdaj so popolnoma obžrli liste, po presajanju malo ovenele, pustili pa so srček, ki ni bil ovenel. Solata se je lepo obrasla in naredila glavice, upam, da se bo obrasla tudi kolerabica.
Ampak tudi tega se ne držijo absolutno. En rdečkar se mi je spravil na zelje, prav nič ovenelo. Pravzaprav zaporedoma trije, ker pa je zelo požrešen, se je hitro izdal in bil odstranjen. Tisti sivi ta mali, ki se skrivajo v zemlji pod rastlino, so mi pa itak obžirali žafraniko, kot bi jim bila edino veselje na vsem vrtu. Tudi na 30-centimetrskih rastlinah so požrli liste do višine okrog 20cm, pa niso bili prav nič oveneli, okrog pa vse polno drugega zelenja, tudi izpuljenega in ovenelega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ja neverjetni so. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
hmm, zanimivo, letos tudi jaz nimam problema s polži, še največ je hiškarjev. Imam pa vse bolj divje in veliko plevelov. In opažam podobno ko brbr.
Ko se takole namnožijo je morda najbolje poskusiti z nematodami, poročajo o zelo dobrih rezultatih. Pri dtbrownseeds je pošiljanje zastonj nad 15 £. To še najbolj naravna metoda, zadostuje za 6 tednov, lahko hraniš v hladilniku. Lahko se vas odloči več in skupaj naročite. Ponavadi hitro pošljejo.
Ko se takole namnožijo je morda najbolje poskusiti z nematodami, poročajo o zelo dobrih rezultatih. Pri dtbrownseeds je pošiljanje zastonj nad 15 £. To še najbolj naravna metoda, zadostuje za 6 tednov, lahko hraniš v hladilniku. Lahko se vas odloči več in skupaj naročite. Ponavadi hitro pošljejo.
Mogoče res ne bi bilo slabo naročiti. Do konca poletja namreč odrastejo in pričnejo odlagati jajčeca - tako piše v navodilu Kmetijskega zavoda.
https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pol%C5%BEi%20odlagajo%20jaj%C4%8Deca%20v%20mesecu
Do takrat jih je treba kolikor je mogoče razredčiti, da ne bomo imeli drugo pomlad še hujše invazije. Razen, če pride mrzla zima brez snega in zmrzal do globine 1 metra in več , ko vzamejo konec polži pa še vodovodne cevi zraven .
https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pol%C5%BEi%20odlagajo%20jaj%C4%8Deca%20v%20mesecu
Do takrat jih je treba kolikor je mogoče razredčiti, da ne bomo imeli drugo pomlad še hujše invazije. Razen, če pride mrzla zima brez snega in zmrzal do globine 1 metra in več , ko vzamejo konec polži pa še vodovodne cevi zraven .
brbr, tista rastlina, ki jo imajo radi tvoji polži (in čebele) je trpežni golšec (Mercurialis perennis), sorodnik mlečkov. Trpežni golšec
Tole sem danes našla http://www.rozeinvrt.si/2014/06/unicujemo-polze/.Morda bo komu v pomoč.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
notranjka je napisal/a: |
Tile so pa za kvačkarice |
Tudi nakvačkani mi niso več všeč, ne morem pomagati
Sem ravno z vrta, pobirala na maminem delu vrta ta rdeče in ta velike hišarje, zadaj na mojem pa predvsem na njihovi poti iz cipresne žive meje na gostijo na moje kumare, buče, kolerabice, ... ta rdeči pa od bogve kod bogve kam na pojedino Sem pa očitno bila na vrtu ravno pravi čas, ker so bili zelo živahni in jih ni bilo treba kaj posebno iskati.
Pa še zanimivost: nastavljeni hrenovi listi so bili zaradi dežja še čisto sveži, nič oveneli, in so privabili le enega hišarja ali dva.
Nasprotno pa na kupih plevela, ki ga mečemo tja, da malo ovene ali se posuši, preden gre na kompost, polžev sploh ni bilo. Ne vem, ali jim ni prijala "sestavljena solata" ali je kaj drugega vmes._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova