Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gibanica vrt

Odgovori
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Bo treba leco spucati... Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hahahahaha. Very Happy
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy zuf, jaz tudi tako delam. Vsako leto ostanke plevela in trave, ki jo pokosim porabim za take gibanice, včasih tudi samo po en kupček, kot pač nanese tudi za samo eno bučo ali kaj drugega. Tukaj sta trenutno dve različni

Levo je iz listja, ki ga vsako jesen naložim, vmes usujem še zemljo iz lonca, ki jeseni ostane od recimo jajčevcev ali česa drugega, potem vmešam še posodo iz organka, in kasneje zalijem s koprivovko. Sicer se je že razširila regačica, a se lepo potrga in ostane za mulčenje, saj drugače ima fine korenine in rahlja zemljo, ne pustim pa da se preveč razraste. Posajene pa so že bučke in buče, čez vikend še zaščitene.

Desno pa sem letos najprej porezala plevel, nanj dala volne kar na debelo in nanjo rahlo odležano seno, vedno ga vsaj malo posušim, saj če naredim iz svežega odkosa rado gnije, se ne obnese tako. Pod seno sem vrgla še nekaj lopat komposta z rdečimi deževniki vred. Na tej postelji trenutno kraljujejo mački a še ta teden bodo deložirani, saj imam že pripravljene razne sadike in trnato vejevje, da potem več ne hodijo sem. Wink
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Aye-Aye, odlično. Smile To glede osušene trave je dober nasvet, sicer delam ponavadi kar s svežo, ampak je logično, da se delno osuši, saj v bistvu stremim z zastirko oz. pri gibanici k temu, da se material lepo kompostira... Naj ti lepo rase, pa vsem drugim tudi!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Takole se dogaja na gibanicah trenutno Smile prvi z listja in drugi z volno in senom:

še z druge strani:

Res odlično uspeva gibanica (desno) z ovčjo volno, senom, kompostom gozdnimi drobnoživkami in dodanimi rdečimi deževniki. Vse je zdravo in zelo bujno. Na enem koncu je položena še črna tkanina za lubenico in melono. Pri gibanici iz listavke (levo) pa sem dodala premalo komposta in ker listje še ni zadosti sprhnelo, še niso čisto optimalni pogoji, a vseeno vedno boljše raste.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Oj, Aye-Aye! Tale tvoja gibanica z volno in senom me pa zelooo zanima - po kakšnem "receptu" si jo pripravila? Predvsem me zanima zaporedje in debelina posameznih plasti.
P.S. Zaporedje plasti sem našla v objavi z 20. maja, zanima me še predvsem debelina volnene plasti in če si jo kaj omočila, preden si nasula naslednjo plast._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 15 Jul 2014 21:26; skupaj popravljeno 1 krat
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

uf, Aye-Aye, tole pa je impresivno, bravo victory zanimiva primerjava z 20. majem ....
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Spomladi sem napisala, kako gradim gibanico v obliki gomilaste grede:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about327-0-asc-30.html

Tole so rezultati: vse raste kot noro, nisem pričakovala tega, zato je vse malo bolj na gosto in džunglasto Rolling Eyes . Glede na nadmorsko višino sem čisto presenečena nad rezultatom - pojedli smo že vse cvetače, ogromne brokolije, bučk je za prodajo, jagode prelepe, špinača in blitva že v zmrzovalniku, grah pobiram, paradižniki lepo rdečijo (prvih par sem že pojedla), paprika, melancani, bob, rukola ... da o prekrasni solati vseh vrst ne govorim Very Happy .

Posebej imam pa še dve dvignjeni gredi z bučkami, kumarami, blitvo, solato in še čem. Pa krompir gojim kar na travi pod senom - rezultati še niso znani Wink
Ker ima pri nas toča mlade (letos že štirikrat), sva si na srečo omislila zaščito pred njo Smile ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kakšna krasna zelenjava! Veselje pogledati in - verjamem - še bolj veselje pojesti!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako lepo je brati o uspešnih zasaditvah in zdravih rastlinah Very Happy , saj se letos večinoma le bolj pritožujemo nad boleznimi in slabimi rezultati Crying or Very sad .

Kaj pa paradižnik, je zdrav sam od sebe ali si morala za to posebej poskrbeti?
Odgovori