Jaz sem 'semenski' česen (iz jeseni posajenih zarodnih čebulic) pobrala pred enim tednom, preden sem šla na morje. Rastlinice so bile že skoraj čisto rumene, zato je bil že skrajni čas, da ga vržem ven. Dala sem ga sušit tako, da sem ga povezala v šope in jih obesila v senco na prepih. Semenski česen sorte Anka je bil ravno prav zrel (po mojem mnenju). Ankine jedilne glave pa še čakajo v zemlji - zarodne čebulice se še debelijo, listi so še precej zeleni.
Tistih par glavic drugega - belega - česna, ki sem ga dobila od moje mami in ki naj bi v samem steblu naredil zarodne čebulice (pri meni jih ni, pri mami ima pa v steblu pri glavici že precejšnje bule) - no, tisti pa mi je 'ušel'. Sem mislila, da bo enako pozen kot Anka in ga nisem sproti preverjala. Po glavicah iz zarodnih čebulčkov pa sem videla, da bi ga morala pobrati prej. Tako sem izpulila še tistih 5 rastlin, ki so zrasle iz strokov jedilnega česna. In me zanima, če to, da se pobere prezrel česen, vpliva samo na slabše skladiščenje, ali še na kaj drugega? Ali lahko take stroke vseeno posadim v jeseni, čeprav so malo razprti v glavah? Ali bo to kaj slabo vplivalo na prihodnji pridelek? Kdo ve?
Pa še glede 'slonjega' česna: Tistega sem pobrala že pred nekaj časa - bilo je samo 5 rastlin in od vseh skupaj sta bila samo 2 mala česenčka zraven tadebelih glav. Sem mislila, da bo več razmnoževalnega materiala
Še za Muho: ne, tisti bel česen, ki sem ga dobila od mami, ni slonji česen. Zarodne čebulice dela v notranjosti stebla tik nad glavo, ne spodaj ob glavi (no, pri mami jih dela, pri meni jih ni naredil). Tudi zacvetel ni. Je pa zelo lep in debel. Bom poslikala v prihodnjih dneh.
Koliko vrst česna! Daj res poslikaj tistega, ki dela zarodne čebulice nad glavico. Zelo rada bi videla kako izgleda. Kaj pa okus, se kaj razlikuje od običajnega česna. "Slonji" - velikostročni - ima recimo precej blažjega. Tudi jaz bom te dni končno izkopala velikostročnega, da vidim, kaj je naredil v notranjosti in da ga razsadim za naprej. Tega namreč sadim takoj, ne čakam na jesen. Vsaj sedaj v fazi razmnoževanja. Če bi se šla pridelek za ozimnico, bi verjetno ravnala drugače.
Včeraj se mi je porodila ideja, ki jo dajem na razpravo: ali ne bi bilo fino, da bi na eno od naslednjih srečanj prinesli vse te naše česne in bi jih skupaj pokušali in primerjali....?_________________naredimo svet lepši
Včeraj se mi je porodila ideja, ki jo dajem na razpravo: ali ne bi bilo fino, da bi na eno od naslednjih srečanj prinesli vse te naše česne in bi jih skupaj pokušali in primerjali....?
Ojoj . Razen, če se pokušine udeležimo brez izjeme vsi - bo vsaj dovolj placa za našo družbo .
Degustacija bi bila zame laže izvedljiva z Vodinimi dodatki in v njeni maniri _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
... s kočijo z vpreženimi polži - saj vsi ves čas govorimo, da jih imamo dovolj, ane _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uh, nisem niti pomislila, da komu česen smrdi . Sicer se je pa potrebno včasih v imenu znanosti tudi žrtvovati, a ne. Seveda pa nisem mislila, da bi jedli samo česen... Gotovo bi bilo odlično zraven pojesti vsaj košček kruha in malo oljčnega/bučnega, morda še kakšnega olja._________________naredimo svet lepši
Včeraj smo malo manj kot polovico česna populili, pustila sem le še tistega, na katerem sem pustila pske, ki je še kar precej zelen in bo na njivi še en teden. Pri obrezovanju koreninic pa sem naletela na enega, ki ima zarodne česenčke ob glavni glavici, pa ne vem, ali je to sorta (kot ena zgoraj že omenja) ali kaka mutacija? To pa je del letošnje bere, ki sem ji že porezala korenine, stebla pa ostanejo, da glavica dozori: _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Sem tudi jaz našla enega takega in nisem niti dobro pogledala in niti pomislila, da so to zarodni česenčki. Sem se ga ustrašila in ga zavrgla, kot da sem našla neko hudo zalego .