Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Tole letos je pa.....Zjutraj sem ponovno škropila s sodo, bolnih listov je bilo spet precej, sem jih nocoj ponovno potrgala, še enkrat potrgam, pa bom imela paradižnike brez listja , seveda ta zunanje. V plastenjaku so krasni, pa tudi kar solidno obloženi, sem šele danes videla, ko sem redčila liste.
Zunanje bom verjetno jutri poškropila s Quadrisom, potem jih 14 dni pustim, le po nekaj dneh zrele poberem, potem pa se naj znajdejo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Zunanje bom verjetno jutri poškropila s Quadrisom, potem jih 14 dni pustim, le po nekaj dneh zrele poberem, potem pa se naj znajdejo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Tud moja sezona paradižnikov je zaključena. Posajeni na Štajerskem na vrtu in na njivi so vsi fuč, kljub škropljenju s strupi proti plesni. Drug teden vse pomečem ven. Ne vem pa kaj bi sejala za njim, da se zemlja malo prečisti.
Na gorenskem jih še nekaj vztraja v loncih, ampak so že vsi oskubljeni. Še teden dni jim dam, pa da vidmo.
Tok truda vloženega, pa nobenga haska:(
Na gorenskem jih še nekaj vztraja v loncih, ampak so že vsi oskubljeni. Še teden dni jim dam, pa da vidmo.
Tok truda vloženega, pa nobenga haska:(
No, da ne bomo tako črnogledi, čeprav je težka sezona. Končno sem pričel obirati paradižnike v malo večjih količinah.
Skladno z napovedjo, da je od cveta do zrelega ploda 55 dni sem prve res obiral nekaj pred 14 julijem.
Prvi je seveda bil 4.july in nato kmalu vsi črni.
Do tega datuma sem konzumiral solato in ko je te pričelo zmanjkovati sem preizkusil recept, ki sem ga videl v Turčiji, ko so ruski gostje zahtevali in v velikih količinah dobili in jedli peteršilj v solati.
Presenečeno sem opazoval in tudi sam pojedel nekaj. Proti pričakovanju je bilo odlično.
Takole je videti ta res okusen krožnik, ki si ga sedaj večkrat pripravim:
Danes pa sem se že lotil priprave tega, kar čakam celo leto. Paradižnik
. Končno malo bolj spodobne količine.
Sem se že bal, da se kljub 100 sadikam letos, ne bom najedel paradižnika.
za začetek sezone pa je že.............
Skladno z napovedjo, da je od cveta do zrelega ploda 55 dni sem prve res obiral nekaj pred 14 julijem.
Prvi je seveda bil 4.july in nato kmalu vsi črni.
Do tega datuma sem konzumiral solato in ko je te pričelo zmanjkovati sem preizkusil recept, ki sem ga videl v Turčiji, ko so ruski gostje zahtevali in v velikih količinah dobili in jedli peteršilj v solati.
Presenečeno sem opazoval in tudi sam pojedel nekaj. Proti pričakovanju je bilo odlično.
Takole je videti ta res okusen krožnik, ki si ga sedaj večkrat pripravim:
Danes pa sem se že lotil priprave tega, kar čakam celo leto. Paradižnik
. Končno malo bolj spodobne količine.
Sem se že bal, da se kljub 100 sadikam letos, ne bom najedel paradižnika.
za začetek sezone pa je že.............
Lepo, Labia! Letos zori zelo pozno. Pri nas smo ga šele pred dnevi začeli jesti v solati. Od črnih mi je do sedaj dozorel šele Black Cherry, ki mi ponavadi bolj pozno. Pa danes bom utrgala Indian Stripe. Drugače mi pa v glavnem zorijo rumeni, oranžni: Zolotoe Serdce, Goldfisch...Pa en Cherokee Lime je dozorel, toliko, da sem ga poskusila in dala fermentirat semena, potem sem ga pa morala skoraj v celoti obrezati.
Koliko bom sploh še dobila po tem deževju, pa ne vem.
Koliko bom sploh še dobila po tem deževju, pa ne vem.
Citiram: |
....... peteršilj v solati ........ Presenečeno sem opazoval in tudi sam pojedel nekaj. Proti pričakovanju je bilo odlično |
He he, sem se ti nasmehnil in se spomnil dogodka izpred let, ko sem bil na Nizozemskem.
S skupino smo bili za nekaj dni v hotelu in v "paketu" je bila tudi hrana. Nismo posebaj komplicirali ob rezervaciji in ob prvem obroku sem naletel na miceno zagatico, ki pa jo je spretni natakar izvrstno in v trenutku rešil. Skratka izkazalo se je, da bi "eden" gost želel vegetarianski meni. Tip je za komaj opazen trenutek obstal, se obrnil na petah in še pred ostalo hrano prinesel iz kuhinje a la carte vegetarianski krožnik. Zdelo se mi je, da je bil na rahlo presenečen, ali pa da ni pričakoval, ali pa, da se je spraševal zakaj nismo obvestili o vegetarianskem gostu, ... nekaj takšnega.
Krožnik je bil sestavljen iz: testenin (špageti), rdečega fižola, korenja, blitve, verjetno še kakšne zelenjave in omake. Vse v silno nizozemski maniri. Kontrastne barve, sestavine čistih barv, ostro razmejeno pri dekoriranju, skratka pravi "holandski" aranžma na krožniku. Zadevščino sem gledal kot žaba jajce. "Makaroni in fižol" skupaj!
V resnici pa sploh ni bilo slabo.
Seveda, v solati je bil paradižnik. (da se držim teme)
Od tedaj je pri nas na jedilniku pogosto, če že ne kar praviloma kombinacija OH (testenine, riž, polenta) ter fižola, graha, čičerike.
Pred tem nikoli.