Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanimiva oddaja. Mene je seveda zanimal tudi začetek, kjer ga. Srblinova pokaže in razlaga, kako volneno zastirko izdelujejo. Vprašljiv mi je del, ko surovo umazano volno odpeljejo v pranje. Tu se lahko dogaja marsikaj in je volna lahko deležna različnih tretmajev, ne le vode.
Sicer mi je pa ideja o filcani zastirki močno pri srcu. Če volna namreč ni sfilcana, jo poleg vetra ptiči vso raznesejo - prav ven iz zemlje so mi jo pulili, če ni bila dobro zagrnjena, in jo nosijo v gnezda, da mehko posteljejo svojim mladičem Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Danes zvečer sem paradižnik v plastenjaku zastrla s slamo, imam pa še 3 bale za zunaj pa kolebam ali naj zastrem paradižnike ali paprike? Za oboje slame ne bo dovolj._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Glede na verjetnost bolj mokrega kot suhega poletja - če se hudo ne motim - bi mogoče zastrla bolj na tanko in tako imela za oboje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

lpmami je napisal/a:
Glede na verjetnost bolj mokrega kot suhega poletja - če se hudo ne motim - bi mogoče zastrla bolj na tanko in tako imela za oboje.

Bingo! Very Happy Tako bom tudi naredila._________________Živeti na podeželju je najlepše!
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Na razpolago imam večjo količino sveže žagovine in oblovine. Iščem idejo, kako jo bi lahko uporabila npr. kot zastirko. Ali ima mogoče kdo kakšne izkušnje z uporabo sveže žagovine za zastirko._________________CARPE DIEM
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz jo malo vržem na kompost, malo pa rastresem kar po gredicah, ne glede kateri čas je in ne glede če so gor že rastline. nisem opazila, da katerokoli rastlino to kaj moti. plast žagovine ne sme biti debela, podobno tako kot če kaj seješ pa lahko večkrat greš žez ta isto površino. za sigurno, čez čas malo potegneš z vražjim zobom, da razbiješ skorjo če se ta naredi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem še jaz vprašala googla - kot pravi voda - malo! potresi po zemlji.
Žaganje naj bi bilo bolj za "kislo-ljubne" rastline, recimo borovnice in pod drugo - jemlje dušik iz zemlje.

Ga pa priporočajo za potresanje po potkah.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Hvala obema za odgovor.
Tudi sama sem iskala po googlu. In prisla do spoznanja, da malo ze lahko potresem kot zastirko, drugace pa sveza ni najboljsa. Verjetno se bom odlocila, da jo kar vso stresem v en kompostnik in zalivam z prevrelkami ali pa tudi s tekocino od organkota ter potem spomladi uporabim okrog sadik ribeza in malin._________________CARPE DIEM
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Lahko bi naredila še posip za bokashi. Ni idealno, ampak bi šlo Smile.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Figula, ne vem ce prav razumem. A je to misljeno, da bi posip (nekaj ga imam narejenega ) pomesala med zagovino in potem natlacila v posodo ter zaprla. Verjetno bi bilo dobro dodati se vir sladkorja in mogoce listavko. Samo razmisljam. Ideja mi je vsec. Ja, nekaj takega bom naredila. Porocam cez en mesec kaksen bo rezultat. En del oblovine pa bom dala v kompostnik in zalivala. Nikakor ne morem sprejet dejstva, da se oblovine ne da porabit in jo mizar, kjer sem jo dobila, strehe na kup in zakuri. Razmisljala sem tudi o pripravi oglja iz oblovine. Ta preizkus nameravam se danes narediti z kuhalnikom biocar. O rezultatu porocam zvecer._________________CARPE DIEM
Odgovori