Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Odpadanje kakija

crtj-admin
Site Admin

Odpadanje kakija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

ŽIVJO

Ali kdo ve zakaj odpadajo kakiji z drevesa? Kaki je star 3 leta imel pa je polno kakijev gor. lp Damjan
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Pri meni isto, na plodovih so bile neke žuželke, pol so se naredili črni madeži in so vsi kakiji odpadli, zdaj ko kakijev ni tudi teh žuželk ne.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Na našem kakiju vsako leto odpade najmanj pol plodov. Jih pa ostane še veliko na drevesu. Ko plodovi zorijo pa se veje tako povesijo, da jih moremo vezat in podlagat. Če bi vsi plodovi ostali gor, drevo sigurno nebi zdržalo tega bremena.
Mogoče ima drevo neko varnost ,da odvrže del plodov???
Ne vem, samo ugibam.
L.p.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Preprosto...
Drevo (Kaki) obdrži toliko plodov kolikor jim uspe zagotoviti hrano in energijo brez da bi škodilo sebi....
V vašem primiru rabi energijo za svoj lasten razvoj in tako bo po vsej verjetnosti še drugo leto. Nekako je v puberteti Razz . Zrel je za otroke ni jih pa sposoben spravt pokonc..... Bolj po domače povedano Wink_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Kakiji so že skoraj vsi na tleh, pa je drevo staro kakšnih deset let.
Čeprav je posajen na odcedna, prodnatna tla, so mu tile vremenski
pogoji verjetno pretežki za normalno rodnost.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ja kaki dela naravno rečenje plodov. To se vidi tuki pri drugih rastlinah vendar tam nismo tako pozorni. Pri enih odpadajo že cvetovi pri drugih plodiči pri nakaterih pa že skoraj zreli plodovi._________________LP seba993
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Optimist je napisal/a:
Drevo (Kaki) obdrži toliko plodov kolikor jim uspe zagotoviti hrano in energijo brez da bi škodilo sebi....

seba993 je napisal/a:
Ja kaki dela naravno rečenje plodov. To se vidi tuki pri drugih rastlinah vendar tam nismo tako pozorni. Pri enih odpadajo že cvetovi pri drugih plodiči pri nakaterih pa že skoraj zreli plodovi.

elstar je napisal/a:
Kakiji so že skoraj vsi na tleh, pa je drevo staro kakšnih deset let.
Čeprav je posajen na odcedna, prodnatna tla, so mu tile vremenski
pogoji verjetno pretežki za normalno rodnost.

Je že kdo poskusil kaj več pridobiti kaj več lastnih izkušenj? Zgornji mnenji sta slaba tolažba nevem , saj kaki po odpadanju res ni primerljiv z drugim sadjem ..... Rolling Eyes

Imam dva kakija, posajena predlani in sta bila letos kar obložena s plodovi. Do teden dni nazaj, ko so plodovi masovno cepnili na tla Sad .
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Na spletu in tule na forumu sem našel tele "opazke"

- kaki ne prenese preveč dušičnih gnojil

- kaki ne prenese velikih, hitrih sprememb temperature

- kaki ne prenese velikih, hitrih sprememb v vodnem režimu; ali premalo vode, suša ali preveč vode, na enkrat.

Zadnji dve postavki lahko vključim v moj primer, zadnjo ohladitev, z obilnim dežjem.
Plodovi mi niso odpadali v času vročine in suše, kar je lahko tudi rezultat specifike ljubljanskega barja, podtalnica je vedno prisotna.
Tako da pomanjkanja vode, vlage, pri meni ne bo; se pa verjetno to lahko zgodi na propustnih, peščenih tleh, ali v področjih z manj padavin - Prekmurje, Obala??? Rolling Eyes

Tudi izkušnje, da obdrži toliko plodov, kolikor jih pač lahko oskrbi, prenese, bom poskusil upoštevati. Glede na to, da ne mara preveč dušika, bom v prihodnje rastline zmerno dognojeval sam s PK gnojili.

LP_________________mfranc
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Moj kaki ni z ničemer gnojen, razen če kaj na šverc uvaža iz bližnjega vrta.
Njegova rast je kar bujna, zato sem prepričan, da mu hranil ne manjka,
razen morda kakšnega mikroelementa, ki bi ravno on bil morebiti odgovoren
za ali pa ne odpadanje plodov.
Raste pa na prodnatih, torej odcednih tleh, ki so preraščena s travo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, če bi jaz sodil po rasti, imam gnojil veliko preveč; kakija sta pravo šavje, z do 2 metrskimi toletnimi poganjki!
Predvsem preveč dušika, verjetno kriva zastirka (lubje, ga bom ukinil), ko bosta še zrastla, si bosta žal brez težav našla gnojila. Slab meter stran je negovana trata, z do 4 kratnim gnojenjem.
Letos za probo trave nisem gnojil (je ustreznega izgleda Twisted Evil ), torej lahko pričakujem še več težav.

V glavnem, zelo neugodna lokacija, izsiljena, boljše ni ... Rolling Eyes

Bom pa dognojeval s foliarnimi PK gnojili, osnova bo, koliko mladih plodov bo na drevesih.

LP_________________mfranc
Odgovori