Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Črni bezeg
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Črni bezeg
(Prenos iz arhiva)
Bezgov sirup
Za vsak liter vode dodamo kilogram sladkorja in sok limone ali citronko po okusu. To sladkano vodo zavremo in pustimo ohladiti. V lonec nato dodamo (lahko tudi natlačimo, spet odvisno od tega, kako močan okus želimo) bezgovo cvetje, tako da je pokrito s sladkano tekočino in pustimo stati 24 ur. Precedimo in ustekleničimo kar hladno.
Med z bezgom
V kozarec po plasteh dodajamo do mlačnega segret med in bezgove cvetove (dobro jih je obrati s pecljev, da se lahko drobni cvetki potem jedo zraven) in zapremo. Če dodamo hladen med, je kozarec dobro postaviti na sonce, na se med navzame bezgovega okusa.
Bezgova marmelada z jagodami
Drobne cvetke čimbolj nežno oberemo s pecljev, da ostane na njih čimveč cvetnega prahu, damo jih v lonec in dodamo na liter vode pol kilograma sladkorja in citronsko kislino (limonin sok ali citronko) po okusu. Za boljši okus po bezgu lahko namesto sladkane vode uporabimo domač bezgov sirup. Dodamo na koščke narezane jagode (jaz sem zaradi lepšega videza dodala samo jagodni sok za okus in barvo) in skuhamo ter dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.
Marmelada iz bezgovih jagod
Kilogramu dobro zrelih bezgovih jagod v loncu dodamo liter vode, približno 0,6 kilograma sladkorja, skuhamo in pretlačimo (ali po želji spasiramo/ precedimo). Dodamo citronsko kislino in po želji dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.
Za vsak liter vode dodamo kilogram sladkorja in sok limone ali citronko po okusu. To sladkano vodo zavremo in pustimo ohladiti. V lonec nato dodamo (lahko tudi natlačimo, spet odvisno od tega, kako močan okus želimo) bezgovo cvetje, tako da je pokrito s sladkano tekočino in pustimo stati 24 ur. Precedimo in ustekleničimo kar hladno.
Med z bezgom
V kozarec po plasteh dodajamo do mlačnega segret med in bezgove cvetove (dobro jih je obrati s pecljev, da se lahko drobni cvetki potem jedo zraven) in zapremo. Če dodamo hladen med, je kozarec dobro postaviti na sonce, na se med navzame bezgovega okusa.
Bezgova marmelada z jagodami
Drobne cvetke čimbolj nežno oberemo s pecljev, da ostane na njih čimveč cvetnega prahu, damo jih v lonec in dodamo na liter vode pol kilograma sladkorja in citronsko kislino (limonin sok ali citronko) po okusu. Za boljši okus po bezgu lahko namesto sladkane vode uporabimo domač bezgov sirup. Dodamo na koščke narezane jagode (jaz sem zaradi lepšega videza dodala samo jagodni sok za okus in barvo) in skuhamo ter dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.
Marmelada iz bezgovih jagod
Kilogramu dobro zrelih bezgovih jagod v loncu dodamo liter vode, približno 0,6 kilograma sladkorja, skuhamo in pretlačimo (ali po želji spasiramo/ precedimo). Dodamo citronsko kislino in po želji dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.
Ocvrta bezgova socvetja
Naberemo res lepa bezgova socvetja in z njih odstranimo morebitne nezaželene prebivalce (beri: žuželke). Lahko jih ocvremo v zžvrkljanih, stepenih jajcih ali v pivskem testu, ki mu dodamo sol in poper, po želji pa še sesekljan drobnjak in peteršilj ter nariban parmezan.
Na sliki so poleg še ocvrti drobnjakovi cvetovi:
Naberemo res lepa bezgova socvetja in z njih odstranimo morebitne nezaželene prebivalce (beri: žuželke). Lahko jih ocvremo v zžvrkljanih, stepenih jajcih ali v pivskem testu, ki mu dodamo sol in poper, po želji pa še sesekljan drobnjak in peteršilj ter nariban parmezan.
Na sliki so poleg še ocvrti drobnjakovi cvetovi:
Sirup iz bezgovih jagod
Potrebujemo toliko zrelih bezgovih jagod, da dobimo 1 kg pasiranega soka, dodamo 1 kg sladkorja, 1 žlico citronke.
Zavremo, vroče napolnimo v pogrete 0,2 l stekleničke.
Jaz ga uporabljam za čaj: zavrem 1 liter vode, dodam stekleničko tega sirupa in imam odličen čaj, ki mu ni potrebno dodajati ničesar več._________________mrmracka
Potrebujemo toliko zrelih bezgovih jagod, da dobimo 1 kg pasiranega soka, dodamo 1 kg sladkorja, 1 žlico citronke.
Zavremo, vroče napolnimo v pogrete 0,2 l stekleničke.
Jaz ga uporabljam za čaj: zavrem 1 liter vode, dodam stekleničko tega sirupa in imam odličen čaj, ki mu ni potrebno dodajati ničesar več._________________mrmracka
lilija je napisal/a: |
.Orhy iz sestavin , ki si jih predlagala,bi ti bil mogoče všeč bezgov punč. Za 2l potrbuješ: 1/2l soka iz bezgovih jagod 3(po možnosti neškropljene) pomaranče 1 neškropljena limona 300g kandis,ali rjavega,ali navadnega sladkorja 1l sveže iztisnjenega pomarančnrga soka(jaz uporabim kupljen 100% sok) 1/8l čebeljega medu 1/4l vinjaka 1/4l vode Pomaranče in limono razrežemo v tanke rezine,pokrijemo s sladkorjem,dolijemo vodo in segrejemo, da na hitro povre-zavre,odstavimo primešamo bezgov sok,pomarančni sok,med-še enkrat segrejemo-prevremo, ne pa kuhamo.Potem primešamo še vinjak in vroč punč vlijemo v kozarece.Super in zelo zdrav je pozimi.Sok bezgovih jagod si pripraviš v jeseni in ga v vrečkah zmrzneš po 1/2 l. Za hitri recept v jeseni in za otroke, pa mogoče Bezgova juha. Za 4 osebe potrebujemo: 2 hruški 2 jabolki 3/4l bezgovega soka 3 nageljnove žbice 1 žlička cimeta 3 žlice medu sok 1/2 limone 1/4l vode Olupljeno sadje razrežemo na koščke ali rezine,jih v loncu prelijemo z sokom in 1/4 l vode, dodamo žbice in zdušimo, da sadje postekleni.Dodamo med cimet,in limonin sok.Ponudimo.Lahko pa v juho zakuhamo še prosene ali koruzne žličnike. |
Meni je všeč tale Bezgovo jabolčna marmelada. Avtorica gotovo ne bo imela nič proti, če ji tule naredim malo reklame (marmeladi, ne avtorici).