Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Paradižnikova plesen se skozi leto ne zadržuje v zemlji (za preživetje čez zimo poterbuje živ organizem - ponavadi je to okužen gomolj krompirja), zato moraš najprej ugotoviti, katero bolezen sploh imaš, da lahko razmišljaš kako in kaj naprej, če sumiš, da je izvor tvojih težav v zemlji.

Razkuževanje se namreč priporoča le v primeru virusov, ki ostanejo v zemlji tudi desetletje! Pa še to mi vrtičkarji lahko počnemo le zelo lokalno z uporabo kropa in belila, kar sem jaz že počela, ko sem imela rastline, okužene z virusom. Na srečo pri meni ni šlo za virus, ki bi se zadrževal v zemlji, zato težav nimam več.

Drugi način je solarizacija zemlje, kar bi večinma pobilo tudi spore glivic, vendar moraš računati na to, da je zemlja po tem postopku dobesedno mrtva, saj s solarizacijo pobiješ tudi vse dobre mikroorganizme v zemlji. Solarizacija se izvaja s pokrivanjem zemlje s polivinili, da se ob toploti dobesedno skuha. Najprej se uporablja prozoren polivinil (to je za uničevanje plevela), kasneje pa črna folija, ki ne diha. Več o tem se najde na internetu pod 'Soil solarization'..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri hčerki sva pregledovali paradižnike in našli tole. Spodnji listi so zgoraj nekako rjavo pikčasti in se sušijo, spodaj so na sliki. Rastlina je "cepljen paradižnik", več o njej ni vedela povedati. Raste v velikem loncu ob toplem hišnem zidu in ima lepe plodove, ki so videti zdravi.
Tudi steblo je prizadeto:

Spodnje liste sva potrgali, ne vem pa, s čim rastlini pomagati, čeprav sem pregledala tole našo temo. Kakšen nasvet?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami; s TEMLE.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Muha, hvala, sem skopirala in preposlala hčerki, naj ukrepa._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pa tiste črne lise s stebla naj z nožkom prej postrga, potem pa poškropi.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Plamenka, hvala, sem že napisala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

muha je napisal/a:

Tukaj se mi poraja vprašanje: ali lahko bolezensko napadene dele dajemo v organske odpadke? Iz njih namreč tudi izdelujejo kompost ali pa zemljo za sajenje rastlin...

Jaz vse zbokaširam. Bolne, napadene s škodljivci,... paradižnik, zelje,... vse gre v bokaširanje. Navadnega kompostnega kupa sploh nimam in kante za organske odpadke tudi ne.
Še piščančje kosti vržem v peč in se sežgejo v prah. Kuhano mastno zelenjavo iz goveje juhe pa nesem sosedovim kuram,.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Koliko časa mora preteči, da se vidi, če je pomagalo škropljenje zoper plesen? Kdaj začnejo paradižniki normalno rasti? Po cca 14 dnevih ali prej?

če ne bo Dithan nič pomagal, bom vse poruvala in nasadila radič in endivijo._________________Lp, Živa
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Živa, ne obupaj prehitro, ravno zdaj prihaja vreme, ki paradižnikom izredno paše.
Učinek škropljenja se ne 'vidi' - sploh. Ne pričakuj, da bo črnoba izginila, saj škropljenje ne izniči znakov bolezni, le poskrbi za to, da se bolezen ne širi naprej. Vse obolele dele rastline (liste in plodove) je treba ročno odstraniti. Da je škropivo delovalo, pa veš tako, da se bolezen ne širi več na zdrave dele rastline. To se pokaže v bistvu takoj po škropljenju..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ivčk, hvala za odgovor.
narobe sem se izrazila. Ne pričakujem, da bo bolezen izginila, le da bodo začele sadike normalno rasti brez nadaljnjega širjenja bolezni.

Upam, da bom kaj rešila, ker pri nas je deževalo tako, da je delalo po vrtu čmok od preveč namočene zemlje. Noč in dan en sam dež!_________________Lp, Živa
Odgovori